nieuws

Forse plus in cijfers heftruckproducent Jungheinrich

Warehousing 1745

Forse plus in cijfers heftruckproducent Jungheinrich
Hans-Georg Frey

Voor het eerst doorbrak Jungheinrich vorig jaar de grens van 120.000 geproduceerde heftrucks. Ook de financiële cijfers zijn zeer positief en zullen ook dit jaar verder stijgen.

Vorig jaar beloofde bestuursvoorzitter Hans-Georg Frey, dat Jungheinrich in 2020 een omzetniveau van 4 miljard euro zal bereiken. Met stijging afgelopen jaar van ruim 11 procent kwam de omzet uit op 3,4 miljard euro, hetgeen de doelstelling van Frey behoorlijk dichtbij brengt. Jungheinrich doet er alles aan om nummer drie te blijven wereldwijd, na Toyota en Kion (Linde en Still). De nieuwe combinatie Mitsubishi en UniCarriers hijgt de Hamburgse fabrikant in de nek.

Meer nieuwe trucks in Europa

Naast meer productie en meer omzet is er ook groei in winstgevendheid van de onderneming met 13 procent naar 243 miljoen euro voor belasting. Wel liep de uiteindelijke marge iets terug. Volgens Frey is het ondoenlijk om bij een enorme groei in bedrijvigheid ook de marge navenant te laten meestijgen. Tegenover financiële analisten vertelde de CEO, dat de investeringen in research & development met 24 procent zijn toegenomen.
De opbeurende jaarcijfers zijn vooral te danken aan de sterk toegenomen verkoop van nieuwe trucks, met name in Europa. Daarnaast is Frey zeer te spreken over de omzetgroei in logistieke systemen, los van de heftrucks die klanten hebben afgenomen. Daarmee lijkt de strategie om een breder aanbod in de markt te zetten succesvol uit te pakken. Deze week nog behaalde Jungheinrich het predikaat ‘Beste Fabriksoftware 2018’ voor de WMS oplossing die de heftruckfabrikant op de markt zet.

Vertrouwen in li-ion en automatisering

Om de komende jaren het succes te kunnen vasthouden, wil Frey verder inzetten op megatrends, zoals elektrische voertuigen, automatisering en digitalisering. “De expertise die we hebben opgebouwd rond innovatieve vormen van elektrische energie heeft ons dit recordjaar 2017 bezorgd. We hebben inmiddels meer dan 1.000 voertuigen met lithium-ion batterijen uitgeleverd. Steeds meer klanten geven ons het vertrouwen als ze hun warehouse operatie willen automatiseren, bijvoorbeeld op e-commerce gebied.”
In vijf jaar tijd wist Jungheinrich de omzet met vijftig procent te laten toenemen. Voor komend jaar verwacht Frey een verdere groei naar ongeveer 3,7 miljard euro om een jaar later de 4 miljard euro grens te passeren.

Reageer op dit artikel