nieuws

‘Limburg liep Inditex mis vanwege onvoldoende beschikbaar logistiek personeel’

Warehousing 4171

‘Limburg liep Inditex mis vanwege onvoldoende beschikbaar logistiek personeel’

Het Spaanse kledingconcern Inditex dat op dit moment een mega-distributiecentrum bouwt in Lelystad heeft bij de keuze van de vestigingslocatie naar nu blijkt niet gekozen voor de provincie Limburg. Voornaamste reden is dat het bedrijf achter onder andere het kledingmerk Zara er niet van overtuigd was dat er voldoende geschikt logistiek personeel beschikbaar zou zijn.

Dit meldt de regionale omroep 1Limburg dinsdag die VVD-gedeputeerde Twan Beurskens sprak tijdens de presentatie van het zogeheten Aanvalsplan Arbeidsmarkt van de provincie. Dat plan moet er voor zorgen dat vacatures wel kunnen worden ingevuld. Volgens Beurskens geeft de gang van zaken rond Inditex aan hoe nijpend de situatie in sommige sectoren, waaronder de logistiek, op dit moment is in de provincie Limburg. “Een goede grondprijs kon daar niet tegen op”, aldus de gedeputeerde tegen 1Limburg dinsdag.

Inditex dc: 800 nieuwe banen

Het moederbedrijf van modeketens als Zara, Pull & Bear en Bershka koos begin mei er uiteindelijk voor om een mega-distributiecentrum te realiseren op een bedrijventerrein bij Lelystad Airport. De realisatie van dit dc kost naar verluidt 100 miljoen euro. De komst van Inditex naar Flevoland levert 400 banen op en op termijn kunnen dat er 800 worden. In het distributiecentrum gaan in 2019 de eerste operationele activiteiten van start. In 2020 moet het dc van 180.000 vierkante meter volledig in bedrijf zijn in Lelystad, dat op plaats 27 eindigde in de logistieke hotspot verkiezing van dit jaar.

Spaans concern ziet af van subsidie

Eerder deze maand werd trouwens bekend dat het Spaanse modeconcern geen gebruik maakt van de 2,9 miljoen euro subsidie, die de provincie Flevoland had aangeboden om het bedrijf in Lelystad gevestigd te krijgen.

Beschikbaarheid personeel steeds belangrijker

Kees Verweij van Buck Consultants gaat in zijn laatste blog op logistiek.nl dieper in op het gebrek aan personeel in de diverse logistieke hotspots. Volgens Verweij is het klip en klaar dat naast onder andere een passende en betaalbare kavel de beschikbaarheid van warehousing medewerkers op de lange termijn steeds belangrijker wordt om nieuwe distributiecentra te kunnen faciliteren. Logistieke hotspots moeten hier volgens Verweij adequaat op inspelen.

Ecosysteem voor logistieke hotspots

Een oplossing die Verweij aandraagt is een ecosysteem dat het adviesbureau heeft ontworpen voor logistieke hotspots. Dit systeem bestaat uit een samenspel van 16 indicatoren die elkaar kruiselings beïnvloeden en versterken. “Bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen kunnen zo in kaart brengen hoe ze gezamenlijk aan verbetering van het logistieke ecosysteem in hun hotspot kunnen werken”, aldus Verweij.

Reageer op dit artikel