nieuws

Shuttle vult ruimte in voor hoog dynamisch assortiment

Warehousing 1295

Shuttle vult ruimte in voor hoog dynamisch assortiment

Shuttles zijn in Stuttgart opnieuw een veelbekeken component in automatische magazijntechniek. Als primeur op LogiMAT komt SSI Schäfer met een nieuw model, dat flexibel wil zijn in alle opzichten.

De Flexi Shuttle is niet zomaar gekozen als benaming. Rob Schmit somt een paar aspecten op, waaronder dynamische locatiegroottes. Schmit is sinds vorig jaar zomer terug bij SSI Schäfer, nu als eindverantwoordelijk voor technologie en innovatie. Hij werkte jarenlang voor onder andere Witron en Daifuku en was twaalf jaar actief voor SSI Schäfer in Noord-Amerika. Hij ziet nog volop kansen voor de shuttle, maar dan wel in een meer flexibele vorm dan tot nu toe het geval is. Op termijn – dat zal de volgende stap zijn – ook met shuttles die gemakkelijk van niveau kunnen wisselen.

Tal van formaten door elkaar

Nu is er de Flexi Shuttle. Het systeem is er voor de opslag van dozen, bakken, trays (door elkaar heen desgewenst) van verschillende formaten. “Afmetingen vanaf 200 mm tot 680 x 860 mm kunnen in verschillende dieptes en in verschillende lengteconfiguraties opgeslagen worden. Het vak is vrij in te delen en wordt dynamisch toegewezen aan wat er binnen komt aan diverse formaten.” Nieuw is ook dat het lastopnamemiddel zich aanpast aan het formaat van de doos. De techniek was er al, maar is nu verder ontwikkeld.

shuttle

Rob Schmit

Belangrijke vernieuwing is verder dat de kanalen niet meer zijn voorzien van vaste stroomvoorziening, maar dat de shuttles zelf supercaps bij zich hebben. Voordeel: vervanging van stroomtoevoer na verloop van tijd is veel minder kostbaar en zijn minder slijtdelen. Bovendien krijgen supercaps voldoende de gelegenheid om tussentijds op te laden als ze stil staan bij een oplaadpunt. Uitbreiden van de installatie is hiermee ook sneller te realiseren met een gunstig investeringsplaatje.

Goed toepasbaar in diepvriesomgeving

Nog een puntje wat tegenwoordig meer en meer naar voren komt is toepassing in een diepvriesomgeving. De nieuwe Flexi Shuttle is er volgens Schmit helemaal klaar voor. Veel automatische systemen hebben het moeilijk bij temperaturen ver onder nul. Regelmatig lopen ze aan tegen storingen. Maar juist daar waar veel omslagcapaciteit wordt gevraagd op een relatief klein vloeroppervlak zijn shuttles volop in hun element.
De Flexi Shuttle kan modulair worden opgebouwd in lengtes tot 150 meter en 30 meter hoog. Bakken tot 50 kg zijn hanteerbaar voor de telescooparmen van de shuttle. Met liften aan het einde van de gangen kan iedere shuttle in principe iedere opslaglocatie bereiken. Op die manier is automatische opslag, buffering en sequencing haalbaar in één systeem.

Lees ook: de visie van Harrie Swinkels, CEO SSI Schäfer

Reageer op dit artikel