nieuws

Papierfabriek Sappi automatiseert pallettransport met AGV’s

Warehousing 1436

Papierfabriek Sappi automatiseert pallettransport met AGV’s

De Maastrichtse vestiging van papierproducent Sappi zet voortaan AGV’s in voor het palletransport van vellen papier. De opdracht voor de onbemande voertuigen werd gegund aan het Franse BA Systèmes dat 7 AGV’s leverde met daarbij een volautomatisch batterijwisselsysteem, een WMS, inclusief de interfaces met aansluitende transportsystemen.

Aanleiding voor dit automatiseringsproject is dat Sappi de efficiëntie van pallettransport en opslag in de vellen- en verpakkingsafdeling wil verhogen. BA Systèmes leverde een AGV-systeem dat volledig geïntegreerd is in het productieproces van de vellenafwerking van de papierproducent.

AGV’s zijn 24/7 in bedrijf

De AGV’s zijn in de papierfabriek in Maastricht continu in bedrijf voor het transport van papier van de 3 snijmachines naar de bufferopslag, het logistieke beheer in de bufferopslag en het vervoer van papier uit de bufferopslag naar de drie verpakkingslijnen.

Uitdaging: 30 verschillende palletformaten

Grote uitdaging binnen dit AGV-project was dat er binnen Sappi gebruik wordt gemaakt van bijna 30 verschillende palletformaten. Een deel daarvan betreft losse stapels papier die vrij instabiel op de pallet liggen tot soms meer dan 1 meter hoog. De voor Sappi ontwikkelde AGV’s zijn in een grote testhal van BA Systèmes vooraf uitgebreid getest om een veilig transport van uiteenlopende ladingdragers te waarborgen.

AGV’s zijn voorzien van aandrukplaat

De AGV’s zijn onder andere voorzien van een verticale steunplaat om de stabiliteit van de stapels tijdens transport en een eventuele noodstop te garanderen, een aandrukplaat op de bovenkant van de lading om de papierstapel te stabiliseren en het verlies van losse vellen papier te voorkomen. De vorken hebben een groot verstel bereik om veilig te kunnen werken met zeer verschillende palletmaten en gewichten. Het vorkenbord is voorzien van een side-shift functie waarmee pallets met minimale tussenruimte in de rekken kunnen worden geplaatst om zo de opslagcapaciteit te maximaliseren.

Veel aandacht in voorkomen van schades

Sappi koos voor BA Systèmes vanwege de ruime ervaring die het Franse bedrijf heeft met de inzet van AGV’s in de papierindustrie, de geboden veiligheid, kwaliteit, gegarandeerde beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Gezien de kwetsbare aard van het papier tijdens handling en transport is er veel zorg besteed aan het voorkomen van schade.

AGV’s zijn flexibel inzetbaar

Het systeem dat zowel in productie- als opslagruimten werkt is dusdanig flexibel dat het zich kan aanpassen aan elke situatie. Zo kunnen bijvoorbeeld één of meerdere AGV’s overgebracht worden van het ene werkgebied naar het andere door een eenvoudige opdracht in de ‘AGV-Manager’-software.

290.000 ton houtvrij gestreken papier

De papierfabriek van Sappi Maastricht ligt op een 14 hectare groot terrein, produceert jaarlijks 290.000 ton houtvrij gestreken papier en er werken 480 mensen. Sappi is een wereldspeler in de papierindustrie met hoofdkantoor in Johannesburg, Zuid-Afrika met bijna 12.000 medewerkers in meer dan 20 landen en productiebedrijven op drie continenten. Sappi Europe heeft haar hoofdkantoor in Brussel en is producent van gestreken papier voor tijdschriften, boeken en printreclame.

Reageer op dit artikel