nieuws

Exoskelet blijft zich vernieuwen met extra snufjes

Warehousing 1596

Exoskelet blijft zich vernieuwen met extra snufjes
Boudewijn Wisse

Twee jaar geleden was de Exoskelet van Laevo een bezienswaardigheid op de Logistica. Het systeem dat zwaar fysiek werk ondersteunt heeft een paar vernieuwingen ondergaan op basis van input van de eerste gebruikers.

Nieuw zijn volgens Boudewijn Wisse, directeur van Laevo, twee belangrijke aanpassingen. De eerste is dat het systeem beter kan aansluiten op de lichaamslengte. Daartoe zijn de verbindingstangen tussen het onderste en bovenste gedeelte van het Exoskelet uitwisselbaar geworden. De andere vernieuwing betreft een simpele manier om het veermechanisme te ontgrendelen. Dat was vraag naar. Veel orderpickers staan niet de hele dag te bukken, maar zitten ook regelmatig even op een magazijntruck bijvoorbeeld. Dan is het onhandig om continu een spanning op de bovenbenen te voelen. De nieuwe voorziening maakt het mogelijk om links en rechts de spanning uit het veersysteem te halen.

Elektrisch vervolg is al in aantocht

Wisse is zeer ingenomen met de manier waarop de Exoskelet terrein verovert in logistieke processen. “We hebben inmiddels meer dan vijfhonderd systemen uitgeleverd bij onder andere Geodis, Pon en Gazelle. Tachtig procent van de uitleveringen gebeurt in productie- en logistieke omgevingen, maar ook in de zorgsector, de bouw en bij bestratingsbedrijven hebben we pilots draaien en ook klanten weten te scoren.”
Een paar geleden begon Laevo als startup bedrijf vanuit de TU Delft, in samenwerking met onder andere TNO. Het onderzoeksinstituut is zelf bezig met een ‘gerobotiseerd’ vervolg op de Exoskelet. “Heel interessant”, zegt Wisse. “Dat is echt de volgende stap, maar ook heel complex. Want daarin reageren sensoren op lichaamsbewegingen en zorgen elektromotoren voor de ondersteuning van rug en ledematen. Dat komt heel precies. Dus ik denk dat er nog wel een paar over heen zal gaan, voordat dit concept op de markt komt. Tot die tijd verbeteren wij voortdurend de Exoskelet, waarmee je nu al tot 40 procent de belasting van de onderrug kunt verminderen.”

Reageer op dit artikel