nieuws

Buurman Vanderlande bouwt op Veghels Foodpark

Warehousing 2385

Buurman Vanderlande bouwt op Veghels Foodpark

Biologische groothandel Udea, het bedrijf achter de Ekoplaza supermarkten, heeft Vanderlande gevraagd om de mechanisatie van het nieuwe dc in Veghel te bouwen. Dat is om de hoek.

In juni begint Udea met de bouw van een nieuwe dc in Veghel, dat de twee bestaande centra moet gaan vervangen. De nieuwe vestiging komt op het Foodpark Veghel, niet ver van de fabriek van Vanderlande, vorig jaar overgenomen door Toyota. Udea is samen met Vanderlande aan de slag gegaan om de logistiek processen opnieuw onder de loep te nemen.

Itempicken met ‘cobots’

Doel is om te komen tot een optimale mechanisatie van het nieuwe omnichannel dc, waarmee zowel de winkelbelevering van hun supermarktketen Ekoplaza als de online orders voor consumenten worden verwerkt. In het dc komt een grote diversiteit aan productstromen, waaronder droge kruidenierswaren , zuivel, gekoelde, verse en diepvriesproducten.
De mechanisatie verloopt via het Adapto shuttlesysteem wat in de verschillende temperatuurzones wordt geïnstalleerd. Daarmee verwacht Udea de groei voor de komende jaren aan te kunnen. Het systeem zorgt ervoor dat meer omzet per vierkante meter dc oppervlak kan worden gerealiseerd. De footprint van het nieuwe dc kan hierdoor aanzienlijk kleiner worden dan aanvankelijk werd gedacht.
Verder voorziet Vanderlande het pickproces van robottechnologie (SIR – Smart Item Robotics). Deze zogenaamde ‘cobots’ zijn bedoeld voor itempicking, waarmee Udea voornamelijk de persoonlijke verzorgings- en cosmetica-producten wil gaan picken. Eind vorig jaar nam Vanderlande een belang in Smart Robotics, specialist het gebied van itempicking.

Uitdagend project met de buurman

“We zijn erg blij dat Vanderlande de mechanisatie van ons nieuwe dc doet”, aldus Erik Does, algemeen directeur van Udea-Ekoplaza. “We hebben voor Vanderlande gekozen omdat hun oplossing mee kan groeien met onze business, vanwege de flexibiliteit en schaalbaarheid van Adapto. Dit is voor ons een mega uitdagend project, waarbij het prettig is dat we hiervoor persoonlijk en dichtbij zakendoen, net als met onze biologische levensmiddelen.”
Does is met name gecharmeerd van het cradle-to-cradle principe van Vanderlande. Zelf doet het bedrijf ook veel aan duurzaamheid, onder andere met plasticvrije schappen.
Herman Molenaar, CFO van Vanderlande, is bijzonder ingenomen met deze nieuwe klant. “De oplossing die we mogen gaan leveren, is echt geweldig én we hebben straks aan de overkant van de straat een prachtige referentie, waar (potentiële) klanten hun ogen uit kunnen kijken.”

Reageer op dit artikel