nieuws

Het kon niet uitblijven: Airbnb voor warehousing

Warehousing 8830

Het kon niet uitblijven: Airbnb voor warehousing

Het idee is simpel: een online marktplaats die vraag en aanbod van warehousecapaciteit en de bijbehorende diensten bij elkaar brengt. Dat is er nu onder de naam Stockspots.

Met steun van de Topsector Logistiek en TKI Dinalog komt dit nieuwe online initiatief van de grond gericht op een betere benutting van overgebleven opslagcapaciteit en van strategische locaties voor de overflow van voorraden. Vanaf 1 oktober 2017 kan Nederland gebruik maken van stockspots.eu en is de sector een flexibele, duurzame en efficiënte marktplaats voor warehousing rijker.

Kiezen voor flexibiliteit en duurzaamheid

De initiatiefnemers zijn Remko Been en Coen de Lange. Been: “We zagen dat gemiddeld 10 tot 20 procent van de beschikbare warehousecapaciteit in Nederland gedurende het jaar leeg staat. Met name seizoensgebonden producten drukken hun stempel op de vele, lege vierkante meters.”
De Lange wijst op de opmars van de shared economy trend. “Platformen als Airbnb schieten als paddenstoelen uit de grond en maken het klanten gemakkelijker om te kiezen voor een flexibele en duurzame oplossing. Is een marktplaats voor on-demand warehousing dan niet de logische stap voor de sector?”

Samen met logistiek dienstverleners

De Topsector Logistiek, ondergebracht bij Connekt, geeft graag haar zegen aan Stockspots. Machteld Leijnse, algemeen directeur van Connekt, zegt: “Voorraden kunnen zo op een strategische locatie worden gehouden, dichterbij de eindklant, waardoor onnodige transportkilometers worden bespaard. Een betere benutting van warehousecapaciteit geeft bovendien ook een gunstig effect op de strategische positie van Nederland.”

Deelnemende logistieke dienstverleners

De komende maanden ontwikkelt Stockspots samen met toekomstige gebruikers de praktische werking van het platform. Inmiddels hebben bedrijven als Kennis Transport, Mepavex, Sanders Fritom, Axell Logistics en Partner Logistics, overgenomen door Lineage,  besloten aan te haken bij dit initiatief.

Eerder initiatief ter ziele

Het idee staat niet op zich. Vorig jaar startte Squlo een soortgelijk idee. Dit bedrijf bestaat niet meer, blijkt uit de website.

 

Reageer op dit artikel