nieuws

Automatisering van heftrucks gaat in snel tempo

Warehousing 2344

Automatisering van heftrucks gaat in snel tempo

De heftruckwereld maakt mooie tijden mee, zeker de fabrikanten die een sterke positie hebben in het segment elektrische heftrucks. Dat leidt tot indrukwekkende innovaties.

Twee vooraanstaande heftruckfabrikanten brachten eind januari een belangrijk deel van hun productvernieuwing naar buiten tijdens een Europese vakpersbijeenkomst in Hamburg. Still en Jungheinrich hebben daar hun hoofdkantoor. De vakjournalisten werden een week lang ondergedompeld in nieuwe technologie.

Elektrische truck verdringt diesel/LPG

Meest in het oog lopend was de introductie van de RX 20, het vlaggenschip van Still als het gaat om elektrische vorkheftrucks. De nieuwe serie (bekijk hier de video van de introductie) doet in niets onder in vergelijking met verbrandingsheftrucks, ook niet bij in- en uitslag van lasten op grote hoogte. Belangrijk tijdens de ontwikkeling van de truck, waar Still vijf jaar aan heeft gewerkt, is het evenwicht tussen energie-efficiency en omslagprestatie. Per rijprogramma kunnen snelheid, acceleratie en elektrisch remgedrag bij het wisselen van rijrichting naar wens worden ingesteld.
Compacte bouw was eveneens een belangrijk uitgangspunt. Bij de vierwielers maakt een combi-pendelas smalle gangpaden mogelijk. De gangpadbreedte is bij de driewielers, vergeleken met hun voorgangers, tot 29 mm smaller. Bij de vierwiel elektrotrucks is de winst zelfs 171 mm.

 

Automatisch met de truck langs picklocaties

Jungheinrich zet een volgende stap in semi-automatisch orderpicken met een ECE orderverzameltruck. Nieuw op de truck is de EasyPilot Follow. Dit systeem werkt met een eenvoudige afstandsbediening. Eenmaal is een koppeling vereist tussen truck en afstandsbediening. Daarna kan de afstandsbediening in de broekzak en volgt de truck automatisch de orderpicker in voorwaartse richting. Het systeem is simpel en doeltreffend. Tijdsbesparing in het orderpickproces kan oplopen tot dertig procent.
Vooralsnog is de EasyPilot Follow beschikbaar voor de ECE serie. Behalve toepassing op nieuwe heftrucks leent het systeem zich ook uitstekend om trucks die al in gebruik zijn hiermee uit te rusten. Volgens Jungheinrich is dat geen grote en kostbare klus.

LogiMAT met veel meer heftrucknieuws

Ander heftrucknieuws is er ook in Stuttgart. Dat nieuws komt van onder andere Toyota, met een nieuwe OSE orderverzameltruck voorzien van een T-mote afstandsbesturing. Linde is er ook met een nieuwe volledig geautomatiseerde R-matic reachtruck samen met Balyo. Verder nog nieuwe heftruckmodellen bij UniCarriers in de TX-serie.

Reageer op dit artikel