nieuws

PostNL vindt geschikte match tussen Autostore en Astro WMS

Warehousing 1929

PostNL vindt geschikte match tussen Autostore en Astro WMS

PostNL heeft zijn e-fulfilment distributiecentrum in Houten grotendeels geautomatiseerd. De grootste pakketbezorger van Nederland maakt daarbij gebruikt van de Autostore die wordt aangestuurd door Astro WMS van Consafe Logistics. Michiel Kalis (PostNL) gaat tijdens de komende WMS-dag uitgebreid in op deze combinatie en het belang van robotisering.

Tijdens zijn presentatie geeft Kalis de WMS-dag deelnemer ook een beeld van hoe afgelopen jaar de live gang is verlopen van het goods-to-man systeem Autostore in combinatie met een volledig geïntegreerde pick-to-light oplossing. Voor de aansturing van beide systemen is een centrale rol weggelegd voor Astro WMS van Consafe Logistics.

Flexibel systeem qua functionaliteit

In het september nummer van Logistiek vorig jaar vertelde Kalis uitgebreid wat de belangrijkste beweegredenen voor PostNL waren om voor de Autostore van het Noorse Hatteland te kiezen. “We wilden een flexibel systeem qua functionaliteit. Daarnaast speelden compactheid en het eenvoudige onderhoud en de bediening een rol bij de keuze.”

Veel meer orders in dezelfde tijd verwerken

Kalis roemde in het interview met name de efficiency van het compacte goods-to-man systeem: “We kunnen veel sneller orderpicken, wel tien keer sneller dan manueel. We kunnen simpelweg veel meer orders in dezelfde tijd verwerken, omdat medewerkers niet meer naar de producten hoeven te lopen. Ze kunnen zich volledig richten op de kwalitatieve aspecten van fulfilment. Dat is belangrijk voor PostNL, nu weborders steeds meer naar de avond verschuiven, korter op de cut-off tijd.”

Automatische voorraadbeheersing

De totale efficiency van het fulfilment-proces is volgens Kalis verdrievoudigd mede ook door het WMS van Consafe Logistics. “Autostore, gekoppeld aan dit WMS zorgt zelf voor een automatische voorraadbeheersing van snellopende voorraad en langzaam lopende voorraad. Het systeem zorgt dat de nieuw gebuikte bakken bovenop komen te staan, zodat de langzaam lopende voorraad naar beneden zakt. Daarnaast bereidt het systeem de orders die bijvoorbeeld tijdens de nacht zijn binnengekomen voor door de bakken waarin ze zitten alvast naar boven te halen.”

 

 

wms dag

 

 

Put-to-light ook gekoppeld aan WMS

Het Autostore-systeem van PostNL bestaat nu uit 40 robots die de juiste bakken (20.000) naar de een van de zes pickstations brengen. Momenteel heeft PostNL twee pickstations in gebruik. Een pick-to-lightsysteem geeft aan uit welk segment van de bak de orderpicker een item moet pakken en hoeveel. Een put-to-lightsysteem, aangestuurd door Astro WMS, geeft aan in welke orderbak/doos het item moet komen.

Kennissessie tijdens WMS-dag

Michiel Kalis zal over alle-ins-en-outs van dit omvangrijke project ingaan tijdens zijn kennissessie op de WMS-dag woensdag 21 maart aanstaande in Den Bosch. Kalis – sinds 2009 werkzaam bij PostNL – is als programma manager fulfilment verantwoordelijk voor de transitie van het post- en pakketbedrijf naar een echte e-fulfilment speler.

Astro WMS en Extra@Home

Daarnaast was hij in het verleden onder andere ook verantwoordelijk voor de opzet van een gekoppeld warehouse aan een distributielocatie van XL-goederen voor de Extra@Home dienst van PostNL in Amersfoort. Ook hier koos het post- en pakketbedrijf voor de Astro WMS-oplossing van Consafe Logistics.

Reageer op dit artikel