nieuws

Logistiek vastgoed prominent aanwezig op Provada

Warehousing 1401

Logistiek vastgoed prominent aanwezig op Provada

De voltallige Nederlandse vastgoedsector is deze week present op de Provada-beurs in de RAI in Amsterdam. Ook de logistiek vastgoed is prominent aanwezig. Aannemers, makelaars, ontwikkelaars, beleggers en regionale logistieke hotspots grijpen deze beurs aan om nieuwe deals te sluiten en tijdens lezingen wordt ingegaan op de laatste trends op het gebied van logistiek vastgoed.

Dat de logistiek vastgoedmarkt volop in de belangstelling staat, is overduidelijk tijdens deze editie van de Provada die vandaag zijn laatste dag beleeft. De tweede beursdag gisteren werd door WDP Nederland en Aan de Stegge in Twello aangegrepen om een aannemingsovereenkomst te ondertekenen met DHL Parcel voor realisatie van een nieuw sorteercentrum op Atlaspark in Amsterdam. Met de bouw van dit centrum, waarvan WDP de eigenaar is straks, is een bedrag gemoeid van 35 miljoen euro. Dit sorteercentrum is overigens het tiende pand dat WDP realiseert voor DHL in de Benelux.

Goodman breidt uit in Venlo

WDP-concurrent logistiek vastgoed ontwikkelaar Goodman liet ook van zich horen op de vastgoedbeurs in de RAI in Amsterdam. Met een symbolische eerste steenlegging door een drone maakte Goodman woensdag bekend dat op Trade Port Noord in logistieke hotspot in Venlo een nieuw distributiecentrum wordt gerealiseerd van 19.000 vierkante meter. Dit dc is een uitbreiding van het bestaande Goodman Venlo North Logistics Centre-campus waar onder andere ook logistiek dienstverlener DSV is gevestigd.

 

Weer een nieuw dc op Het Klooster

Daar bleef het niet bij want op de stand van regio Utrecht vierde ‘logistieke hotspot in opkomst’ Nieuwegein nog een keer het heugelijke feit dat vastgoedinvesteerder Exeter een nieuw dc van 28.000 vierkante meter door Heembouw laat bouwen op logistiek bedrijvenpark Het Klooster.

Dynamis trends in logistiek vastgoed

De logistiek vastgoed makelaars verenigd in de vakgroep Logistiek van Dynamis hielden op de eerste beursdag van de Provada de traditionele Dynamis Logistiek borrel. Voorafgaand aan deze informele borrel ging Dynamis researcher Frank Verwoerd samen met Arjan Rens, hoofd van de vakgroep logistiek van deze makelaarsorganisatie, in op de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van logistiek vastgoed.

Duurzaamheid de standaard

Verwoerd stelde onder andere vast dat het aspect duurzaamheid de laatste twee jaar steeds belangrijker wordt bij de realisatie van nieuwe distributiecentra. “Breeam Excellent is bijna de standaard bij nieuwbouw en daar wordt ook extra op gestuurd en in geinvesteerd. Dat is geheel tegenstrijdig met de bestaande bouw die dat in zijn geheel niet is. Er is dus een duidelijk mismatch want de opnamevolumes van distributiecentra uit het bouwjaar 1980 tot en met 2010 aanzienlijk lager ligt dan het totale aanbod van logistiek vastgoed.”

West-Brabant Logistieke Hotspot nummer 1

Guido van Liefland, director for investments bij ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant, gaf aansluitend een toelichting op het feit dat regio West-Brabant dit jaar is uitgeroepen tot Logistieke Hotspot van het Jaar en de uitdagingen die er zijn om die positie volgend jaar te kunnen prolongeren. “Als het over logistiek gaat dan zijn we met onze ligging tussen de mainports Antwerpen en Rotterdam zijn we als West-Brabant een zondagskindje. Daar alleen red je het overigens niet mee want we zijn er als ontwikkelingsmaatschappij in geslaagd om de zes grote gemeentes in deze regio die een sterk logistiek profiel hebben samen te laten werken waar het gaat om bijvoorbeeld het stimuleren van de regionale arbeidsmarkt. Het maakt dus per saldo nu niet meer uit of een Primark zich vestigt in Roosendaal of Bergen op Zoom.”

Werken vanuit regionaal profiel

Volgens Liefland is de echte slag gemaakt is dat de grote gemeentes in West-Brabant niet meer vanuit hun locatie werken maar vanuit een regionaal profiel. “Dat doen we niet alleen maar samen in een platform Connected West-Brabant waar in triple helix verband overheid, onderwijs en bedrijfsleven nauw met elkaar samenwerken.”

Reageer op dit artikel