nieuws

West-Brabant Logistieke Hotspot nr. 1

Warehousing 13470

West-Brabant Logistieke Hotspot nr. 1
West-Brabant werd tijdens de tweede Summit Logistieke Hotspots gehuldigd als Logistieke Hotspot nummer 1 van Nederland. Foto (van links naar rechts): Boaz Adank, wethouder economische zaken van de gemeente Breda en voorzitter van de Raad van Commissarissen van de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant, Robert van Wezel, algemeen directeur van De Graaf Logistics Oosterhout en Jacques Niederer, burgemeester van Roosendaal.

West-Brabant is de Logistieke Hotspot Nummer 1 van Nederland. Een panel van 31 experts gaf de Brabantse regio de meeste stemmen. Runner up dit jaar is Keyport Midden Limburg dat van plaats 14 (2016) naar nu positie 7 is gestegen.

West-Brabant dankt de titel van Logistieke Hotspot nummer 1 van Nederland onder meer door stabiel te scoren op de 6 criteria op basis waarvan de logistieke hotspot ranking tot stand komt.

West-Brabant in 2012 Logistieke Hotspot nr. 1

In 2012 werd West-Brabant voor de laatste keer uitgeroepen tot Logistieke Hotspot van het Jaar. Nadien zag de Brabantse regio met Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom en Moerdijk als belangrijkste logistieke pijlers de winst keer op keer naar Venlo-Venray gaan.

 

Download de poster

poster-logistieke-hotspots

 

2016 was de ommekeer

In 2014 en 2015 moest West-Brabant zelfs de tweede positie afstaan aan het ambitieuze Tilburg-Waalwijk. Vorig jaar was er een kentering zichtbaar toen de tweede positie werd heroverd op de buurman uit Midden-Brabant. Dit jaar zijn de West-Brabanders terug van weggeweest door Venlo-Venray, dat de laatste vier jaar de verkiezing domineerde, terug te verwijzen naar de tweede positie.

Nieuwe opzet verkiezing

Voor het bepalen van de ranking van 28 belangrijkste logistieke hotspots van Nederland heeft Logistiek een panel van 31 experts, logistiek vastgoed ontwikkelaars, makelaars, locatie adviesbureaus, logistiek dienstverleners en verladers, diverse regio’s aan de hand van een online enquête vergeleken op basis van zes criteria:

 1. beschikbaarheid van geschikt personeel
 2. beschikbaarheid van voldoende bouwgrond en geschikte panden
 3. medewerking van overheid/ gemeenten
 4. inzetbaarheid en motivatie van medewerkers
 5. aanwezigheid van goede infrastructuur
 6. bereikbaarheid van logistieke knooppunten

Bij de eerste 3 bovenstaande criteria zijn door de experts alle 28 logistieke hotspots beoordeeld. Aan alle gegeven stemmen per logistieke hotspot is een weging gehangen. Uitleg: Hoe lager de weging is, hoe hoger de positie op de ranking per criterium. Nieuw is dat in tegenstelling tot voorgaande edities van de hotspotverkiezing bij de categorieën 4 t/m 6 de panelleden meerdere voorkeuren konden invullen. Bij deze categorieën was het een kwestie wie de meeste stemmen krijgt, eindigt als eerste. De komende week volgt op logistiek.nl nog een uitgebreide analyse op de uitslag van de logistieke hotspot verkiezing 2017.

3 nieuwe logistieke hotspot-categorieën

Nieuw dit jaar is verder dat de 31 panelleden ook is gevraagd naar welke logistieke hotspotregio’s hun voorkeur uitgaat op het gebied van:

 1. Nationale e-fulfilment
 2. Cross border e-fulfilment
 3. Nationale distributie

Bij 2 van de 3 bovenstaande categorieën behaalde West-Brabant een top-3 notering. De winnaars van deze categorieën worden aankomende dinsdag 16 mei bekend gemaakt tijdens de Summit Logistieke Hotspots in Dordrecht.

Kleine verschillen in de top-3

Dat het een nek aan race was blijkt uit het feit dat Venlo-Venray en West-Brabant op basis van de gemiddelde totaal weging van de 3 criteria, beschikbaarheid van voldoende bouwgrond en geschikte panden en medewerking van overheid/ gemeenten, exact evenveel stemmen behaalden. Bij de categorieën 4 tot en met 6 won West-Brabant met twee stemmen verschil ten opzichte van ‘rivaal’ Venlo-Venray dat overigens evenveel stemmen ontving als Tilburg-Waalwijk.

‘Positie versterken en uitbouwen’

Burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal, die zich de laatste jaren vanuit zijn bestuurlijke functie zich hard heeft gemaakt voor de logistieke sector in West-Brabant, is verheugd dat de regio de logistieke hotspot nummer 1 positie heeft bemachtigd. “Geweldig om na 5 jaar weer de logistieke hotspot van Nederland te zijn. Ik ben er van overtuigd dat we met ons regionale, logistieke programma en de unieke samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid in Connected West-Brabant, deze positie de komende jaren zullen versterken en uitbouwen.”

Regio werkt steeds beter samen

Henk Rosman, directeur van REWIN West-Brabant, stelt dat het terecht is dat de regio door de branche is uitgeroepen tot logistieke hotspot nummer 1 van Nederland. “Die uitverkiezing onderstreept het strategisch belang van de logistieke sector in deze regio en de wijze waarop we steeds sterker samenwerken.”

Poster Logistieke Hotspots

De papieren versie van de kaart verschijnt bij het juni-nummer van Logistiek dat donderdag 15 juni verschijnt.
Abonneren Logistiek

 

Connected geeft West-Brabant impuls

Connected is een samenwerkingsverband dat in maart het levenslicht zag en waar in een zogeheten ‘triple helix’ verband in West-Brabant elf logistiek dienstverleners, zes West-Brabantse werkgelegenheidsgemeenten, de regionale MBO- en HBO-onderwijsinstellingen, TKI Dinalog en REWIN West-Brabant. Connected is ook aanwezig op de Transport en Logistic vakbeurs in München die nog tot vrijdag duurt. De West-Brabantse-stand is terug te vinden in Hal A4, nr. 309.

Runner ups zijn Midden-Limburg en Tiel

De runner up van dit jaar is overigens Keyport Midden-Limburg (Roermond-Weert). Vorig jaar stond deze regio nog buiten de top-10 op plaats 14. Dit jaar is de Midden-Limburgse regio met stip gestegen naar plaats 7. Deze regio profileert zich op dit moment als Europese e-fulfilment hotspot. Ook is de prestatie van Rivierenland (Tiel-Geldermalsen) prijzenswaardig: vorig jaar plaats 8 en dit jaar plaats 4 voor Oss-Veghel-’s-Hertogenbosch dat een stapje terug moet doen. Regio Utrecht met de nieuwe logistieke hotspots Nieuwegein en Vianen doet het goed van plaats 11 in 2016 naar plaats 6 nu.

Einduitslag Logistieke Hotspot verkiezing 2017

 1. (2*) West-Brabant (Breda-Roosendaal-Bergen op Zoom-Moerdijk)
 2. (1) Venlo-Venray
 3. (3) Tilburg-Waalwijk
 4. (8) Rivierenland (Tiel-Geldermalsen)
 5. (4) Oss-Veghel-’s-Hertogenbosch
 6. (11) Utrecht (Lage Weide)-Nieuwegein-Vianen
 7. (14) Keyport Midden Limburg (Roermond-Weert)
 8. (5) Eindhoven-Helmond
 9. (6) Schiphol
 10. (10) Twente (Almelo-Hengelo-Enschede)
 11. (7) Arnhem-Nijmegen
 12. (13) Rotterdam-Nieuw Reijerswaard
 13. (9) Zuid-Limburg (Maastricht-Heerlen-Sittard-Geleen)
 14. (19) A12 Corridor (Lansingerland-Zoetermeer-Zuidplas-Waddinxveen)
 15. (16) Liemers (Duiven-Westervoort-Zevenaar-‘s-Heerenberg)
 16. (12) Maasvlakte I en II
 17. (17) Noordzeekanaalgebied (havengebied Amsterdam-Westas)
 18. (20) Vlissingen-Terneuzen
 19. (15) Zwolle-Kampen-Meppel
 20. (23) Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen)
 21. (18) Almere-Zeewolde
 22. (26) Dryport Emmen-Coevorden
 23. (25) Delfzijl-Eemshaven
 24. (27) Hoogeveen
 25. (22) Heerenveen-Drachten
 26. (21) Drechtsteden
 27. (24) Emmeloord-Lelystad
 28. (28) Alkmaar-Enkhuizen

* Logistieke Hotspot ranking in 2016

Reageer op dit artikel