nieuws

Gondrand bouwt groot ADR-distributiecentrum in Moerdijk

Warehousing 3754

Gondrand bouwt groot ADR-distributiecentrum in Moerdijk

Logistiek dienstverlener Gondrand Traffic laat in Moerdijk een nieuw distributiecentrum van ongeveer 17.500 vierkante meter bouwen dat voldoet aan de laatste PGS15-richtlijnen voor de opslag van verpakte gevaarlijke en CMR stoffen, op het gebied van brand-, arbeids- en milieuveiligheid. Met 30.000 palletplaatsen behoort dit dc tot een van de grootste ADR-opslaglocaties van Nederland.

Gondrand verwacht het nieuwe distributiecentrum in het eerste kwartaal van volgend jaar in gebruik wordt genomen. De nieuwbouw, die op vijf kilometer van het huidige dc in Moerdijk plaatsvindt, is dit voorjaar van start gegaan.

Pand voldoet aan PGS15-richtlijnen

Bij het ontwerp van het pand speelden meerdere uitgangspunten een rol, zegt Tom Heesakkers, Business Unit Manager Logistics bij het van oorsprong Zwitserse familiebedrijf, in een interview met RegioinBedrijf. “Om te beginnen voldoen we in het nieuwe pand straks aan de laatste, zogenoemde PGS15-richtlijnen voor de opslag van verpakte gevaarlijke en CMR stoffen, op het gebied van brand-, arbeids- en milieuveiligheid.”

Dc wordt in beton uitgevoerd

Waar het huidige distributiecentrum beschikt over een stalen constructie met brandwerende bekleding, wordt het nieuwe pand, mede ontwikkeld en gebouwd door Conferm (het label voor bedrijfshuisvesting van bouwbedrijf Remmers uit Tilburg, red.), volledig in beton uitgevoerd. Een bewuste keuze omdat beton namelijk van zichzelf brandwerend is.

Vijf temperatuurzones

Verder beschikt het nieuwe pand straks over een brandcompartiment dat is opgedeeld in vijf verschillende temperatuurzones, zodat gevaarlijke stoffen ook temperatuur gecontroleerd tussen 5 en 15 graden kunnen worden opgeslagen.

Dc krijgt kleine compartimenten

Ook is er in het ontwerp voorzien in een aantal kleine compartimenten waar lastig te segregeren stoffen kunnen worden opgeslagen, inclusief een ruimte waarin op een veilige manier monsters van producten kunnen worden genomen. Heeakkers: “In het nieuwe pand kan Gondrand straks diverse ADR-geclassificeerde en aanverwante stoffen, alsook koopmansgoederen opslaan.”

Opslag uiteenlopende ADR klassen

Met CO2 en sprinkler als blus- en brandbeheerssysteem, kan de logistiek dienstverlener in het nieuwe magazijn uiteenlopende ADR klassen opslaan. Ten opzichte van de huidige locatie betekent ADR 2 (spuitbussen) een uitbreiding op het productaanbod van Gondrand.

Huidig pand 16 jaar oud

Gondrand is gespecialiseerd in vervoer over de weg, over zee en door de lucht en warehousing. Specifiek in Nederland is het bedrijf gespecialiseerd in de opslag van verpakte chemicaliën. Heesakkers: “De regels in Nederland zijn op dit punt strikt en worden ze voortdurend verder aangescherpt. We hadden ervoor kunnen kiezen om ons huidige, 16 jaar oude pand in Moerdijk te upgraden, maar uiteindelijk bleek het effectiever en toekomstbestendiger om een heel nieuw distributiecentrum te realiseren.”

WDP eigenaar van het dc

Na oplevering is WDP Nederland, dat ook investeert in de nieuwbouw, eigenaar van het dc dat 18 miljoen euro kost. Gondrand huurt straks het pand, van de logistiek vastgoed ontwikkelaar op basis van een huurcontract van 15 jaar.

Reageer op dit artikel