nieuws

FrieslandCampina bouwt centraal distributiecentrum in Meppel

Warehousing 5275

FrieslandCampina bouwt centraal distributiecentrum in Meppel

Zuivelproducent FrieslandCampina concentreert de opslag en overslag-activiteiten van zuivelproducten van zijn productielocaties in Beilen en Meppel in een nieuw distributiecentrum. Hiervoor heeft het bedrijf een perceel aangekocht van 70.000 vierkante meter in Meppel.

Tot op heden vinden deze activiteiten nog verspreid plaats over vier magazijnen van FrieslandCampina in Hoogeveen, Heerenveen, Meppel en Veendam. Deze vestigingen worden gesloten. De concentratie op één locatie zorgt naast een jaarlijkse efficiencybesparing ook voor een forse reductie gerealiseerd van 1,5 miljoen transport kilometers, wat neerkomt op een reductie van CO2 -uitstoot van 648.000 kg.

Dc beschikt over 45.000 palletplaatsen

Het nieuwe distributiecentrum van FrieslandCampina, dat wordt gebouwd op bedrijventerrein Noord II in Meppel, omvat na oplevering 31.000 vierkante meter voor opslag en overslag van zuivelproducten bestemd voor de export. In het magazijn zijn 45.000 palletplaatsen beschikbaar. Het distributiecentrum biedt aan circa 35 medewerkers werkgelegenheid en voldoet volgens FrieslandCampina aan de laatste eisen op het gebied van voedsel- en brandveiligheid. De bouw vindt volgens het zuivelbedrijf plaats op een duurzame manier en met duurzame materialen. Dat moet er in resulteren dat nieuwbouw uiteindelijk wordt gecertificeerd met het Breeam very good certificaat.

Intentieovereenkomst Meppel en FrieslandCampina

Woensdag tekenden burgemeester Korteland van Meppel, wethouder Ten Hulscher en Corporate Director Real Estate Gerard Menting van FrieslandCampina een intentieovereenkomst voor de realisatie van het distributiecentrum.

Goede bereikbaarheid over weg en water

Volgens Gerard Menting zijn er vanaf vorig jaar november verschillende opties in de regio uitvoerig onderzocht, waarbij uiteindelijk logistieke hotspot Meppel als beste uit de bus kwam. “De doorslag voor de uiteindelijke keuze op Meppel is de goede bereikbaarheid over zowel de weg als water, de mogelijkheid van toekomstige uitbreiding en een gunstige centrale ligging ten opzichte van onze productielocaties. Daarnaast wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de reductie van de uitstoot van CO2.” Hasselt en Kampen waren ook lange tijd in het vizier als vestigingslocatie.

Dc is juni 2018 operationeel

FrieslandCampina maakt gebruik van externe logistiek dienstverleners voor de distributie. Het zuivelbedrijf huurt het distributiecentrum dat 1 juni volgend jaar operationeel moet zijn. In april maakte het zuivelbedrijf ook bekend dat het plannen heeft voor de realisatie van een containerterminal in Leeuwarden.

Reageer op dit artikel