nieuws

Kleine drones met RFID kunnen magazijnvoorraden inventariseren

Warehousing 2954

Kleine drones met RFID kunnen magazijnvoorraden inventariseren

Een onderzoeksteam van MIT heeft een systeem ontwikkeld waarmee kleine drones kunnen worden ingezet om voorraden in magazijnen te inventariseren. Dit is mogelijk doordat de drones zijn voorzien van een RFID-scanner. Die scanners zenden de bijbehorende codes van een product naar de ontvanger.

Om de RFID-tags goed uit te kunnen lezen, is normaal gesproken een zware scanner nodig. Magazijndrones zouden daarom in principe vrij groot moeten zijn. De onderzoekers van MIT Media Lab hebben hiervoor een oplossing gevonden door een apparaat te ontwikkelen dat het signaal van de RFID-reader opnieuw uitzendt. De reader kan daardoor op de grond blijven staan. Het voordeel hiervan is dat de drones worden uitgerust met een kleiner apparaat. Een kleinere drone kan dichterbij de producten in een magazijn komen, waardoor het scannen nauwkeuriger plaatsvindt.

Signaalverwerking is complex

Overigens brengt deze oplossing wel de nodige obstakels met zich mee wat betreft de signaalbewerking. Zo zijn er maar liefst vier gelijktijdige signalen op dezelfde frequentie actief; van lezer naar drone, van drone naar RFID-label, en weer beide stappen de andere kant op. Een signaalverwerkingssysteem aan boord van de drones moet dat oplossen.

Rfly drone wordt getest

Uit labproeven blijkt dat het met de aanpak mogelijk is om alle labels snel in kaart te brengen en hun plaats tot op enkele tientallen centimeters te bepalen. De oplossing, genaamd Rfly, wordt volgens Nu.nl, dat zich baseert op berichtgeving uit The Verge, getest in een magazijn van een winkelketen in Massachusetts. De drones worden vooralsnog bestuurd door mensen, maar op termijn moeten ze autonoom worden. Dat moet werk besparen, en er bovendien voor zorgen dat mensen niet meer op verhogingen of heftrucks hoeven te staan om moeilijk bereikbare RFID-tags te scannen.

Drone voorkomt fouten in voorraadbeheer

De ontwikkelaars verwachten dat deze drone zorgt voor miljoen besparingen voor bedrijven bij hun voorraadbeheer. Verkeerd geplaatste artikelen worden met de inzet van deze drone razendsnel opgespoord. Als voorbeeld wordt een Walmart magazijn aangehaald. De kleinste Walmart dc is groter dan 17 voetbalvelden. Met inzet van deze drone is het mogelijk om alle items in dit magazijn te inventariseren”, stellen de ontwikkelaars van MIT Media Lab.

Meerdere drones worden getest in magazijnen

Testen met drones in magazijnen is onder andere door Geodis al eens gedaan. In Nederland was Koopman de eerste die de techniek implementeerde; met succes. Tijdens de LogiMAT beurs in Stuttgart begin dit jaar demonstreerde ook Linde een magazijn drone die gekoppeld is aan een automatische magazijntruck. Door deze combinatie is de drone volgens de heftruckproducent in staat om op een eenvoudige manier voorraden te tellen.

Reageer op dit artikel