nieuws

Nedcargo: ‘gemeente Alphen aan den Rijn speculeert met grond’

Warehousing 1664

Nedcargo: ‘gemeente Alphen aan den Rijn speculeert met grond’

Diederik Antvelink, directeur van logistiek dienstverlener Nedcargo, verwijt de gemeente Alphen aan den Rijn dat het ‘speculeert met grond’. Antvelink is boos over de hoge grondprijs die de Alphense wethouder Gerard van As (economie) vraagt voor tien hectare grond in het gebied Steekterpoort, vlakbij containerterminal Alpherium.

Op deze locatie heeft Nedcargo al geruime tijd plannen voor de bouw van een nieuw duurzaam distributiecentrum. “De vraagprijs is met meer dan twee miljoen euro omhoog gegaan’’, zegt een boze Antvelink in het Leids Dagblad. De Nedcargo directeur sloot in 2016 al een overeenkomst over de grondaankoop, maar dat contract liet hij eind vorig jaar verlopen.

‘Niemand tekent zo’n groot contract’

“We kregen twee weken de tijd om te besluiten: take it or leave it. Dat vind ik niet kunnen. Het gaat om een totaalbedrag van meer dan twintig miljoen euro; er is niemand die blind zijn handtekening zet onder zo’n groot contract”, zegt Antvelink in zowel het Leids Dagblad als de AD uitgave voor het Groene Hart.

Niet bouwen vanwege afhaken klant

Nedcargo verzocht de gemeente om een koopcontract dat gefaseerde bouw van een distributiecentrum mogelijk maakt. Onlangs werd bekend dat de logistiek dienstverlener geen kans ziet om de uitbreiding in één klap te realiseren omdat een grote klant is afgehaakt. Dat was eind 2017 de reden om de eerste koopovereenkomst op te zeggen.

“Hier ben ik boos over”

Antvelink zegt dat de gemeente nu in een keer 199 euro per vierkante meter vraagt. In 2016 zou een meterprijs van 158 euro per meter zijn overeengekomen. “Verschrikkelijk. Hier ben ik boos over. Het lijkt er op dat de gemeente aan het speculeren is met die grond vooral omdat er inmiddels ook andere kandidaten zijn voor de grond waarop wij willen bouwen. Wij hebben zelf een taxatie laten doen. Makelaar Cushman & Wakefield komt tot de conclusie dat een vraagprijs van 140 tot 160 euro per meter marktconform is.’’

Schakel onafhankelijke taxateur in

Antvelink roept de gemeenteraad, die vanavond bijeenkomt, op om te bemiddelen in het conflict. “Laten we de kou uit de lucht halen, een onafhankelijk taxateur inschakelen en verder praten.’’

“Deur nog niet dichtgooien”

Volgens wethouder Van As is de grondprijs ‘iets gestegen’, maar dat het aanbod aan Nedcargo ’alleszins redelijk’ is. Ondanks het verlopen van een deadline eerder deze maand wil hij ’de deur nog niet dichtgooien’. Antvelink zegt gisteravond in een tweet spijt te hebben van zijn harde bewoordingen in het AD richting de gemeente Alphen aan den Rijn.

Reageer op dit artikel