nieuws

Gezocht: 1.200 medewerkers voor nieuw e-commerce distributiecentrum van Lidl

Warehousing 5930

Gezocht: 1.200 medewerkers voor nieuw e-commerce distributiecentrum van Lidl

De oplevering van het Europese e-commerce dc van Lidl dat in Roosendaal verrijst is pas volgend voorjaar. Vooruitlopend werd donderdag symbolisch de eerste paal geslagen geslagen van het dc, waar na oplevering werkgelegenheid is voor 1.200 mensen. Een uitdaging voor Lidl, maar de gemeente Roosendaal wil de helpende hand bieden door werklozen uit de regio aan een baan te helpen in het dc.

Een ground breaking session, zo betitelde Delin Capital Asset Management (de Britse eigenaar van het distributiecentrum red.) gisteren het feestje dat gevierd werd ter ere van de bouw van het e-commerce distributiecentrum van Lidl dat inmiddels in volle gang is. Eenmaal opgeleverd worden in dit XXL-dc de non-food webwinkelbestellingen verwerkt afkomstig van consumenten uit Nederland, België, Duitsland en het noorden van Frankrijk.

Gunstige ligging ten opzichte van Rotterdam

Voor directeur Vastgoed en Bouw van Lidl, Harm van Oorschot, is de keuze om het e-commerce dc te vestigen in logistieke hotspot nummer 1 West-Brabant met name ingegeven door de nabijheid van de Rotterdamse haven en – in mindere mate – die van Antwerpen. “De meerderheid van onze producten worden aangevoerd via Rotterdam en gaan vervolgens via de weg of via de haven van Moerdijk naar ons toekomstige dc in Roosendaal. Daar worden ze opgeslagen en verzorgen we het fulfilment proces van de weborders.” Ook zo werd gisteren duidelijk wordt een groot deel van het dc, dat omvang krijgt van 58.000 vierkant meter, gereserveerd voor de afhandeling van de retourstromen.

Invulling geven aan werkgelegenheid

Van Oorschot liet zich tijdens de bijeenkomst lovend uit over de rol van de gemeente Roosendaal. “De start was misschien wat stroef maar we zijn nu zover dat we  een goede samenwerking met de gemeente willen aangaan op het gebied van werkgelegenheid. Dit dc zal met de 1.200 beschikbare arbeidsplaatsen een belangrijke rol gaan spelen voor de werkgelegenheid in deze regio. Dat is fors en dat willen we op een goede manier invullen met de gemeente.”

Nederlandstalig personeel in Lidl dc

De Roosendaalse wethouder van economische zaken Hans Verbraak (CDA), zag zijn kans schoon en uitte de wens dat van die 1.200 banen toch zeker de helft moet worden ingevuld door werklozen uit de regio Roosendaal in plaats van bijvoorbeeld Roemenen en Polen. “Er wordt wel eens denigrerend gedaan over de werkgelegenheid die logistieke bedrijven genereren. Die zijn er maar de ‘logistieke reuzen’ die hier gebouwd worden op Borchwerf – en dan doel ik zowel op Lidl als Primark- zorgen voor veel werkgelegenheid. Dat is een zorgenkindje voor West-Brabant. Daarom hebben we afgesproken om samen op te trekken. Dat doen we al succesvol met Primark en zijn partner DSV dat de scepter zwaait over het dc van Primark. Uiteindelijk willen we ook in het Lidl dc zoveel mogelijk mensen uit deze regio aan de slag helpen die de Nederlandse taal spreken.”

Lidl: ‘personeel zelf werven’

Volgens Lidl-woordvoerster Christine Braun is het supermarktconcern op dit moment nog aan het kijken hoe de werving van nieuw personeel handen en voeten gaat worden gegeven. “Hoe we dat exact gaan doen, is nog onbekend. Er zijn diverse opties mogelijk waarbij we ook zeker over in gesprek gaan met de lokale overheden hier, maar in eerste instantie gaan we personeel zelf werven.”

Delin voldoet aan ruimtewens Lidl

De bouw van het e-commerce – uitgevoerd door Unibouw uit het Brabantse Gemert – verloopt inmiddels voorspoedig. Het pand, dat met de rug naar het imposante dc van Primark staat, is een ontwikkeling van Delin Capital Asset Management (DCAM). De Britse logistiek vastgoedbelegger en vermogensbeheerder wilde op risico in eerste instantie een dc bouwen op logistiek bedrijvenpark Borchwerf II in Oud Gastel bij Roosendaal dat kleiner zou zijn dan het pand dat nu wordt gebouwd. Toen begin dit jaar Lidl in beeld kwam werd door DCAM het volledige kavel van 9 hectare aangekocht om te kunnen voldoen aan de ruimtewensen van de supermarkt discounter, die overigens pas vorig jaar juni in Nederland live ging met een webwinkel voor non-food producten. Het e-commerce dc is overigens de eerste van Lidl in Europa zo werd gisteren duidelijk. In de regio Berlijn wil de supermarktdiscounter op termijn ook een soortgelijk dc realiseren.

Pand krijgt 52 laaddocks

De bouw van het e-commerce dc verloopt inmiddels voorspoedig. Afgelopen maart is de door Unibouw en DCAM ingediende omgevingsvergunning verleend door de gemeente Roosendaal. Het dc is na oplevering (turn key) opgedeeld in drie compartimenten en mezzaninevloeren, met een ruime hoeveelheid van 52 laaddocks. Geheel in lijn met de duurzaamheidsprincipes van Lidl is het pand ontworpen op basis van het duurzame BREEAM-certificaat ‘Very Good’. Braun: “Wat we vooral willen is dat er straks in dit dc een aangename werksfeer heerst. Dat doen we door bijvoorbeeld veel glas te gebruiken in het pand waardoor er veel daglicht binnen kan vallen in alle ruimtes van het pand.”

Reageer op dit artikel