nieuws

Logistiek vastgoed 2017: de 10 meest opmerkelijke nieuwbouwprojecten

Warehousing 8523

Logistiek vastgoed 2017: de 10 meest opmerkelijke nieuwbouwprojecten
Het nieuwe Fulfilment Center van Bol.com op het bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk beslaat ongeveer 50.000 m2 aan grondoppervlakte en 135.000 m2 aan vloeroppervlakte. Het gebouw is volledig CO2-neutraal in het energiegebruik, dankzij het gebruik van windmolens.

De markt voor logistiek vastgoed brak dit jaar alle records. Vooral de logistieke hotspots profiteerden van de dringende behoefte bij eindgebruikers – vooral supermarktconcerns en etailers – naar grote, duurzame en het liefst ook visueel fraai gevormde distributiecentra. Een overzicht van de 10 meest opmerkelijk en best gelezen nieuwbouw berichten.

1. Plus bouwt landelijk geautomatiseerd dc in Tiel

Plus maakt begin februari bekend dat het zijn logistiek drastisch gaat reorganiseren. De supermarktketen sluit 4 distributiecentra in Ittervoort, Haaksbergen, Hendrik-Ido Ambacht en Middenbeemster. In de plaats komt op een kavel van 9 hectare op logistiek bedrijvenpark Medel in Tiel 1 centraal distributiecentrum dat volledig wordt geautomatiseerd door Witron. Gevolg van de reorganisatie is dat er over 3 jaar 260 arbeidsplaatsen verdwijnen. In dit hypermoderne dc worden vanaf 2020 alle houdbare producten opgeslagen en gedistribueerd naar de 262 winkels in Nederland. Plus start naar verwachting begin 2018 met de bouw van het geautomatiseerde distributiecentrum. In 2019 moeten de automatiseringssystemen worden geïnstalleerd en getest. In 2020 moet het dc operationeel zijn, mits allerlei juridische procedures geen roet in het eten gooien.

2. West-Brabant logistieke hotspot nummer 1 van Nederland

Vijf jaar moest regio West-Brabant (Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom en Moerdijk) lijdzaam toezien hoe Venlo-Venray telkens aan de haal ging met de titel Logistieke Hotspot van het Jaar. Dit jaar werden de rollen eindelijk omgedraaid en kreeg West-Brabant – met miniem verschil – net iets meer stemmen dan de Noord-Limburgse regio. De stemmen werden gegeven door een panel van 31 experts bestaande uit logistiek vastgoed ontwikkelaars, makelaars, locatie adviesbureaus, logistiek dienstverleners en verladers. Tijdens de Summit Logistieke Hotspots in Dordrecht werd West-Brabant gehuldigd als winnaar van de elfde editie van de Logistieke Hotspot van het Jaar verkiezing. Tijdens diezelfde summit vielen Tilburg-Waalwijk, Venlo-Venray en Regio Utrecht (Lage Weide) – Nieuwegein en Vianen vielen ook in de prijzen in respectievelijk de categorieën nationale e-fulfilment hotspot, cross border e-fulfilment hotspot en nationale distributie hotspot

3. VidaXL bouwt grootste e-commerce van Nederland

Niet bol.com, Coolblue of Wehkamp, maar het relatief onbekende VidaXL smaakt de eer dat het in Venlo het volgens eigen zeggen grootste distributiecentrum van Nederland laat bouwen. Het realisatie van dit dc van ruim 100.000 vierkante meter op logistiek bedrijvenpark Trade Port Noord werd in februari aangekondigd en de bouw is naar verluidt deze maand afgerond. VidaXL is actief in 29 landen en claimt een van Europa’s snelst groeiende online retailers te zijn. De etailer levert producten op het gebied van wonen, tuin, doe-het-zelf, huishoudelijke artikelen, wellness en fitness. De bouw van het internationale distributiecentrum – dat werkgelegenheid biedt aan 400 mensen – betekent een verdubbeling van de huidige capaciteit. In Venlo zal VidaXL dagelijks ruim 60.000 bestellingen worden verwerkt en verstuurd naar alle Europese landen.

4. Het nieuwe distributiecentrum van bol.com

In aanloop naar en tijdens de bouw is er veel gezegd en geschreven over het nieuwe distributiecentrum van bol.com in Waalwijk. Na 1,5 jaar bouwen en inrichten werd eind september onder grote belangstelling van relaties en pers het logistiek centrum van de grootste webwinkel van Nederland officieel geopend. De cijfers liegen er niet om want in het extreem duurzame dc liggen 1 miljoen sku’s op voorraad, is er 135.000 vierkante meter vloeroppervlakte en worden er 30.000 producten per uur verwerkt. Vanuit het fulfilment center bedient Bol in de toekomst 8 miljoen klanten in Nederland en België.beste-van 2017

 

Nu is dat aantal nog te verwaarlozen omdat het pand wordt gevuld met voorraad. Ingram Micro (voorheen DocData) verzorgt de logistieke operatie. Het contract met deze logistiek dienstverlener werd dit jaar met vijf jaar verlengd. Het meest opvallende is de samenwerking tussen bol.com en PostNL. Het sorteerproces door de pakketbezorger gebeurt in hetzelfde pand. Het is de eerste keer dat PostNL inhouse het sorteerproces uitvoert. Overigens blijft het niet bij dit pand. Bol.com maakte begin dit jaar bekend dat het een optie heeft genomen op een aangrenzende kavel van 8,3 hectare voor een toekomstige uitbreiding.

5. Jumbo realiseert landelijk dc in Nieuwegein

Supermarktketen Jumbo was er vroeg bij toen het in de eerste week van dit jaar bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2016 gelijk ook de bouw aankondigde van een nieuw geautomatiseerd distributiecentrum van 43.000 vierkante meter in logistieke hotspot Nieuwegein. De realisatie van dit Breeam Outstanding dc, waarvan de bouw onlangs is gestart, kost het supermarktconcern zo’n honderd miljoen euro. Het dc verrijst op een perceel van 200.000 vierkante meter en zal zo’n 43.000 vierkante meter beslaan. Jumbo betaalt zo’n honderd miljoen euro voor de realisatie van het landelijke warehouse voor slow en fast mover-producten. Witron zorgt (wederom) voor de magazijnautomatisering. Gevolg van de nieuwbouw in Nieuwegein is dat het landelijke Jumbo dc in het Gelderse Elst, waar 200 mensen werken, in 2020 de deuren sluit.

6. Spaanse modegigant Inditex landt in Lelystad

Lelystad zet zich begin mei als logistieke hotspot in een keer op de kaart met de bekendmaking dat de Spaanse moderetailer Inditex – onder andere bekend van het modemerk Zara – een megadistributiecentrum gaat bouwen op Lelystad Airport Businesspark (LAB). Het distributiecentrum –waar ook Venlo naar lonkte – is naar verwachting klaar in 2019 en volledig operationeel in 2020. De bouw vergt in eerste instantie een investering van circa 100 miljoen euro. Eenmaal operationeel is er werkgelegenheid voor meer dan 400 mensen, dat aantal kan volgens Inditex nog verdubbelen. Het distributiecentrum wordt gebouwd volgens de hoogste duurzaamheid standaarden met het oogmerk om – niet een BREEAM-certificaat- maar een zogenaamde LEED Gold certificaat te verkrijgen voor het pand.

7. De nieuwbouwdrift van Lidl kent geen grenzen

Toeval of niet maar in de maand februari werden veel aansprekende nieuwbouwprojecten van distributiecentra aangekondigd. Na Plus en VidaXL maakte in deze maand ook Lidl bekend dat het door logistiek vastgoed ontwikkelaar Delin Capital Asset Management (DCAM) een nieuw Europees e-commerce dc van 58.000 vierkante meter laat realiseren in Oud Gastel bij Roosendaal. Aan werkgelegenheid geen tekort want in het ‘e-dc kunnen na oplevering (komend voorjaar) maar liefst 1.200 mensen aan de slag. De eerste paal voor het pand, dat verrijst op Borchwerf II, werd afgelopen mei geslagen. Naast dit nieuwbouwproject startte de discounter dit jaar ook met de bouw van een nieuw dc op Park15 in het Gelderse Oosterhout niet ver van Nijmegen. Dit dc moet nog duurzamer worden dan die in Waddinxveen dat het meest duurzame is van Nederland. In Weert werd afgelopen november de grote uitbreiding van het distributiecentrum in Weert in gebruik genomen. Met de extra 15.000 vierkante meter is dit dc – dat in 2010 werd geopend -in omvang gegroeid naar 54.000 vierkante meter. Daarmee is het gelijk ook het grootste dc van Lidl in Nederland.

8. Picnic groeit uit zijn voegen

Online supermarkt Picnic realiseert op dit moment in Utrecht een nieuw distributiecentrum dat na opening een vloeroppervlak van 35.000 vierkante meter heeft. Het dc verrijst op bedrijventerrein Lage Weide en biedt straks werk aan 500 tot 1000 mensen, laat Picnic weten. Het dc is volgens de app-only super hard nodig vanwege de snelle groei van Picnic. Het aantal klanten, eind vorig jaar nog 24.000, is dit jaar gegroeid naar 65.000. Dit kwam voornamelijk door de uitbreiding  naar nieuwe marktgebieden. De bouw van het nieuwe distributiecentrum in Utrecht begon half augustus en moet in maart volgend jaar afgerond zijn. Het vloeroppervlak is drieënhalf keer zo groot als nu in de twee bestaande dc’s. Het nieuwe distributiecentrum krijgt het duurzaamheidscertificaat ‘BREEAM Excellent’. Op het dak ligt 20.000 vierkante meter aan zonnepanelen, die op de piekmomenten 1,9 MW stroom opwekken. Dat staat gelijk aan het verbruik van 460 huishoudens. Daar blijft het niet bij want ook in Diemen heeft Picnic onlangs een nieuw distributiecentrum in gebruik genomen. De extra ruimte is nodig om in het nieuwe jaar verder te kunnen groeien en in meer Nederlandse steden de boodschappen aan huis te kunnen bezorgen. Het dc van 10.000 vierkante meter biedt werk aan 300 mensen.

9. Nieuw dc verkort levertijden HelloFresh

Online maaltijdboxen leverancier HelloFresh sloeg half oktober de eerste paal voor een nieuw distributiecentrum op logistiek bedrijvenpark Prisma in Bleiswijk. Naar verwachting worden de eerste maaltijdboxen vanaf juli volgend jaar geleverd. Het dc is in samenwerking met logistiek partner Leen Menken ontworpen. De oppervlakte bedraagt straks meer dan 20.000 vierkante meter. Met een oppervlakte die twee en half keer zo groot is als het oude dc, kan de maaltijdboxleverancier naar eigen zeggen de huishoudens een groter assortiment aanbieden. De maaltijdbezorger verwacht met het nieuwe distributiecentrum eveneens de bezorgtijd fors te kunnen verkorten.

10. Rhenus zet trend met futuristisch dc

Dat distributiecentra architectonisch steeds aantrekkelijker worden, bewijst Rhenus Logistics. In e-fulfilment logistieke hotspot nummer 1 Tilburg sloeg de logistiek dienstverlener deze maand de eerste paal dat van een nieuw futuristisch ogend distributiecentrum dat geheel gasloos wordt verwarmd. Het distributiecentrum, NewLogic III, krijgt een totale oppervlakte van circa 60.400 vierkante meter, waarvan circa 40.000 vierkante meter bestaat uit magazijnruimte, 4.400 vierkante meter kantoor en 16.000 vierkante meter gereserveerd voor VAL (Value Added Logistics)-activiteiten. Het pand is flexibel in te delen door Rhenus vanwege de vele compartimenten, compartimentering, een hoge vloerbelasting, 45 dockdeuren en uitbreidingsmogelijkheden ten aanzien van de mezzanine vloeren. Rhenus directeur Alphons van Erven presenteerde de nieuwbouwplannen vorig jaar september al exclusief aan Logistiek. Destijds liet hij weten dat er bij het ontwerp van het pand, dat gebouwd wordt door Heembouw, veel aandacht is besteed aan esthetica. Geen vierkante doos maar een fraai gebogen voorgevel met opvallend veel glas.

Reageer op dit artikel