nieuws

Wehkamp breidt distributiecentrum uit

Warehousing 7255

Wehkamp breidt distributiecentrum uit

Het supermoderne distributiecentrum van Wehkamp is al te klein. De e-commerce reus breidt daarom zijn dc fors uit. Het nieuwe pand wordt aan het bestaande dc gebouwd en wordt een handmatig proces.

Ruim 2 jaar na de officiële opening door Koning Willem Alexander, zet Wehkamp opnieuw de schop in de grond. Wehkamp bouwt een 2e distributiecentrum op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle.

Ruimtegebrek is de reden voor de bouwplannen. Ruimtegebrek dat al was voorzien in 2016, maar door sterke groei eerder nijpend werd. De extra ruimte moet zorgen voor groeimogelijkheden, innovatieslagen en een ‘ultieme klantervaring’ aldus de e-commerce speler. Maarten Tibosch, chief operation officer van Wehkamp: “Wij willen verder investeren in groei en innovatieve oplossingen, zowel voor onze klanten als voor onze partners. Deze extra ruimte geeft ons enorme flexibiliteit om assortiment toe te voegen en zorgt ervoor dat we de snelste en de betrouwbaarste blijven.”

Automatisering

Aan het huidige gebouw van 35.000 m2 wordt 25.000 m2 toegevoegd in de vorm van een nieuw te bouwen pand. Dit moet zorgen voor een multifunctioneel en flexibel distributiecentrum van ruim 60.000 m2 aldus Wehkamp. Het nieuwe pand wordt in tegenstelling tot het volledig geautomatiseerde huidige dc, handmatig ingericht.  Deze aanpak geeft Wehkamp ‘enorme flexibiliteit’ om assortiment toe te voegen en modulair te bouwen. “Wij willen flexibel zijn voor de toekomst en kunnen bijsturen en aanpassen waar nodig”, aldus de e-commerce reus.

Het huidige Wehkamp dc, het grootste geautomatiseerde e-commerce dc ter wereld tijdens de opening, heeft een volledig gemechaniseerd magazijnsysteem, ingericht door Knapp.  De orderpickcapaciteit bedraagt 196.000 items per dag, wat neerkomt op 61 miljoen items per jaar.

 

200.000 klantbestellingen per dag

De realisatie van het nieuwe distributiecentrum bestaat uit meerdere fases. Met fase 1, het uitbreiden van de capaciteit binnen de muren van het huidige distributiecentrum, is al begonnen. Het huidige geautomatiseerde magazijn groeit van 450.000 naar 525.000 opslaglocaties. Het aantal pickstations, waar klantbestellingen worden ingepakt, van 24 naar 28. Op deze wijze kunnen straks meer dan 200.000 klantbestellingen per dag worden verwerkt.

Magazijncapaciteit

Fase 2, het nieuwe pand, start begin 2018. Naast Zwolle heeft Wehkamp ook een distributiecentrum in Maurik. Na de realisatie heeft Wehkamp in totaal ruim 135.000 m2 aan magazijncapaciteit in Nederland. De realisatie van de nieuwbouw wordt, net als bij het huidige pand, gedaan in samenwerking met vastgoedpartner WDP. Zij zijn tevens eigenaar van de twee gebouwen. Wehkamp en WDP investeren samen ruim 40 miljoen euro in deze bouw.

17.000 zonnepanelen

Ook dit nieuwe pand wordt duurzaam gebouwd, onder andere door het gebruik van duurzame materialen, 100% ledverlichting en een warmte- en koudeopslag voor beide panden. Daarnaast worden er laadpalen geplaatst voor elektrische auto’s. Ook zullen er 7.000 zonnepanelen op het dak geplaatst worden, waardoor er in totaal een zonnepanelenveld ontstaat van ruim 17.000 panelen.

 

Lees ook
BREEAM-NL: wat zijn voordelen in logistiek?

 

Honderden nieuwe banen

De komst van het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp op bedrijventerrein Hessenpoort betekent voor Zwolle en omgeving opnieuw een groei in het aantal arbeidsplaatsen. René de Heer, Wethouder Economie & Vastgoed van de gemeente Zwolle: “Niet alleen blijft de werkgelegenheid daarmee behouden voor de regio, door deze uitbreiding kan de regio Zwolle de komende jaren enkele honderden nieuwe banen tegemoetzien. De groei van Wehkamp betekent ook groei voor de regio.”

 

Reageer op dit artikel