nieuws

Scala Logistica 2017: 5 vragen aan Scala-coördinator Peter Leerintveld

Warehousing 1325

Scala Logistica 2017: 5 vragen aan Scala-coördinator Peter Leerintveld

De Scala Logistica is tijdens de komende Logistica opgedeeld in vier verschillende warehouse deelgebieden: ‘Move’, ‘Store’, ‘Pick’ en ‘Deliver’. Coördinator Peter Leerintveld (67) blikt alvast vooruit en beantwoordt 5 vragen over deze Scala-thema’s.

Net als bij de laatste editie van de Scala Logistica demonstreert een groot aantal leveranciers – verdeeld over intralogistieke deelgebieden – dit jaar hun laatste innovaties. Er is wel wat veranderd: het aantal thema’s is uitgebreid van twee in 2015 naar nu vier: Move, Store, Pick en Deliver. “Bedoeling is dat het mkb oplossingen te zien krijgt in een integraal proces. De mensen krijgen dat als het ware in een helicopter view voorgeschoteld. De oplossingen die we laten zien zijn vooral slim, snel, efficiënt en simpel. Iedereen kan volautomatische en mechanische oplossingen bedenken, maar eenvoudige oplossingen zijn vaak een stuk complexer”, zegt Peter Leerintveld die voor de tweede keer verantwoordelijk is voor coördinatie van de Scala Logistica.

1. Wat kan de bezoeker verwachten in Move?

“In dit Scala laten de exposanten zien op welke manier bedrijven snel en effectief grotere volumes producten kunnen opslaan en picken. Dat is echt een Scala waar de deelnemende leveranciers mooie praktische innovaties laten zien. Zo demonstreren Ravas en Logitrade een unieke combinatie van een Pick by Weight en Scanwatch oplossing. Still laat de iGo Neo truck zien die de orderverzamelaar op de voet volgt tijdens het orderpicken, en Wewo Europe laat een Kiva-achtige AGV-oplossing zien waarbij containers automatisch naar een werkstation worden gebracht.”

2. Wat wordt gedemonstreerd in het scala Store?

“Hier gaat het vooral over de inslag van goederen in een magazijn, dus met andere woorden: hoe kan ik slim opslaan, containers lossen, en pallets beladen en terugzetten in de stelling met shuttletechniek. Een ander aspect in dit scala is het thema retourlogistiek. Er komt iets retour binnen en hoe wordt zo’n retourproduct vervolgens weer ingeruimd of opgeslagen. Daarnaast tonen we ergonomische tilhulpoplossingen voor het stapelen van pallets, vooral ook om de werkzaamheden van het magazijnpersoneel een stuk aangenamer te maken.”

3. Welke orderverzameloplossingen zien we bij Pick?

“Dit scala steekt echt in op robots en op techniek waarmee het mogelijk is om snel en foutloos orders te verzamelen, cruciaal in B2C- en B2B-ketens. Zo kijken we naar compacte opslagmethoden en laten we de verschillen zien tussen batchpicking en het consolideren van orders via een putwall, gekoppeld aan een slimme verpakkingswerkplek. Wat we binnen dit thema ook willen laten zien, is hoe de samenwerking met een robot verloopt op het gebied van itempicking en masterdata.”

4. En het laatste scala, Deliver?

“In dit scala gaan we echt in op de wijze waarop werkstations met elkaar verbonden kunnen worden door middel van transporttechnieken zoals de palletshuttle van Storax en de pakjessorter van Optimus. Uitgangspunt is daarbij vooral: hoe breng ik goederen van processtap naar processtap, bijvoorbeeld met hulp van milkruns. Vooral interessant is bij deze scala de rol van de Weasel van SSI Schäfer.”

5. Is er, terugkijkend, sinds de laatste Scala Logistica veel veranderd?

“Wat ik zie als belangrijkste trend is dat ten opzichte van twee jaar geleden systemen vandaag de dag steeds slimmer en eenvoudiger aan elkaar gekoppeld kunnen worden.”

 

Reageer op dit artikel