nieuws

Mattenfabriek vergroot bulkopslag met 28 meter hoog kranenmagazijn

Warehousing 2332

Mattenfabriek vergroot bulkopslag met 28 meter hoog kranenmagazijn

Het nieuwe hoogbouwmagazijn van Hamat, producent en leverancier van matten, tapijten en karpetten, in Genemuiden nadert zijn voltooiing, nadat onlangs tijdens een spectaculaire inhijsoperatie twee grote palletkranen zijn geïnstalleerd. Als de nieuwbouw eenmaal is afgerond, heeft het 28 meter hoge magazijn ruimte voor 16.700 europallets. Op piekmomenten heeft het hoogbouwmagazijn straks een in- en uitslagcapaciteit van 600 pallets per uur.

Voor de complete inrichting inclusief twee wisselrijdende kranen, conveyors en besturingssoftware heeft Hamas material handling leverancier Lalesse Europe in de arm. De reden voor de bouw van het nieuwe hoogbouwmagazijn is ruimtegebrek. Het snelgroeiende Hamat beschikte in Genemuiden over een magazijn met ruimte voor 12.000 pallets, maar was door de toenemende vraag gedwongen om extern ruimte in te huren.

Kranen zetten dubbeldiep weg

Het hoogbouwmagazijn is 80 meter lang, 25 meter breed en 28 meter hoog. In het pand is ruimte voor vier gangen, waarin twee wisselrijdende kranen de pallets dubbeldiep wegzetten. Een stelsel van conveyors verzorgt de aan- en afvoer van pallets.

600 pallets per dag in- en uitslaan

Bij inslag plaatsen de heftruckchauffeurs van Hamat de pallets met eindproducten op een opzetpunt, waarna een traversewagen ze over de gangen verdeelt. Bij uitslag wordt het omgekeerde proces gevolgd. Samen bieden de twee 28 meter hoge palletkranen, die begin deze maand tijdens een spectaculaire operatie werden ingehesen in het hoogbouwmagazijn, meer dan genoeg capaciteit voor het hoogseizoen, als op piekdagen 600 pallets per dag moeten worden in- en uitgeslagen.

Lalesse levert ook WCS

Lalesse Europe verzorgt de volledige inrichting van het hoogbouwmagazijn inclusief de twee kranen, stellingen en conveyors. Lalesse levert ook het warehouse control systeem (WCS), dat zowel de aansturing van de kranen als de conveyors voor zijn rekening neemt.

Productieruimte wordt orderpickmagazijn

De bouw van het hoogbouwmagazijn is onderdeel van een complete logistieke herinrichting. Zodra het hoogbouwmagazijn in gebruik is genomen, start de mattenproducent uit Genemuiden met de ombouw van het bestaande magazijn tot een orderpickmagazijn. Ook één van de huidige productieruimtes wordt omgebouwd tot orderpickmagazijn.

Orderpickers voorzien van voice

De orderpickers rijden straks met orderpicktrucks door voornoemde magazijnen, aangestuurd via voicepicking. Het WCS van Lalesse wordt geïntegreerd met het warehouse management systeem (WMS) van Actemium. Mocht een picklocatie in één van de orderpickmagazijnen leeg dreigen te raken, ontvangt het hoogbouwmagazijn automatisch een opdracht voor aanvulling van de pickvoorraad. Ook als klanten volle pallets bestellen, gaat de opdracht vanuit het WMS via het WCS direct naar één van de kranen van Lalesse.

Kranen slaan uiteenlopende pallets op

De drie verschillende palletformaten van Hamat betekenen een extra uitdaging voor de aansturing door het WCS. Naast europallets (800 x 1200 mm) en blokpallets (1000 x 1200 mm) dienen de twee kranen ook extra lange ‘Hamat-pallets’ (1500 x 1200 mm) op te slaan. Dat betekent dat in één stellingvak drie europallets kunnen staan, maar ook twee blokpallets of een europallet en een Hamat-pallet.

Hoogbouwmagazijn begin september operationeel

Dat de opslaglocaties drie verschillende hoogtes hebben, maakt de puzzel voor het WCS extra complex. Bedrijfsleider Bernhard van Dalfsen van Hamat heeft alle vertrouwen in de oplossing. “De samenwerking met Lalesse verloopt goed. Wij verwachten begin september het hoogbouwmagazijn in gebruik te nemen. Dat is precies op tijd voor het hoogseizoen dat dit najaar begint. Met name in de winter is de vraag naar deurmatten immers extra groot.”

Foto's

Reageer op dit artikel