nieuws

Aantal arbeidsongevallen blijft stijgen

Warehousing 3398

Het aantal arbeidsongevallen blijft toenemen. In 2017 waren er opnieuw meer ongelukken dan een jaar eerder. Het is de zesde jaar op rij dat het aantal incidenten stijgt.

Aantal arbeidsongevallen blijft stijgen

De inspectiedienst kreeg vorig jaar 4250 meldingen van arbeidsongevallen binnen, 12 procent meer dan in 2016. In ruim 2500 gevallen werd een onderzoek ingesteld, dat komt neer op een toename met 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een zorgwekkende situatie waarover de hoogste baas van de inspectiedienst vorig jaar al de noodklok luidde.

Staat van arbeidsveiligheid 2018

Dat blijkt uit de publicatie de Staat van arbeidsveiligheid 2018 dat publiceert de Inspectie SZW vandaag presenteerde. Volgens de Inspectie SZW komt dat mogelijk door de bovengemiddelde economische groei. Daardoor zijn meer mensen aan het werk. In risicovolle sectoren als de bouw en industrie bestaat bovendien een tekort aan voldoende geschoold personeel en ligt de werkdruk hoog. Sector transport en logistiek bezet de vierde plek in het rijtje risicogroep.

 

 

arbeidsongevallen-infographic

 

“Veiligheid gaat niet alleen machines, maar ook om de aanpak van onveilig gedrag en cultuur op de werkvloer”, benadrukte Marc Kuipers, hoofd van de inspectiedienst tijdens het Congres Veilig Werken, een initiatief van vakblad Arbo. “De bedrijfscultuur moet goed zijn; werknemers moeten kunnen meepraten.”

 

 

Lees ook
5 belangrijkste tips voor een veiliger magazijn
Manager is bepalend voor veilig gedrag

 

 

Risico-inventarisatie schiet tekort

Kuipers pleit voor een strikte naleving van risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) door bedrijven. Slecht 27 procent van de bedrijven heeft belangrijke risico’s geïnventariseerd. Dit zijn met name de grote bedrijven, waar 60 procent van de werknemers werkt. “Dat betekent dat 40 procent dus bij een bedrijf werkt die niet zo’n evaluatie heeft.” Vooral kleine bedrijven hebben vaak geen of een onvolledige inventarisatie. Tegelijkertijd is het aantal ernstige ongevallen bij kleinere bedrijven verhoudingsgewijs veel hoger van bij de middelgrote en grote bedrijven. Wanneer bedrijven de verplichte RI&E adequaat vervullen, kan dat de eerste stap zijn naar een betere veiligheidscultuur. aldus de baas van ISZW.

 

 

ongevallen

 

 

Initiatieven sector

Diverse initiatieven moeten het aantal ongevallen en bijna incidenten terugdringen  in de sector Transport en Logistiek. Het meest recente project is Safety Deal, een initiatief van onder meer drie grote logistieke dienstverleners en Kruidvat. Om het aantal incidenten in magazijnen te reduceren lanceerden 23 partijen in 2016 de Code Gezond en Veilig Magazijn, initiatief van EVO en BMWT. Het langstlopende initiatief is Verkiezing Veiligste Magazijn. Deze verkiezing wordt dit jaar voor de 13e keer gehouden. Deelnemers kunnen zich opgeven tot 1 juni.

 

 

Reageer op dit artikel