nieuws

Broekman start met Heylen bouw logistieke campus in Venlo

Warehousing 3245

Broekman start met Heylen bouw logistieke campus in Venlo

Logistiek dienstverlener Broekman Logistics en de Belgische logistiek vastgoed ontwikkelaar Heylen Warehouses gaan op een voormalige productielocatie van DSM Pharma Chemicals in Venlo een logistieke campus van meer dan 63.000 vierkante meter. Donderdag werd op de herontwikkelingslocatie het officiële startsein geven voor bouw van de logistiek campus, die op termijn werkgelegenheid biedt aan 300 mensen.

Broekman Logistics gaat de logistieke campus in logistieke hotspot Venlo voornamelijk gebruiken voor opslag, logistiek en assemblage-activiteiten van diverse producten, waaronder ook voor de helft ADR-goederen.

Provincie investeert 12 miljoen euro

De totale warehouse oppervlakte bedraagt 53.000 vierkante meter. Daarnaast is er ruim 10.000 vierkante meter aan mezzaninevloeren en 2.500 vierkante meter kantoorruimte beschikbaar. De ontwikkeling wordt in fasen gerealiseerd en de werkgelegenheid zal daaraan parallel oplopen van 150 arbeidsplaatsen naar uiteindelijk 300 afhankelijk, zo werd donderdag duidelijk. van het type klanten. De provincie Limburg investeert in het project 12 miljoen euro in de herontwikkeling van het terrein.

Triple AAA-zichtlocatie

Voorafgaand aan de officiële bouwstart, verricht door Stephan Satijn (wethouder economische zaken van Venlo) en Twan Beurskens (gedeputeerde economische zaken voor de Provincie Limburg), stelde Ralph Caspanni, CEO van Heylen Warehouses dat de nieuwbouw van het dc plaatsvindt op een ‘triple-AAA zichtlocatie’ die goed bereikbaar is over zowel weg, water als het spoor. “Dit terrein is uitstekend gelegen, de bargeterminal en railterminals van TCT en Cabooter liggen als het ware om de hoek van ons terrein. De site is goed toegankelijk via de A67 (België – Duitsland) en de A73 (Nijmegen – Roermond).”

Venlo onderdeel groeistrategie Broekman

De uitbreiding van de warehouse capaciteit in Venlo is onderdeel van de groeistrategie in Nederland van Broekman stelde Willem Jan van Amersfoort, Managing Director Warehousing & Distribution, donderdag. “Voornaamste reden dat we ons in Venlo gaan vestigen, is het gegeven dat overheden, gemeente en provincie enorm veel hebben geïnvesteerd in bereikbaarheid, infrastructuur en de mogelijkheid voor ons om hier in Venlo te ondernemen”, stelde Van Amersfoort gisteren.

ADR-opslag beperkt mogelijk

Met het nieuwe warehouse in Venlo, dat eind dit jaar wordt opgeleverd, zet Broekman Logistics een tweede stap in het aanbieden van gecombineerde opslag. Vorige week vond namelijk al de opening van het warehouse op de Maasvlakte plaats. Op deze strategische locatie, nabij de container terminals van de Maasvlakte, kunnen klanten ook gebruik maken van gecombineerde opslag voor zowel ADR als non-ADR goederen. Van Amersfoort: “ADR-opslag in deze regio is maar heel beperkt beschikbaar. Bepaalde kunnen het maar die doen het alleen voor zichzelf. Er bestaat dus een bepaalde behoefte en daar kunnen wij in voorzien. Bovendien is vestiging op deze locatie – mede ingegeven door onze ADR-activiteiten – een keuze voor de lange termijn. We verbinden ons aan deze locatie voor minimaal 15 jaar om dienstverlening te verrichten en werkgelegenheid te verschaffen.”

Logistic corridor

De gecombineerde opslaglocaties van Broekman Logistics bevinden zich in de door de overheid benoemde ‘logistic corridor’. Hiermee biedt de logistiek dienstverlener volgens eigen zeggen klanten de mogelijkheid om direct en eenvoudig de Europese markt te bedienen.

In gesprek met klanten

Alle locaties van Broekman voldoen aan de strengste normen op het gebied van veiligheid en milieu. Namen van toekomstige klanten die de opslag van hun gevaarlijk stoffen en goederen onderbrengen in de campus kon Van Amersfoort gisteren nog niet geven. “Er is behoorlijk wat interesse. Wij zijn met veel partijen in gesprek. Er zijn nog geen definitieve contracten ondertekend. We hebben alle vertrouwen dat dit goedkomt, vooral ook omdat in deze regio maar weinig multi-client warehouses waar de mogelijkheid bestaat voor de gecombineerde opslag van zowel ADR als non-ADR goederen.”

Summit Logistieke Hotspots: de juiste locatie, de juiste mensen
De logistiek vastgoedmarkt floreert als nooit tevoren dankzij de niet te stuiten ruimtevraag van logistiek dienstverleners en verladers. De opname cijfers in met name logistieke hotspots als Venlo-Venray en West-Brabant rijzen dan ook de pan uit. Keerzijde is dat grond steeds schaarser wordt en er amper nog logistiek personeel te vinden is voor het werk in distributiecentra.
Zo kopte NOS onlangs dat ‘Nederland als pakhuis van Noordwest-Europa, uit zijn voegen barst’. Over het nijpende personeelstekort, het gebrek aan grond en andere thema’s zal tijdens de derde editie van de Summit Logistieke Hotspots met als thema: de juiste locatie en juiste mensen – volop gediscussieerd worden door logistiek professionals, logistiek dienstverleners, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, makelaars en (regionale) overheden. Noteer alvast: de Summit Logistieke Hotspots vindt dinsdag 29 mei aanstaande plaats in de Catalina Hangaar op Lelystad Airport Businesspark (LAB). Ga voor meer informatie en inschrijven naar de eventsite van de Summit Logistieke Hotspots.
Reageer op dit artikel