nieuws

JLL: ‘Noord-Limburg logistieke hub van het jaar’

Warehousing 2230

JLL: ‘Noord-Limburg logistieke hub van het jaar’

De regio Noord-Limburg is voor de tweede achtereenvolgende keer uitgeroepen tot beste logistieke hub van Nederland. Volgens vastgoedadviseur JLL, dat de ranking opstelde, is logistieke hotspot Venlo de drijvende kracht achter de prolongatie van de nummer 1 positie. Als tweede eindigde Utrecht voor Zuidoost-Brabant.

Uit de ranking blijkt volgens JLL (voorheen Jones Lang LaSalle) dat het sentiment op de Nederlandse logistiek vastgoedmarkt de afgelopen jaren verder is versterkt. De verbeterde economische omstandigheden, het toegenomen consumentenvertrouwen en de aanhoudende lage rente zorgen voor een positief sentiment in de markt.

Vraag vooral in grote logistieke hotspots

Deze verbetering van het sentiment is merkbaar in met name de grote logistieke hotspots waar de vraag naar kwalitatief logistiek vastgoed sterk is gegroeid in vergelijking met twee jaar geleden.

Runner up is Utrecht

Volgens de vastgoedadviseur dankt de regio Noord-Limburg zijn nummer 1 positie aan het feit dat het aantrekkelijke is voor zowel gebruikers als beleggers. Runner up dit jaar in de ranking is Utrecht dat zes plaatsen is gestegen ten opzichte van 2015. Deze sterke stijging dankt Utrecht volgens JLL met name omdat het een aantrekkelijke locatie is voor stadsdistributie.

West-Brabant niet in top-3

De derde plaats voor de regio Zuidoost-Brabant is onveranderd gebleven ten opzichte van 2015. Opmerkelijk is overigens dat West-Brabant (plaats 10, red.) – nummer 1 logistieke hotspot van Nederland – niet voorkomt in de top 3 ranking van JLL.

Opvallende nieuwkomer is regio Rijnmond

Opvallende nieuwkomer in de top 10 is het zuidoostelijke deel van de provincie Zuid-Holland. Door schaarste in de bredere regio (Rijnmond) hebben er diverse transacties plaatsgevonden en wordt er momenteel speculatief ontwikkeld.

Opnamevolume: circa 1,4 miljoen vierkante meter

Met een leegstandspercentage van 4,4 procent (circa 1,3 miljoen vierkante meter) is het logistiek vastgoed aanbod volgens JLL de afgelopen jaren fors gedaald. Daarnaast is het opnamevolume over de afgelopen 3 jaar sterk gegroeid. Uit de cijfers van JLL blijkt dat het opnamevolume van logistiek vastgoed in de eerste helft van dit jaar circa 1,4 miljoen vierkante meter is. Savills kwam eerder deze week tot eenzelfde conclusie.

Vraag naar logistiek vastgoed blijft groeien

Volgens Bas Geijtenbeek, Head of Industrial & Logistics JLL Nederland, blijven de signalen, voor zowel de gebruikers- als beleggersmarkt in Nederland, op groen staan. “Op basis van onze supply chain index, die de vraag naar logistiek vastgoed voorspelt, blijkt dat de vraag naar logistiek vastgoed blijft groeien. Deze groei komt voornamelijk voort uit de retail- en e-commerce sector.”

Reageer op dit artikel