nieuws

Bouw geautomatiseerd dc van Plus in Tiel in gevaar

Warehousing 6541

Bouw geautomatiseerd dc van Plus in Tiel in gevaar

De bouw van het geautomatiseerde distributiecentrum van supermarktketen Plus in Tiel staat mogelijk op losse schroeven. Reden is de duur van de inspraakprocedure die door juridische obstakels tot twee jaar kan duren. Plus laat in een reactie weten op dit moment niet te kunnen overzien welke concrete consequenties dit beroep voor de bouw van het dc.

Dat meldt Distrifood dat zich baseert op berichtgeving in dagblad De Gelderlander afgelopen dinsdag. Plus kondigde enkele maanden geleden sluiting aan van zijn vier regionale distributiecentra. Reden is dat de supermarktketen op het logistieke bedrijvenpark Medel bij Tiel op een kavel van negen hectare een nieuw landelijk distributiecentrum wil bouwen. Daarbij werd bovendien rekening gehouden met uitbreiding met nog eens acht hectare land.

Neerslag van meer stikstof dan toegestaan

Om de nieuwbouw door Plus mogelijk te maken, gebruikt de gemeente Tiel in het goedgekeurde bestemmingsplan een landelijk programma met de naam Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dit programma moet het mogelijk maken om meer stikstof te laten neerslaan in een beschermd natuurgebied, dan volgens de norm is toegestaan.

Protest milieuclubs tegen PAS

Tegen het gebruik van dit programma is door milieuclubs geprotesteerd, maar de bezwaren zijn in eerste instantie door de gemeente afgewezen, meldt Distrifood. De Raad van State, het hoogste bestuursorgaan, vraagt zich inmiddels echter af of deze procedure over het algemeen wel gebruikt mag worden.

 

 

 

RvS vraagt advies bij Europese Hof van Justitie

Mogelijk is PAS in strijd met Europese regels. Daartoe heeft de Raad van State advies gevraagd bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Het kan tot wel twee jaar duren voordat deze instantie hierover een besluit heeft genomen. Tot die tijd zou Plus dus niet mogen bouwen. De gemeente vreest nu dat dit voor de supermarktketen te lang gaat duren.

Tiel wil PAS procedure laten vervallen

De gemeente Tiel laat via wethouder Ben Brink weten dat het nu van plan is om de PAS-procedure te laten vallen. Ook met de nieuwbouw zou Tiel binnen de bestaande normen blijven. De besluitvorming over de vestiging van het nieuwe dc van Plus in de logistieke hotspot zou dan veel vlotter kunnen verlopen. Milieuclubs twijfelen daar echter sterk aan en zouden hier vermoedelijk weer tegen in beroep gaan.

‘Plus beroep is niet tegen ons gericht’

Een woordvoerster van Plus laat weten via de gemeente Tiel geïnformeerd te zijn over het feit dat er beroep is aangetekend tegen een bestemmingsplanwijziging van bedrijventerrein Medel. “Een bestemmingsplan geeft de bestemming van een gebied aan en wordt door de gemeente opgesteld. Het beroep is aangetekend tegen de gemeente Tiel en niet tegen ons”, verklaart de woordvoerster desgevraagd.

‘We wachten op meer informatie’

Plus kan naar eigen zeggen op dit moment nog niet overzien of het aangetekende beroep consequenties heeft en welke dit kunnen zijn. “We hebben kennisgenomen van het beroep en zijn in afwachting van meer informatie.”

Reageer op dit artikel