nieuws

Material Handling dag 2017: de dilemma’s bij magazijnrobotisering

Warehousing 2027

Material Handling dag 2017: de dilemma’s bij magazijnrobotisering

Personeelsschaarste en vergrijzing zorgen er onder andere voor dat robotisering van magazijnen binnen nu en vijf jaar een ongekende grote vlucht zal nemen. Dilemma’s zijn er rondom dit thema volop, zo bleek donderdag tijdens de Material Handling dag in Den Bosch, want wat staat de markt te wachten en hoe integreer ik die magazijnrobots straks in mijn bedrijfsprocessen?

Er heerst nog veel onduidelijkheid over hoe en op welke wijze robots nu precies magazijnprocessen bij bedrijven gaan overnemen. Een ding werd gisteren wel duidelijk onder het gros van de deelnemers aan de vierde editie van de Material Handling dag in Den Bosch verwacht dat over 5 jaar robots op een of ander manier deel uit maken van het magazijnproces binnen zijn of haar bedrijf. Dat gevoel wordt mede gevoegd door de markt van magazijnrobots die mede door de invloed van startups een ongekende vlucht maakt dankzij de voortschrijdende technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie en ‘die zo werd veelvuldig gesteld veel harder loopt op dit moment dan de eindgebruikers.

Roadmap Robotisering

Om een en ander helder te krijgen voor de deelnemers zoomde René Geujen (Buck Consultants International) samen met dagvoorzitter Maartje Hofhuis en sidekick Heres Stad (hoofdredacteur Logistiek, red.) tijdens het plenaire gedeelte in op tal van aspecten rondom het veelbesproken thema magazijnrobotisering.

 

 

Geujen presenteerde eerder dit jaar met Buck Consultants een rapport waarin wordt gesteld dat robots de komende jaren het werk overnemen van zeker 35.000 magazijnmedewerkers. Met deze trend in gedachten liet Geujen gisteren aan de hand van een roadmap, ook zien aan het publiek hoe gerobotiseerde dc’s er rond 2030 uit zien, over welk type dc hebben we het dan en wat kunnen robots vandaag de dag en ook hoe slagen we er in om mensen en robots als collega’s (cobots red.) te laten samen werken.

Overweeg maatwerk

Kern van zijn boodschap in de grote lijnen was dat het proces van magazijnrobotisering niet meer is tegen te houden, maar dat bedrijven het meeste rendement kunnen halen uit maatwerk. “Kunst is daarbij voor bedrijven hoe ga je robots inzetten zodat het voor mijn bedrijfsvoering ook gaat werken. Daarbij komt dat belangrijk is dat vooraf de vraag wordt gesteld: ‘wat wil ik met robots bereiken’? Gaat het om een betere en plezierige werkomgeving, efficiency verbetering of veiligheid. Ieder bedrijf moet daar zijn eigen keuzes in maken. Mijn boodschap is: haal er vooral dingen uit die als bedrijf voor jou belangrijk zijn met andere woorden zoek een balans in wat goed is en hoe zorg je ervoor dat je mee kan gaan met ontwikkelingen naar de toekomst toe. Toepassing van robotisering is heel erg afhankelijk van de situatie waarin ieder onafhankelijk bedrijf verkeert. Overweeg bij robotisering dus vooral maatwerk.”

Denk in eco-systemen bij robotisering

Geujen gaf de deelnemers aan de plenaire sessie dat bedrijven bij mens-robot integratie ook verbindingen moeten maken met de regio waarin ze zijn gevestigd. “Dat wordt onderschat maar in mijn ogen is het enorm belangrijk dat je in de eco-systemen van bedrijven in je directe omgeving moet kijken om zo met elkaar een vliegwiel op gang te krijgen. Maak daarbij gebruik van elkaars kennis.”

‘Rekenkracht is enorm vooruit gegaan’

Professor René de Koster (Erasmus Universiteit) zorgde als voorzitter van het Material Handling Forum (kennispartner van deze Material Handling dag) voor het slotakkoord rondom het thema robotisering. De Koster stelde onder andere dat we ‘maximaal moeten profiteren van robotisering’. “De ontwikkelingen zijn binnen een jaar tijd zo ongelofelijk hard gegaan, vooral ook doordat de rekenkracht van computers zo sterk is toegenomen dat robots van elkaar kunnen leren. Op dit moment zijn er al bedrijven in Nederland die items laten picken door robots uit bakken. Die zijn redelijk gelijkvormig van aard, maar ik verwacht dat ze op korte termijn een grotere diversiteit aan producten aankunnen, vooral ook door de toenemende rekenkracht.”

Robots niet altijd de oplossing

Op de vraag of magazijnen efficiënter worden door robots reageerde De Koster dubbel: “Ja en nee robots zijn op dat gebied niet voor iedereen de juiste oplossing. Efficiency gaat niet alleen om productiviteit of flexibiliteit. Er zijn dus veel meer andere criteria die een rol spelen en op het moment dat robots flexibiliteit in de weg gaan staan dan stijgt je efficiency wel op een gebied maar daalt die weer op een ander gebied. Vraag is dan wat is het effect?”

‘Lange weg te gaan nog’

Ook bij kosten- en mensaspect zette De Koster zijn vraagtekens. “De prijzen dalen op dit moment, maar dit aspect blijft een rol spelen bij de vraag wanneer is het punt bereikt dat bepaalde werkzaamheden door de mens kunnen worden overgenomen door een robot. Bovendien is er nog een redelijk lange weg te gaan in de samenwerking tussen mens en machine want niet ieder mens is hier geschikt voor. Het soort mensen dat je nodig hebt wordt wellicht anders dan de mensen die nu werkzaam zijn in een magazijn.”

Praktijkervaringen

Na de goed bezochte plenaire sessie lieten DHL Supply Chain, Montapacking en Fiege/Magazino in hun parallelsessies zien hoe zij met het thema robotisering omgaan in hun warehouse-operaties. Tijdens het middagprogramma waren er tal van interactieve kennissessies waarin bedrijven en leveranciers meer inzicht gaven in de mogelijkheden van material handling.

 

Reageer op dit artikel