nieuws

Systemen zijn veel beter in planning dan mensen

Warehousing 3433

Systemen zijn veel beter in planning dan mensen
Freek Aertsen

Niet degene met het hoogste salaris moet het laatste woord hebben in planningsvraagstukken. Zelfs niet de planner. Planningssystemen zijn inmiddels robuust en betrouwbaar genoeg.

Freek Aertsen is managing partner van EyeOn en parttime werkzaam aan Tias, de business school van de Universiteit van Tilburg. Bedrijven die het aandurven om grotendeels over te stappen naar ‘no-touch’ planning in bijvoorbeeld forecasting en voorraadbeheer hebben veel minder planners nodig. Aertsen schat in dat zeventig tot tachtig procent van de planningsactiviteit met een gerust hart aan systemen kan worden toevertrouwd. Dat vereist vertrouwen uiteraard, maar ook een data driven cultuur in de organisatie – een S&OP overleg waarin data bepalend is en niet de intuïtie van het management. Zolang planners en management de uitkomsten van het systeem wantrouwen, zal de betrouwbaarheid van de forecast niet verbeteren.

Drie TED talks tijdens de WMS-dag

Tijdens de WMS-dag op 21 maart in Den Bosch is Aertsen één van de drie openingssprekers, die een TED talk verzorgen. In de video hieronder leggen ze alle drie uit waar ze zich hard voor maken. Met de volgende stelling gaat Aertsen het podium op.
“De toegevoegde waarde van planners is buitengewoon gering – laat het plannen over aan systemen.”

 

 

 

 

Freek Aertsen: afronden op hele getallen

“Psychologische effecten spelen vaak een grote rol in het hoofd van een planner. Mooi voorbeeld daarvan is afronding. Planners hebben de neiging om uitkomsten af te ronden in hele aantallen. Dat doet iedereen. Wat doe je bij een benzinestation? Je gooit de tank vol of rondt af op liters of op een geldbedrag. Ons onderzoek leert dat alleen het afronden al de betrouwbaarheid van de planningsresultaten behoorlijk verslechtert. Planners vertrouwen de uitkomsten niet en gaan aanpassingen doen.”

 

wms dag

 

Soms weet de planner het beter, meestal niet

“Daar staat tegenover, dat de technologie ons steeds beter in staat stelt om een betrouwbaar en robuust plan te hebben. De systemen kunnen meer, de algoritmes zijn slimmer geworden, de hoeveelheid data, die ter beschikking staat is enorm toegenomen – denk ook aan machine learning. Met zogenaamde Forecast Value Add kunnen we laten zien wie in bepaalde situaties tot betere resultaten komt, de mens of de machine.  Wie wint de wedstrijd? Daar zitten vaak logische clusters in. In sommige activiteiten is het systeem altijd beter, of in bepaalde producten of regio’s. Maar in aantal gevallen wint de planner op basis van zijn inzicht. Wanneer gebruik je A en wanneer B?”

Vertrouwen in data begint bij de top

“De uitdaging waar we voor staan is om vast te stellen waar we de mens het beste kunnen inzetten en waar juist niet. Maar dat lukt alleen als in het bedrijf sprake is van een data driven cultuur. Dat begint in de top. Niet degene met het hoogste salaris beslist op basis van zijn onderbuik, maar de beslissing volgt uit een goede analyse van de data. Als de senior VP sales uiteindelijk altijd gelijk krijgt, moet je niet verwachten dat de rest van de organisatie wel vertrouwen heeft in data.”

WMS

Het gaat niet altijd in één keer goed

Tot slot moet je de kans krijgen binnen de organisatie om fouten te maken. Je bent met data-analyses dingen aan het proberen. Dat gaat niet altijd in één keer goed, soms leidt een aanpak tot een faliekante mislukking. Als je daar meteen op wordt afgerekend, is het vertrouwen weg.
Dus samengevat: je moet eerst meten waar systemen het best kunnen worden ingezet in planningsprocessen, je moet zorgen voor een andere cultuur rond besluitvorming en je moet de kans krijgen met data te experimenteren. Daarmee kun je toe naar ‘no-touch’ planning, daar hoeft niemand meer aan te komen. En ook al zal dat soms leiden tot foutieve beslissingen, dat weegt ruimschoots op tegen de enorme efficiency die je bereikt in het planningsproces.”

Van 100 naar 30 planners – dat kan

“Ik denk dat je zeker tussen zeventig en tachtig procent van de planningsinspanning over kunt laten aan systemen en dus veel minder planners nodig zult hebben, zeker in forecasting en voorraadplanning, maar ook in operationele systemen als TMS en WMS. Nu krijgen we al de vraag van bedrijven die hun planningsafdeling willen inkrimpen van 100 naar 30 mensen. Hoe krijgen we dat voor elkaar, vragen ze ons. Waarom willen ze dat? Omdat ze zien dat de betrouwbaarheid van hun planning nooit beter wordt dan 75 procent.”

Reageer op dit artikel