nieuws

Scherpenhuizen combineert productieproces en duurzaamheid onder één dak

Warehousing 1544

Scherpenhuizen combineert productieproces en duurzaamheid onder één dak

Duurzaamheid gecombineerd met moderne geautomatiseerde proceslijnen dat waren de belangrijkste eisen voor het nieuwe distributiecentrum dat AGF-groothandel Scherpenhuizen. Duurzaamheid werd dubbel en dwars gerealiseerd met de hoogste BREEAM score die er is. Logistica-deelnemer ARCO Solutions, deelnemer aan de Logistica, installeerde de complete proceslijn voor het opslaan, verpakken, groeperen, sorteren, etiketteren en ompakken van groenten en fruit.

Om die ambities gestalte te geven, investeerde directeur-eigenaar Martin Scherpenhuizen in totaal 40 miljoen euro in de bouw van het distributiecentrum, waarvan de eerste heipalen half juli vorig jaar de grond ingingen. De oplevering van het dc met een vloeroppervlakte van 40.000 m2 vond in maart plaats. Een relatief korte bouwtijd dus, wat nodig was, aangezien Scherpenhuizen, onder andere de grootste exporteur van Nederland van paprika’s voor Europa, in een ongewenste situatie was terechtgekomen dat het vanuit drie locaties in Eindhoven moest opereren. “Dat was niet efficiënt en dat zat ook onze groei in de weg en de ambitie om de regie te houden op ons proces van productie tot en met de uiteindelijke distributie. Ons hoofdpand was te klein, waardoor we noodgedwongen moesten uitwijken naar drie andere panden.”

Vertraging van de nieuwbouw

De timing van de verhuizing was echter ongunstig. “Die vond de laatste week van maart plaats en de eerste twee weken van april. Dat was in de periode net voor en na de paasdagen. Dat was enorm hectisch en ook qua planning achteraf niet helemaal ideaal, vooral ook omdat we een seizoensgebonden bedrijf zijn. In maart begint het seizoen op gang te komen, en in april en mei beleven we het absolute hoogtepunt qua drukte. We wilden eigenlijk verhuizen in januari en februari, maar dat lukte niet, omdat de nieuwbouw van ons distributiecentrum vertraging opliep.”

20 leegfust en afvoerbanden

Desalniettemin mag het eindresultaat er zijn. Op een perceel van 70.000 m2 op logistiek bedrijvenpark GDC Acht in Eindhoven realiseerde Scherpenhuizen een hal van 34.000 m2 met daarin een mezzanine van 6.000 m2. Het pand telt daarnaast maar liefst 57 docks. Inpandig staan 20 leegfust aan- en afvoerbanden, twee palletiseermachines met een capaciteit van zestig pallets per uur en een paprikaboxwasmachine met een capaciteit van honderd boxen per uur.

Dc is volledig led-verlicht

Het distributiecentrum behoort met een BREEAM-Outstanding score (goed voor vijf sterren, red.) tot de hoogste duurzaamheidscategorie. Die duurzaamheid uit zich in het feit dat het kantoor CO2-neutraal is. De hoogwaardige restwarmte uit de koeling wordt gebruikt voor de krattenwasserij, de laagwaardige restwarmte verwarmt het kantoor. Het grijs water (regenwater) wordt hergebruikt. Het dc is bovendien volledig led-verlicht en heeft geen gasaansluiting. De koeling is gekoppeld aan zonnepanelen waardoor het dc het grootste deel van het jaar qua energie zelfvoorzienend is.

BREEAM-Excellent certificering

Martin Scherpenhuizen: “We wilden per se een duurzaam pand, omdat dit thema in de groente en fruit niet echt speelt. Gaandeweg de nieuwbouw realiseerden we ons dat we niet alleen ‘good’ of ‘very good’ wilden nastreven, maar dat excellent ook binnen handbereik lag. Uiteindelijk zijn we voor uitmuntend gegaan. Het is een extra investering, maar het bleek achteraf gezien eenvoudig binnen handbereik te liggen en bovendien hebben de meeste investeringen een reële terugverdientijd.”

Volledig geautomatiseerde proceslijn

Bij de mechanisering en automatisering van de packstations maakte Scherpenhuizen gebruik van de expertise van ARCO Solutions uit Horst. “Met deze magazijninrichter hebben we al een langdurige relatie, maar dat was op kleinschalig niveau bij het ontwikkelen van kantelaars of afvoerlijnen. Dit proces was voor hen echt groot en dat uitte zich ook in het feit dat we gaandeweg het project ook samen veel hebben ontwikkeld.” ARCO realiseerde turn key een volledig geautomatiseerde proceslijn voor zowel volle als lege fusten, die aansluit op bestaande verpakkingslijnen. Ook leverde de magazijninrichter de geautomatiseerde oplossingen voor opslag, groupage, verpakken, sorteren, etiketteren of ompakken.

Logistica 2017: ARCO presenteert nieuwe Pick-to-light zone
System integrator ARCO uit het Limburgse Horst presenteert tijdens de Logistica een nieuwe totaaloplossing voor warehouse automatisering. ARCO zal dit presenteren door middel van live demonstraties. Het systeem bestaat uit een Pick to Light zone met transfer naar een automatische dozensluiter. Na sluiting wordt de doos gewogen middels een in-line weegschaal. Vervolgens wordt de doos gelabeld door een print & apply unit en vindt een volume meting plaats. Tot slot wordt een mogelijke sorteeroplossing gepresenteerd.
ARCO is tijdens de Logistica terug te vinden in Hal 1 stand: 01.A058.

Daarnaast leverde de magazijninrichter ook oplossingen voor pallethandling, palletliften en een transportfaciliteit richting de palletboxreiniger. Op wens van Scherpenhuizen is er bovendien een aantal nieuwe machines ontwikkeld, zoals de big box kantelaars voor het rechtzetten van kratten die uit de boxenwasser komen en die daarna met de big box stapelaar kunnen worden opgestapeld.

Vaste patronen zijn weer terug

Terugkijkend op het nieuwbouwtraject stelt Scherpenhuizen dat de mensen uiteindelijk de grootste bottleneck vormden. “Vaak wordt gezegd dat de automatisering dat is of de verhuizing. Dat was bij ons niet het geval. Het lag meer bij onze mensen zelf. Die vonden het nieuwe distributiecentrum de eerste twee weken helemaal fantastisch, maar al gauw voelden ze zich als een kat in een vreemd pakhuis. Processen die altijd goed verliepen, gingen nu plotseling fout. Niemand leek meer te weten wat hij moest doen, terwijl het proces in wezen niet veel is veranderd.”

Ongelofelijk gewenningsproces

Dat het mis ging, werd zichtbaar uit het feit dat mensen volgens Scherpenhuizen in een keer veel meer loopafstanden aflegden op een dag. “Het kwam voor dat mensen die voorheen op een dag 7.000 stappen maakten, nu in een keer uitkwam op tussen de 15 en 20.000 stappen. Een ander voorbeeld waren de batterijen van de heftrucks en elektrokarren die nu al tegen het middaguur leeg waren, terwijl ze normaal gesproken een hele dag meegaan. Het was een ongelofelijke gewenningsproces dat mede werd beïnvloed door de omvang van het pand dat een stuk groter is dan het vorige. De eerste drie maanden waren moeilijk, maar nu zijn we een half jaar verder en merk ik duidelijk dat de vaste patronen weer terug zijn. Nu we een half jaar verder zijn, merk ik duidelijk dat de vaste patronen weer terug zijn.”

Reageer op dit artikel