nieuws

Kloosterboer opent Rotterdams koel- vrieshuis ‘Cool Port’

Warehousing 2361

Kloosterboer opent Rotterdams koel- vrieshuis ‘Cool Port’
Kloosterboer opende afgelopen donderdag een nieuw koel- vrieshuis in de haven van Rotterdam. Cool Port heeft een opslagcapaciteit van 40.000 pallets. Foto: Bogaerds Architecten en Ingenieurs

De provincie Zuid-Holland investeerde 10 miljoen euro in infrastructuur en herstructurering op en rond  de Waal-Eemhaven. Ook het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam hebben bijgedragen. Multimodale draaischijf voor vers Met de start van de Cool Port krijgen de economie en de werkgelegenheid een belangrijke impuls, want de Rotterdamse haven wordt steeds belangrijker voor import […]

De provincie Zuid-Holland investeerde 10 miljoen euro in infrastructuur en herstructurering op en rond  de Waal-Eemhaven. Ook het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam hebben bijgedragen.

Multimodale draaischijf voor vers

Met de start van de Cool Port krijgen de economie en de werkgelegenheid een belangrijke impuls, want de Rotterdamse haven wordt steeds belangrijker voor import en in de nabije toekomst ook voor de export van versproducten uit de greenports. Er ontstaat een multimodale draaischijf voor vers met uitstekende toegang tot de Europese afzetgebieden via binnenvaart, short sea, spoor en weg.

Havenbedrijf: ‘Cool Port is een waardevolle uitbreiding’

“We zijn ontzettend trots dat Rotterdam Cool Port van start gaat. Wij hebben als haven veel ervaring in de koel- en vriessector en Rotterdam Cool Port is een waardevolle uitbreiding van de activiteiten op dit gebied. Omdat deze locatie veel multimodale verbindingen heeft met zowel het containercluster op de Maasvlakte als met alle omliggende greenports en de eindbestemmingen in Europa, zal de Cool Port wezenlijk bijdragen aan de duurzaamheid en de efficiency van de logistieke versketen”, stelde Ronald Paul, COO Havenbedrijf Rotterdam, donderdag tijdens de opening van het pand.

Kloosterboer: ‘minder transportbewegingen’

“Door de gunstige ligging zullen transportbewegingen hier tot een minimum worden beperkt”, zegt Jaco Hooij, CEO Kloosterboer. ”Zo kan de inspectie van lege containers in de directe omgeving van de Cool Port plaatsvinden. Op die manier kunnen diezelfde containers weer worden ingezet om verladen naar de Maasvlakte te gaan.”

Pand Breeam gecertificeerd

De doorstroming van verkeer wordt bevorderd door onder andere verregaande automatisering en het gebruik van de cargocard. In het ontwerp van het nieuwe koel en vrieshuis neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in. “Het is onze intentie om het Breeam–NL 4 sterren Excellent certificaat te behalen”, aldus Hooij.

Opslagcapaciteit van 40.000 pallets

Het koel- vrieshuis van Kloosterboer, dat is gevestigd op de voormalige Home Terminal van ECT heeft een opslagcapaciteit van 40.000 pallets, waarvan 10.000 pallets geschikt zijn voor vriesopslag en 30.000 pallets voor koelopslag. Op de begane grond bevindt zich een expeditieruimte van 7.500 vierkante meter met 38 dockshelters en op de eerste verdieping is een in- en ompakruimte voor AGF ingericht die ook wordt voorzien van rijpingskamers.

Kloosterboer kan verder uitbreiden

Afgelopen donderdag is de eerste fase van het koel- vrieshuis in gebruik genomen. Op een aangrenzend terrein van 6 hectare kan nog een tweede ongeveer even groot koel- en vriescentrum worden ontwikkeld. Dat zal binnen afzienbare tijd, zo meldt Nieuwsblad Transport vrijdag, worden ontruimd door de huidige gebruiker, het Rail Service Center van DB Cargo. Inclusief tweede fase mikt Cool Port op een verwerkingscapaciteit van rond de miljoen pallets per jaar.

Reageer op dit artikel