nieuws

‘Zalando vestigt distributiecentrum in Nederland’

Warehousing 14955

‘Zalando vestigt distributiecentrum in Nederland’

Webshopgigant Zalando vestigt mogelijk een groot nieuw distributiecentrum in Nederland, goed voor 1.500 banen. Met dit voornemen laat het Duitse bedrijf België links liggen. Een van de redenen is dat de loonkosten hier gunstiger zijn dan bij onze zuiderburen, meldt de Belgische zakenkrant De Tijd.

Voor het dc was volgens De Tijd, die zich baseert op meerdere bronnen, concreet de Waalse gemeente Dour-Élouges in de race, maar die heeft naar verluidt de strijd verloren. Volgens de zakenkrant had Zalando in deze gemeente op een bedrijventerrein – niet ver van de grens met Frankrijk – al een locatie op het oog voor de bouw van een nieuw dc, van waaruit zowel de Belgische als Franse markt zouden worden bediend.

Goodman zou het Zalando-dc bouwen

In de zomer van 2016 liep in Dour ook al een openbaar onderzoek naar de ‘mogelijke bouw van een fashion distributiecentrum’. Volgens de zakenkrant had de etailer het nieuwbouwproject gegund aan de Belgische vestiging van Goodman, dat in het verleden voor de webwinkelgigant ook dc’s realiseerde in onder andere ErfurtMönchengladbach en Lahr. De logistiek vastgoed ontwikkelaar kreeg hiervoor in oktober 2016 de nodige vergunningen.

Dc van vier verdiepingen

De toenmalige plannen voorzagen in een dc met vier verdiepingen en de nodige kantoren en parkeerplaatsen. “Al die tijd bleef de interesse van Zalando onder de radar”, schrijft De Tijd vandaag.

‘Te beperkte mogelijkheden voor nachtwerk’

De Duitse webwinkelgigant ziet af van vestiging in Wallonië omdat de loonkosten in Nederland gunstiger zijn dan in België. Ook knapt het Duitse bedrijf naar verluidt af op de beperkte mogelijkheden rond nachtarbeid voor e-commerce en e-fulfilmentbedrijven en het woelige sociale klimaat in Wallonië.

Zalando: ‘geen commentaar’

Waar in Nederland het nieuwe distributiecentrum van Zalando zou komen te staan, weet de zakenkrant niet te melden. Zelf geeft het webwinkelbedrijf, dat schoenen, kleding en accessoires verkoopt, geen commentaar. “We bouwen ons netwerk met distributiecentra steeds verder uit. Zo zijn nieuwe magazijnen gepland in Polen en Zweden. Over België of Nederland kunnen we niets kwijt”, klinkt het.

‘Besluit domper voor België’

De Tijd steekt in het artikel niet onder stoelen of banken dat het besluit van Zalando een nieuwe domper is voor België. Het is volgens de zakenkrant niet de eerste keer dat het land naast een magazijn van een prominent e-commercebedrijf grijpt. Zo kondigde begin dit jaar Amazon aan een distributiecentrum te bouwen in Mönchengladbach, niet ver van zowel de Belgische als Nederlandse grens. Ook Zalando is daar gevestigd met een dc met een oppervlakte van 130.000 vierkante meter. In Nederland niet ver van de grens met België verwerken grote webwinkelbedrijven als bol.com (Waalwijk), Coolblue (Tilburg) en binnenkort ook Lidl in Roosendaal hun online bestellingen.

Lidl zoekt 1.300 dc-medewerkers

Onlangs werd ook bekend dat Lidl en de gemeente Roosendaal in nota bene Noord-België en de regio Brussel magazijnpersoneel gaan werven voor het e-commerce dc van de Duitse discounter dat komende april operationeel moet zijn. Voor dit dc zoekt de Duitse discounter 1.300 medewerkers.

UPDATE: Een woordvoerster van Zalando zegt in een schriftelijke reactie tegen logistiek.nl dat het bedrijf bezig is met het ‘verbreden en versterken van zijn logistieke netwerk in Europa’. “We zijn constant bezig met het screenen van geschikte locaties in een verschillende landen voor de toekomstige expansie van ons logistieke netwerk. We zijn in gesprek met met lokale autoriteiten in verschillende Europese landen, waaronder België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Desalniettemin is er nog geen beslissing genomen wat de volgende locatie is voor vestiging van een nieuw distributiecentrum. Meer informatie hierover zullen we zo snel mogelijk verschaffen.”

Reageer op dit artikel