nieuws

Rhenus geeft startsein voor bouw futuristisch distributiecentrum

Warehousing 4662

Rhenus geeft startsein voor bouw futuristisch distributiecentrum

Logistiek dienstverlener Rhenus is gestart met de bouw van een nieuw distributiecentrum in Tilburg. Met het begraven van een roestvrijstalen tijdscapsule door Alphons van Erven, Senior Vice President van Rhenus Contract Logistics, werd vrijdag de aftrap gegeven voor de bouw van het duurzame en futuristische dc dat geheel gasloos wordt verwarmd.

Het distributiecentrum, NewLogic III, krijgt een totale oppervlakte van circa 60.400 vierkante meter, waarvan circa 40.000 vierkante meter bestaat uit magazijnruimte, 4.400 vierkante meter kantoor en 16.000 vierkante meter gereserveerd voor VAL (Value Added Logistics)-activiteiten. Deze laatste activiteiten kunnen nog worden uitgebreid met eens extra 15.000 vierkante meter.

Dc krijgt 45 dockdeuren

Het pand is flexibel in te delen door Rhenus vanwege de vele compartimenten, compartimentering, een hoge vloerbelasting, 45 dockdeuren en uitbreidingsmogelijkheden ten aanzien van de mezzanine vloeren.

Fraai gebogen voorgevel

Rhenus directeur Alphons van Erven presenteerde de nieuwbouwplannen vorig jaar september al exclusief aan Logistiek. Destijds liet hij weten dat er bij het ontwerp van het pand, dat gebouwd wordt door Heembouw, veel aandacht is besteed aam esthetica. Geen vierkante doos maar een fraai gebogen voorgevel met opvallend veel glas.

Lees ook:

Rhenus gaat groots bouwen in Tilburg

 

Nadruk op klanten uit gezondheidszorg

Doelgroep voor dit nieuwe pand is health care, een sector waar Rhenus sinds een paar jaar volop de focus op heeft gericht. Om interessant te zijn voor verladers uit de gezondheidszorg is met nadruk gekeken naar de locatie. Verladers in dit segment willen -zo stelde Van Erven in een interview met Logistiek – een aantrekkelijk omgeving hun logistieke stromen laten verwerken. Daarom is het bedrijventerrein (Het Laar in Tilburg, red.) belangrijk – geen zware industriële activiteit in de nabijheid – en natuurlijk het pand zelf voor wat betreft werkomgeving voor de medewerker.

Dc: BREEAM Outstanding score

In dat kader is bij zowel het ontwerp als de realisatie van het distributiecentrum ook een hoge duurzaamheids ambitie neergelegd door zowel Rhenus als Dokvast, de ontwikkelaar van het pand. Het streven is een BREEAM ‘Outstanding’-score. Daartoe zal onder meer gebruik worden gemaakt van duurzame materialen, automatisch dimmende ledverlichting, drievoudig isolatieglas, extra isolatie van gevels en daken alsook het toepassen van een warmtepomp en E-ketels. Bijzonder aan dit dc is dat het geheel gasloos wordt verwarmd.

Inzet van Big data bij onderhoud

Daarnaast wordt het dc, waar ook het Nederlandse hoofdkantoor van Rhenus in wordt gevestigd, voorzien van moderne facility software, waarmee het pand efficiënt kan worden onderhouden. Tientallen apparaten worden uitgerust met sensoren volgens het IoT (Internet of Things) concept, zodat ad hoc storingen snel worden verholpen. Met hulp van Big Data analyse kan ook het onderhoud worden voorspeld en ingepland.

Opening derde kwartaal 2018

Het distributiecentrum op bedrijvenpark Het Laar in de logistieke hotspot nummer 3 van Nederland wordt in het derde kwartaal van volgend jaar in gebruik genomen.

Reageer op dit artikel