nieuws

‘In verouderd logistiek vastgoed zit nog volop potentie’

Warehousing 2613

‘In verouderd logistiek vastgoed zit nog volop potentie’
Volgens makelaarsorganisatie Dynamis behouden verouderde logistieke panden hun potentie.

De opname van logistiek vastgoed is het afgelopen jaar met bijna driekwart gestegen, in totaal is er maar liefst 1,8 miljoen vierkante meter aan distributieruimte gehuurd of gekocht. Tegelijkertijd steeg het aanbod met een kwart. Begin dit jaar stond meer dan 2 miljoen vierkante meter logistiek vastgoed te koop of te huur. Een groot deel van dit verouderde aanbod beschikt nog over voldoende potentie in de huidige markt.

Een tweede leven voor dit ‘kansarme’ vastgoed zou mogelijk zijn in andere functies zoals productie en opslag, stelt makelaarsorganisatie Dynamis vast in het vandaag verschenen rapport Sprekende Cijfers Marktscan Logistiek 2018

Verruiming aanbod verouderd logistiek vastgoed

De makelaarsorganisatie analyseerde bij het opstellen van dit rapport 27 regio’s. Uit deze analyse komt naar voren dat de verruiming van het aanbod verouderd logistiek vastgoed grotendeels komt door grootschalige nieuwbouwontwikkelingen.

Lees ook:

Eindgebruiker vindt bestaand logistiek vastgoed onder de maat

Venlo-Venray koploper in opnamevolume

Daarin is volgens de opstellers van het rapport de logistieke hotspot Venlo-Venray in Nederland de koploper met een opnamevolume van maar liefst 428.000 vierkante meter. Op de tweede plaats staat de huidige logistieke hotspot nummer 1 van Nederland, West-Brabant, met 228.300 vierkante meter opgenomen logistiek vastgoed. Dit hoge volume is grotendeels toe te schrijven aan de vele nieuwbouwontwikkelingen in Moerdijk.

Opvallende hoge opname in regio Utrecht

Een opvallende plek drie is volgens Dynamis weggelegd voor de regio Utrecht, met de ontwikkeling van een aantal nieuwe distributiecentra in onder andere Nieuwegein. Daarmee wordt de positie van deze regio, die vorig jaar werd uitgeroepen tot nationale distributie hotspot nummer 1, als hub voor binnenlandse distributie verder verstevigd.

Aanbod voldoet niet aan gebruikersstandaarden

Ondanks het hoge opnamevolume is het aantal vierkante meters in aanbod gestegen. De oorzaak hiervoor ligt in de toegenomen grootte van de aangeboden distributiecentra, aangezien het aantal beschikbare panden juist is afgenomen ten opzichte van een jaar geleden, constateren de opstellers van het Dynamis-rapport (download pdf). Een deel van het aanbod voldoet niet aan de huidige gebruikersstandaarden. Denk daarbij aan vloeroppervlakte, vrije hoogte en draagkracht van de vloer, waardoor meestal toch voor nieuwbouwontwikkelingen wordt gekozen.
In de logistiek vastgoedmarkt wordt bovendien een aanzienlijk deel van deze nieuwe objecten op risico gebouwd, wat een opwaarts effect heeft op het aanbodvolume. De grote hoeveelheid nieuwbouwontwikkelingen werpt de vraag op wat er gebeurt met de magazijnen en distributiecentra die logistieke dienstverleners achterlaten nadat ze een nieuwbouwpand hebben betrokken? Deze panden voldoen vaak niet aan de huidige kwalitatieve maatstaven van vrije hoogte en draagkracht en kunnen daardoor als ‘kansarm’ worden bestempeld. Op basis van een analyse van het aanbod van twee jaar geleden kan echter worden vastgesteld dat dit zogenaamde ‘kansarme’ vastgoed nog potentie heeft in de huidige markt.

Summit Logistieke Hotspots: de juiste locatie, de juiste mensen

De logistiek vastgoedmarkt floreert als nooit tevoren dankzij de niet te stuiten ruimtevraag van logistiek dienstverleners en verladers. De opname cijfers rijzen dan ook de pan uit. Keerzijde is dat grond steeds schaarser wordt en er amper nog logistiek personeel te vinden is voor het werk in distributiecentra. Zo kopte NOS onlangs dat ‘Nederland als pakhuis van Noordwest-Europa, uit zijn voegen barst’. Over het nijpende personeelstekort, het gebrek aan grond en andere thema’s zal tijdens de derde editie van de Summit Logistieke Hotspots met als thema: de juiste locatie en juiste mensen – volop gediscussieerd worden door logistiek professionals, logistiek dienstverleners, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, makelaars en (regionale) overheden. Noteer alvast: de Summit Logistieke Hotspots vindt dinsdag 29 mei aanstaande plaats in de Catalina Hangar op Lelystad Airport Businesspark (LAB). Ga naar de eventsite van de Summit Logistieke Hotspots voor meer informatie over het programma en inschrijving.

 

Nieuwe functie: productie en opslag

Meer dan de helft van de in 2016 aangeboden panden voldeed volgens de makelaars van Dynamis niet aan de gestelde nieuwbouwstandaard. Desalniettemin is ondertussen maar liefst driekwart van deze objecten er in gebruik genomen. Er lijkt daarom ruime potentie te zijn voor panden die in de komende jaren door gebruikers ingewisseld gaan worden voor een nieuw pand. De opgenomen panden worden echter niet meer uitsluitend voor logistieke doeleinden gebruikt, maar ook voor andere functies zoals productie en opslag.

Dynamis: ‘Vraag blijft dit jaar aanhouden’

Door een aanhoudend lage rente en een toenemend ondernemersvertrouwen verwacht Dynamis dat de dynamiek in de logistiek vastgoed sector de komende jaren blijft aanhouden. Nationale georiënteerde logistiek dienstverleners profiteren van de toenemende consumentenbestedingen en het stijgende aandeel van de e-commerce markt. Voor internationale logistiek dienstverleners is vooral de constante groei van het wereldhandelsvolume positief. Voorgaande betekent volgens de makelaarsorganisatie dat de ruimtevraag van logistieke bedrijven de komende periode onverminderd groot blijft en dat ook dit jaar een hoog opnamevolume wordt verwacht. Deze conclusie is in lijn ook met recent verschenen marktonderzoeken van makelaarsorganisatie NVM Business en Savills.

Lees ook:

Lidl: 1.200 banen nieuw e-commerce distributiecentrum Roosendaal

Beschikbaarheid logistiek personeel onder druk

De grote vraag naar distributiecentra heeft als keerzijde dat de beschikbaarheid van geschikt personeel zwaar onder druk is komen te staan. Uit de arbeidsmarkt indexcijfers van Tempo-Team, die Logistiek.nl begin deze februari publiceerde, blijkt dat er meer dan 50.000 vacatures voor logistieke medewerkers in het laatste kwartaal van vorig jaar zijn bijgekomen.

Trend robotisering en automatisering

Volgens Tempo-Team zorgt de extreme groei in de arbeidsmarkt – gedreven door de pieken in e-commerce – momenteel voor extra inzet van lager opgeleiden voor eenvoudiger werk. “Op dit moment vragen de XXL-locaties in de logistieke hotspots vooral nog om een grote instroom van tijdelijk personeel”, zegt Girbien de Bruin, directeur logistiek van Tempo-Team. “In de toekomst zullen we oplossingen zien in de vorm van robotisering en automatisering. Maar de impact daarvan op de diverse logistieke regio’s is nu nog onduidelijk.”

Reageer op dit artikel