nieuws

HvA-studenten onderzoeken kansen Airbnb-concept voor warehousing

Warehousing 1992

HvA-studenten onderzoeken kansen Airbnb-concept voor warehousing

Studenten aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoeken of het populaire Airbnb-concept ook kan worden toegepast bij de verhuur van warehouseruimte. Met het onderzoek – in opdracht van voorraadspecialist Aratus Logistics – willen de minor-studenten aan de studierichting Airport Seaport Logistics in kaart brengen of er daadwerkelijk vraag is naar flexibele opslagruimtes en of er bedrijven zijn die beschikbare ruimte willen verhuren.

Het fenomeen Airbnb voor warehousing is niet geheel nieuw. Medio 2012 verschenen al de eerste ‘marktplaatsen’ voor flexibele warehousing op de mark. In de Verenigde Staten is flexe.com één van de pioniers. Veelal wordt het concept omschreven als ‘Airbnb’ voor warehousing. Simpelweg via een ‘app’ je magazijnruimte regelen en alleen betalen voor het werkelijke gebruik, met ‘online’ visibility over voorraadhoogtes, beschikbaarheid en orderstatus.

Stockspots blijkt uit een succes

In Nederland begint Airbnb voor warehousing ook aan populariteit te winnen. Goed voorbeeld is het dit jaar gelanceerde online platform Stockspots, waar twee maanden na de lancering meer dan honderd magazijnlocaties staan aangemeld, waar gebruikers tijdelijk hun voorraden kwijt kunnen.

Betere bezetting van warehouse ruimte

Met hun onderzoek willen de studenten ook een antwoord krijgen op de vraag of gebruikers voordelen putten uit deze vormen van flexibele warehousing. Zorgen ze bijvoorbeeld voor meer transparantie en een efficiënt voorraadmanagement voor de gebruikers? Aanbieders op hun beurt kunnen leegstaande magazijnruimte verhuren op eerder genoemde platforms als flexe.com en Stockspots. Vraag in het onderzoek is ook of bij een betere afstemming van vraag en aanbod binnen de Nederlandse warehousemarkt er automatisch ook een betere bezetting ontstaat met efficiënter gebruik van de infrastructuur?

Meer inzicht in transactietechnologie

Uitgangspunt van het onderzoek van de zes HvA-studenten is verder om naast de afstemming van vraag en aanbod ook inzage te krijgen in de benodigde informatie technologie en operationele servicelevels om tot succesvolle transacties te komen.

Twee enquêtes

Voor dit onderzoek zijn twee enquêtes opgesteld door de minor-studenten. Een voor de vragers en één voor aanbieders van flexibele warehouse ruimte. Onder de deelnemers van voornoemde enquêtes, worden drie gratis consults verloot voor een opname en advies over de voorraad situatie. Dit consult wordt uitgevoerd door experts van startup Aratus Logistics. Eind januari worden de resultaten gepresenteerd tijdens het eindseminar van de minor Airport Seaport Logistics.

Reageer op dit artikel