nieuws

Robots, next step in warehouse automatisering

Warehousing 3317

Robots, next step in warehouse automatisering

Vorige week was de Material Handling dag. Daar werden diverse voorbeelden getoond van robotisering in magazijnen. En het ging over een nieuw te ontwikkelen roadmap. Bekijk de video.

Key-note spreker was René Geujen van Buck Consultants. Eerder dit jaar bracht het adviesbureau een marktinventarisatie uit over robots in Nederlandse magazijnen. Tijdens de Material Handling dag toonde hij een ‘Roadmap to Robotics’.

Schaalbare oplossingen met robotisering

“We hebben een vierstappenplan ontwikkeld om bedrijven te helpen keuzes te maken: waar ga ik robotiseren, wanneer, welke resultaten wil ik behalen? Niet alle elementen in het warehouse proces zijn relevant voor robotisering. We proberen best practices te bundelen op dit gebied en in een schema helder te maken waar je op zou moeten sturen.”

 

 

 

 

Geujen wil graag bedrijven uitnodigen om de ervaringen op dit gebied te delen en mee te nemen in de uitwerking van de roadmap, die de komende weken verder zal worden ontwikkeld.
“In het verleden was het een stuk lastiger om deeloplossingen te automatiseren. Je hoeft nu niet meer alles in één keer te doen en daar miljoenen als startinvestering voor opzij te zetten. De oplossingen, zeker in robotisering, zijn vaak veel beter schaalbaar.”

Weinig aanpassingen nodig

Praktijkervaringen kwamen onder meer van Tjalling de Vries, die bij DHL Supply Chain al diverse pilots met robots onder zijn hoede heeft gehad, onder andere bij Wärtsilä in Kampen.
“Daar hebben we de Fetch robot geïntroduceerd. Het mooie is, dat je hiervoor niet van alles moet aanpassen om te kunnen draaien. Wij zijn vooral op zoek naar innovaties die je in bestaande situaties snel kunt implementeren. In het vervolg van de pilot gaan we ontdekken hoe mensen op de magazijnvloer dit ervaren. Uiteindelijk hebben we minder mensen nodig voor hetzelfde werk. Maar het gaat niet alleen om fysiek handelen. Ook regelmatig monitoren of er prioriteitsopdrachten zijn kost vaak veel tijd. Dat kan de robot uiteraard veel sneller.”

 

Zie ook
Huidige aanbod cobots in de praktijk

 

Het gaat sneller dan gedacht

Meer voorbeelden kwamen ter sprake op dit evenement. Onder andere het opmerkelijke project van Fiege in Ibbenbüren. Nora Pungel zei daarover: “De eerste robot ging begin dit jaar live.

De drie robots die nu actief zijn, zitten op 80 procent van de verwachte pickperformance. We zijn heel tevreden en krijgen er binnenkort 30 nieuwe pickrobots bij, die we verspreid over diverse warehouses wereldwijd gaan inzetten. Op dit moment kijken we of we de robots ’s nachts en in het weekend kunnen laten werken.”
Prof. René de Koster (Erasmus Universiteit) is verbaasd over de snelheid van de ontwikkeling op dit gebied. “Als je me vorig jaar had gevraagd hoe lang het nog gaat duren voordat robots in staat zijn om items uit een bak te pakken, dan had ik tien jaar gezegd. Maar het gaat veel sneller. De rekenkracht is enorm toegenomen. Spannend is vooral wat er op softwaregebied gebeurt, want mechanisch gezien is al heel veel mogelijk.”

Reageer op dit artikel