nieuws

DPD Nederland start bouw ‘sorteerfabriek’ in Oirschot

Warehousing 9294

De eerste paal voor het nieuwe, grootschalige Europees sorteercentrum van pakketvervoerder DPD Nederland op bedrijventerrein Westfields in Oirschot bij Eindhoven is donderdag de grond in geslagen. Kloppend hart van de sorteerfabriek is een sorteersysteem van 900 meter met een piekcapaciteit van 50.000 pakketten per uur.

DPD Nederland start bouw ‘sorteerfabriek’ in Oirschot

Voorafgaand aan het slaan van eerste paal van de ‘HUB Eindhoven’ liet DPD – onderdeel van het Franse LaPoste – weten dat het sorteercentrum rond maart volgend jaar klaar moet zijn. Daarna volgt de verhuizing vanuit Best waar het huidige centrale sorteercentrum en hoofdkantoor van de pakketleverancier is gevestigd. Alle 500 medewerkers van de huidige locatie zullen in maart 2019 meeverhuizen naar de nieuwe HUB Eindhoven.

Het nieuwe sorteercentrum dat op een steenworp afstand komt te liggen van Eindhoven Airport neemt rond de 88.000 vierkante meter in beslag. In een later stadium is nog een uitbreiding mogelijk met 36.000 vierkante meter, liet Eric Dietz, CEO van DPD Nederland, donderdag voorafgaand aan het slaan van de eerste paal weten.

750.000 pakketten per dag

Kloppend hart, van wat Dietz ‘de pakketfabriek’ noemt, wordt een sorteermachine van het Deens-Duitse familiebedrijf Beumer die – eenmaal volledig operationeel in 2021 – 50.000 pakketten per uur kan verwerken. “Deze sorteermachine van 900 meter – de grootste die Beumer tot op heden in heeft geleverd en geïnstalleerd – vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van het distributiecentrum. Traditionele bouwprocessen, waar eerst het gebouw ontstaat en dan wordt gekeken hoe de machines erin passen, zijn hiermee volledig op zijn kop gezet. Met deze nieuwe hub kunnen we meegroeien met de mogelijkheden en de vragen vanuit de markt en inspelen op piekvolume en zijn we in staat om in een dagvenster 750.000 pakketten te verwerken.”

Sorteermachine van 2,1 kilometer

Mede onder invloed van de snel groeiende e-commerce markt bestaat er volgens Dietz de mogelijkheid dat de sorteermachine na de ingebruikname van het pand in een tweede fase al snel fors zal worden opgeschaald. “Dan krijgt de sorteermachine krijgt dan een recordlengte van 2,1 kilometer, waardoor we verwerkingscapaciteit per uur aanzienlijk kunnen vergroten. Dat betekent dat er 2 sorteermachines boven elkaar gaan hangen in het pand. Die uitbreiding is vooral bedoeld om de ontwikkelingen in de e-commerce markt het hoofd te bieden hebben we naast de nieuwe locatie 4 hectare bijgekocht op Westfields voor een toekomstige nieuwe uitbreiding. Dat is eerder dan voorzien maar we doen dit omdat we eerder dan verwacht aan de grenzen komen te zitten van de eerste fase van de nieuwbouw. Voor de internationale stroom zal deze hub straks veruit de grootste zijn binnen het netwerk van DPD.”

Reageer op dit artikel