nieuws

Dematic maakt einde aan Egemin als merknaam

Warehousing 2176

Dematic maakt einde aan Egemin als merknaam
Jan Vercammen

Onverwacht is het niet. Na het samenvoegen van Egemin en Dematic eerder dit jaar is besloten om verder te gaan onder één merknaam, dat is Dematic. Ook NDC Automation houdt op als zelfstandig merk.

Dit voorjaar besloot het Duitse concern Kion tot de integratie van Dematic en Egemin. Vorig jaar werd Dematic – hoofdkantoor in Grand Rapids (Michigan, US) – ingelijfd, nadat een paar jaar daarvoor het Belgische Egemin in handen viel van Kion, dat in de material handling hoek al vooraanstaande spelers als Linde en Still in eigendom had. Kion is de nummer twee wereldwijd in material handling. Vanaf nu is Dematic de naam voor alle supply chain solutions op het gebied van logistieke automatisering. Daaronder vallen de AGV business, magazijnautomatisering, sorteersystemen, gebouwgebonden transportsystemen en automatische heftrucks.

‘Merknaam heeft betekenis voor klanten’

Eerder dit jaar werd Jan Vercammen benoemd als managing director van Dematic Central Europe. Hiervoor was hij twintig jaar werkzaam bij Egemin. Op dat moment was nog onduidelijk of Egemin als merk zou blijven bestaan. In Logistiek Magazine zei hij daarover: “Egemin heeft in zeventig jaar een flinke naamsbekendheid opgebouwd, die geven we niet zomaar weg. Maar hoe we de verschillende merken ten opzichte van elkaar gaan profileren is nog niet bekend. Een merknaam heeft een zekere betekenis voor klanten, daar moet je zuinig op zijn en over nadenken. Vooralsnog staan de producten en oplossingen van Dematic en Egemin goed naast elkaar en zijn ze verschillend. Dematic heeft bovendien een ander klantenbestand dan Egemin, met bijvoorbeeld meer ervaring in de e-commerce sector. De samenvoeging geeft beide bedrijven veel kansen, juist door combinaties te maken. De complementariteit is groter dan de overlap in systemen en services.”

Verder ondersteunen en ontwikkelen

Zowel Egemin als het Australische NDC Automation, overgenomen in maart 2016, verdwijnen nu alsnog als merknaam in de material handling wereld. Vanaf 2018 zullen alle oplossingen voor logistieke en magazijnautomatisering van Egemin en NDC wereldwijd op de markt beschikbaar worden gesteld als Dematic. Dematic zal de AGV’s en vloerkettingbaanoplossingen van Egemin en NDC blijven produceren en verder ondersteunen, dat geldt ook voor de ontwikkeling van nieuwe generatie AGV’s. De consolidatie van de merknamen moet klanten over de hele wereld toegang bieden tot de oplossingen en de support voor automatisering van opslag en intern transport van goederen.

Wereldwijd nummer twee material handling

Dematic heeft meer dan 6.000 medewerkers in dienst, die klanten wereldwijd bedienen en telt diverse engineeringcenters en productievestigingen over de hele wereld. Dematic, Egemin en Retrotech hebben samen meer dan 6.000 geïntegreerde systemen geïmplementeerd in uiteenlopende branches. Kion is de grootste fabrikant van industriële heftrucks in Europa, na Toyota nummer twee in heftruckproductie wereldwijd en als wereldspeler in magazijnautomatisering, nadat Toyota besloot tot overname van Vanderlande.

Reageer op dit artikel