nieuws

Uitgebalanceerde heftruck past zich volledig aan

Warehousing 1877

Uitgebalanceerde heftruck past zich volledig aan

Meer dan de helft van de elektrische heftrucks die Still verkoopt betreft de RX 20. Geen wonder dat de fabrikant er alles aan heeft gedaan om met een uitgebalanceerde opvolger te komen.

De communicatie tussen truck en chauffeur. Dat is wat Gerald Strugg, productmanager e-trucks van Still als eerste noemt op de vraag wat het meest vernieuwende is aan de nieuwe RX 20. Niet alleen alle relevante informatie die een chauffeur nodig heeft om zijn werk te kunnen doen, maar ook om de truck helemaal naar eigen believen te configureren. “De truck past zich aan aan jou, niet andersom. Dat zorgt voor de best denkbare prestaties.” Jaarlijks verkoopt Still meer dan 10.000 eenheden van dit model.

Alles in één oogopslag zichtbaar

De Easy Control is een volledig nieuw ontwikkelde bedieneenheid, die fungeert als beveiligings- en communicatie-centrum. Het volledig grafische kleurendisplay geeft de bestuurder in één oogopslag zicht op alle truckparameters, zoals rijsnelheid, hellingshoek van de mast, batterijstatus en energieverbruik. Tevens geeft de control unit via het intuïtieve menu en voorkeuzetoetsen direct toegang tot diverse rij- en hefprogramma’s en andere functies.
Met een druk op de knop kan de chauffeur kiezen tussen beste energie-efficiëntie of maximale omslagprestaties. Zo levert de truck altijd die prestaties, die voor een specifieke inzet worden vereist. Per rijprogramma kunnen snelheid, acceleratie en elektrisch remgedrag bij het wisselen van rijrichting naar wens worden ingesteld.

De truck past zich aan aan jou, niet andersom

Daarnaast zorgen de aangebrachte sensoren er voor dat de truck zelf continu de waarden van het lastdiagram in de gaten houdt. “De truck helpt de chauffeur om te voorkomen dat je in een gevaarlijke situatie terecht komt”, aldus Strugg. De nieuwe control unit zal voortaan op alle nieuwe Still trucks terug te vinden zijn.

Hoge productiviteit maar ook energiezuinig

Strugg ziet de RX 20 als een perfecte balans tussen productiviteit en energiezuinig rijden. De truck heeft een volledig nieuwe aandrijfmodule, waarin twee ingekapselde onderhoudsvrije driefasige tractiemotoren met actieve koeling en een nieuwe convertergeneratie zijn geïntegreerd. Dat resulteert in hoge en betrouwbare prestaties, óók op hellingen.
Het dubbele batterijcompartiment maakt de RX 20 geschikt voor nieuwe technologieën, zoals lithium-ion accu’s, die in het compartiment kunnen worden opgenomen. De standaard 48 Volt elektrische vorkheftrucks kunnen nu worden uitgerust met 625 Ah accu’s in A- of B-circuits, waardoor ook bestaande accupools kunnen worden blijven gebruikt.
Met een li-ion-accu (49 kWh) heeft de RX 20 het grootste bereik in zijn klasse. Indien gewenst kan de klant zelfs wisselen tussen lood-zuur en li-ion-accu’s.

Lees meer over elektrisch rijden op li-ion of waterstof

Reageer op dit artikel