nieuws

Vanderlande neemt belang in Smart Robotics

Warehousing 1553

Vanderlande neemt belang in Smart Robotics
Mark Menting (links) en Heico Sandee vormen samen de directie van Smart Robotics. Vanderlande heeft een minderheidsbelang genomen in deze startup, een uitzendbureau voor magazijnrobots.

Material handling specialist Vanderlande Industries heeft een belang genomen in het Eindhovense robot uitzendbureau Smart Robotics. De twee gaan zich samen richten op de ontwikkeling van nieuwe robottechnologie onder meer op het gebied van item-picking.

De startup ontwikkelt, verkoopt en verhuurt robots aan uiteenlopende bedrijven. Hiervoor worden standaard robotarmen ingekocht die met behulp van zelf ontwikkelde besturingssoftware, vision technologie, grijpers en eenvoudige gebruikerssoftware worden aangepast op wens van iedere klant.

Robots kunnen diversiteit van taken aan

Smart Robotics, een spin-off van de TU Eindhoven (TU/e), zag in 2015 het levenslicht. De robots en cobots die de startup levert aan bedrijven worden gebruikt voor een diversiteit aan taken zoals het verzamelen van producten voor orderpicking, het vullen of leegmaken van pallets en groeperen, bundelen, depalletiseren en verpakken van producten.

Smart Robotics werd ondersteund door BOM

Na de opstart werd Smart Robotics twee en een half jaar lang ondersteund door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) met kennis, netwerk en kapitaal. Op die manier kon de startup goed uit de startblokken komen en zich verder ontwikkelen.

Vanderlande besteedt projecten uit

Nu neemt Vanderlande het stokje over om Smart Robotics internationaal op te schalen door onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden en financiering. Bovendien gaat de material handling specialist uit Veghel, dat eerder dit jaar werd overgenomen door Toyota, projecten uitbesteden aan de startup. “Met deze investering en markttoegang kunnen wij heel snel groeien”, zegt Mark Menting, medeoprichter en directeur van Smart Robotics, tegen het Brabants Dagblad afgelopen maandag.

Vestigingen openen in Azië en de Verenigde Staten

Menting stelt in de krant dat zijn bedrijf hard groeit. “We zitten nu op 25 man en hebben net 9 vacatures opengesteld. Maar we willen ook naar het buitenland. We willen daar geen vestigingen openen, maar een distributienetwerk opzetten. Daar kan Vanderlande ons bij helpen, want die heeft onder meer vestigingen in Azië en de Verenigde Staten.”

Technieken item-picking integreren

Menting ziet twee richtingen waarin Smart Robotics zich goed kan ontwikkelen. “Enerzijds de logistiek samen met Vanderlande. Die levert al op deze continenten, maar wij gaan daar de modernste technieken op het gebied van onder meer item picking integreren. Denk aan de e-commerce warehousing activiteiten van internetgiganten als Alibaba en Amazon. Voor Vanderlande is dit een heel snel groeiende markt. Wij gaan samen kijken hoe we die markt zo goed mogelijk kunnen bedienen. We richten ons daarbij puur op ontwikkeling”, benadrukt Menting.

Opzetten Europees distributienetwerk

De andere dominante markt van Smart Robotics is gericht op packaging binnen de voedingsmiddelen-, zoetwaren- en farmaceutische industrie. Menting: “Daar zetten we nu in eerste instantie een Europees distributienetwerk voor op samen met onze partner Verduyn Packaging.”

Robots interessante groeimarkt

Vanderlande laat bij monde van Technology Manager Fred Verstaaten weten dat het verheugd is om nauw samen te kunnen werken met een dynamische en innovatie organisatie als Smart Robotics. “De robotmarkt is op dit moment een interessante groeimarkt en dat is ook reden dat we sterke strategische en culturele overeenkomsten zien tussen onze beide bedrijven. Laat onverlet dat voor ons beide geldt, business as usual. Onze investering geeft een impuls aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van robottechnologie en een nog scherpere focus op dit snel groeiende marktsegment.

Reageer op dit artikel