nieuws

Tijd van gesloten systemen is voorbij – ook in magazijnen

Warehousing 2408

Tijd van gesloten systemen is voorbij – ook in magazijnen

De werkelijke en de virtuele wereld groeien steeds meer naar elkaar toe in de logistiek. Het magazijn mag daar geen uitzondering op zijn, maar is dat in veel gevallen nog wel. Tijdens vakbeurs Logistica is dit een overkoepelend thema en de verbinding met de andere beurs ICT & Logistiek.

Logistieke dienstverleners die blijven vasthouden aan een starre en relatief eendimensionale manier van goederenopslag en -verzending, zullen het in de nabije toekomst moeilijk krijgen om concurrerend te blijven. Veel ondernemingen gebruiken al (deels) geautomatiseerde systemen. Voor anderen valt te vrezen, dat ze de aansluiting verliezen.

Wake-up call tijdens Logistica

Industrie 4.0 – bedacht in Duitsland, maar inmiddels is het begrip onmiskenbaar de grens overgestoken. Ook tijdens de vakbeurs Logistica zal dit thema door de gangen klinken en zeker te horen zijn in het uitvoerige lezingenprogramma in 4 theaters Logistica en 4 theaters ICT & Logistiek. SSI Schäfer vraag er aandacht voor met een dagelijkse sessie getiteld Logistiek van de toekomst – waar de mannen van Fountainheads een wake-up call voor de logistieke sector verzorgen. De trendwatchers leggen uit waarom innoveren belangrijk is en wat de kansen zijn van de open-source beweging.

Logistica

Fountainheads: Wim van Rooijen en Jan-Henk Bouman

Open en toegankelijke interfaces

“Tegenwoordig is het vaak nog zo dat verschillende systemen niet met elkaar kunnen communiceren”, zegt Michael Mohr van SSI Schäfer. “We hebben  absoluut open interfaces nodig, want zonder continue en uitgebreide communicatie tussen de machines onderling en met de mensen zal de interne logistiek niet kunnen profiteren van de voordelen van de vierde industriële revolutie.” In het novembernummer van Logistiek Magazine geeft hij daar nog wat meer toelichting op.

Nu al alle elementen aan boord

Vanuit de trend Internet of Things (IoT) zullen combinaties van geautomatiseerde handlingsystemen en zelfsturende voertuigen nieuwe logistieke oplossingen mogelijk maken. Zeker in de e-commerce is er geen toekomst voor logistieke centra zonder een flexibele en probleemloos functionerende interne logistiek. Mohr: “De moderne machines en material handling installaties hebben vaak al alle noodzakelijke elementen al aan boord. Daarmee heeft een bedrijf, ongeacht de omvang, het fundament voor Industrie 4.0 al in huis.”

Niet wachten op grote bedrijven

Deze inzichten hebben in de logistieke sector echter nog niet overal vast grond onder de voeten gekregen. “Het middensegment loopt niet voorop bij dit thema en wacht af wat de grote bedrijven doen om dat vervolgens binnen enkele jaren of decennia te kopiëren”, constateert Thilo Jörgl, hoofdredacteur van Logistik Heute in Duitsland op de website van SSI Schäfer. “Maar in een tijd waarin de digitalisering in een enorm tempo doorzet, is dat geen goede strategie. Er zijn kleine bouwstenen zoals voorspelbaar onderhoudsmanagement, die kleinere bedrijven ook nu al probleemloos kunnen inzetten. Logistiek dienstverleners met gesloten systemen voor de interne logistiek zullen problemen krijgen, omdat dergelijke systemen de data-uitwisseling bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken”

Reageer op dit artikel