nieuws

Flevoland betaalt miljoenen voor komst Inditex dc

Warehousing 2795

Flevoland betaalt miljoenen voor komst Inditex dc

De provincie Flevoland heeft een vestigingssubsidie van bijna 3 miljoen over voor de komst van het Inditex distributiecentrum naar Lelystad. Het moederbedrijf van de Spaanse kledinggigant Zara wil op een stuk grond van 35 hectare op bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark (Lab) een nieuw distributiecentrum realiseren.

Provinciewoordvoerster Henriette Muller zegt tegen de regionale krant De Stentor zaterdag dat de investeringsbereidheid van de provincie Flevoland onderdeel is van de afspraken met het Spaanse concern.

Flinke impuls economie Flevoland

De hoeveelheid grond die met de komst van Inditex in één keer wordt uitgegeven – zo’n zeventig voetbalvelden- omschrijft Muller als een ‘unieke kans’. “Normaliter zou dit ongeveer zeven jaar in beslag nemen. Bovendien betekent de komst een flinke impuls voor de Flevolandse economie en de werkgelegenheid. In eerste instantie komen er ongeveer 400 arbeidsplaatsen bij in Lelystad. We willen graag dat Inditex hierheen komt.”

Europees subsidiegeld

Een dergelijke vestigingssubsidie van de provincie is voor zover bekend vrij bijzonder, meldt De Stentor. Wel werd in het verleden vanaf het oude land met argusogen naar Flevoland gekeken, omdat deze provincie als zogenaamd achterstandsgebied met Europees subsidiegeld bedrijven wist te verleiden.

Inditex moet aanvraag nog indienen

Waaraan Inditex de 2,9 miljoen euro uit de pot Strategische projecten van de provincie gaat besteden is niet bekend schrijft de krant. Daar hebben de partijen het in een later stadium over. Overigens moet het Spaanse bedrijf nog een officiële subsidieaanvraag indienen, waar Provinciale Staten over moeten besluiten.

Optie voor nog eens 16 hectare

De modegigant neemt in Lelystad 35 van de 100 beschikbare hectares af en heeft een optie op nog eens 16 hectare. Met de bouw van het distributiecentrum is naar verluidt 100 miljoen euro gemoeid. Tegen welke prijs Inditex de grond heeft verworven wordt niet bekend gemaakt.

‘Inditex heeft geen korting gekregen’

Eerder gaf Lab-directeur Rob Verhoeff in het Financieele Dagblad (FD) aan dat Inditex geen korting heeft gekregen en een marktconforme grondprijs heeft betaald. De gemeente Lelystad hanteert voor bedrijventerreinen grondprijzen vanaf 63 euro per vierkante meter. Voor 35 hectare komt dat uit op minimaal 22 miljoen euro.

Lelystad 28ste in logistieke hotspot verkiezing

De gemeente Lelystad wil het concern welkom heten door versneld te investeren in de infrastructuur in het gebied, maar verstrekt geen subsidie. De logistieke hotspotregio Emmeloord-Lelystad eindigde onlangs op een bescheiden 28ste in de logistieke hotspot verkiezing van Logistiek. Het jaar daarvoor nam deze regio ook dezelfde positie in.

Reageer op dit artikel