nieuws

Nieuw dc van Arvato in Venlo levert 200 arbeidsplaatsen op

Warehousing 5331

Nieuw dc van Arvato in Venlo levert 200 arbeidsplaatsen op
Arvato heeft een nieuw distributiecentrum in Venlo in gebruik genomen. Het dc is begin juli volledig operationeel.

Logistiek dienstverlener Arvato SCM Solutions heeft in Venlo een nieuw distributiecentrum in gebruik genomen. Het dc heeft een omvang van circa 41.000 vierkante meter, biedt werkgelegenheid aan 200 mensen en heeft dankzij een hoge automatiseringsgraad een verzendcapaciteit van rond de 30 miljoen artikelen per jaar.

Het distributiecentrum van Arvato in Venlo, logistieke hotspot nummer 2 van Nederland, is gevestigd op logistiek bedrijvenpark Trade Port Noord. In het pand, dat in juli volledig operationeel is, verricht de logistiek dienstverlener onder andere fulfilment-activiteiten.

Klant uit hightech-industrie

Hiervoor is ook een eerste grote klant aangetrokken. Volgens Arvato, dat de naam niet bekend wil maken, gaat het om een ‘grote speler uit de hightech-industrie’. Deze klant wordt door de logistiek dienstverlener al bediend vanuit twee andere locaties in de Verenigde Staten in Louisville (Kentucky en Ontario, Californië. Alle drie locaties werken met dezelfde IT-infrastructuur en vrijwel identieke bedrijfsprocessen.

JIT en voorraad en retourbeheer

Het nieuwe distributiecentrum in Venlo – direct gevestigd naast het dc van Michael Kors op Trade Port Noord – is dusdanig opgezet dat er just-in-time opslag-, verpakkings- en verzend-activiteiten plaatsvinden en complexere services zoals bundeling, voorraad- en retourbeheer en andere waarde toevoegende diensten.

Arvato huurt dc van Rockspring

Op het gebied van beveiliging voldoet het dc, dat Arvato huurt van het Britse Rockspring Property Investment Managers, aan de eisen van de klanten die – zo meldt de logistiek dienstverelener – ‘boven de normen van TAPA A-certificering uitstijgen’.

200 nieuwe arbeidsplaatsen

Voor de nieuwe locatie is Arvato – onderdeel van het Duitse mediaconcern Bertelsmann – op zoek naar 200 nieuwe medewerkers die op dit moment worden geworven. “Wij willen in juli volledig operationeel zijn. We zijn inmiddels al begonnen met de verzending van de eerste orders,” zegt Martijn Nielen, Vice-President voor Nederland bij Arvato SCM Solutions. “De project- en opstartfase worden ondersteund door nog eens 150 supply chain-experts uit het internationale Arvato-netwerk.”

Hoge mate van magazijnautomatisering

Op de locatie in Venlo wordt een orderpick- en verzendoplossing met een hoge automatiseringsgraad toegepast. De basis hiervoor vormt een conveyor systeem dat wordt ondersteund door functionaliteiten als dozen opzetters, sealmachines, en volledig geautomatiseerd toevoegen van pakbonnen – een investering die essentieel is om de verzendcapaciteit van naar schatting 30 miljoen artikelen per jaar te bereiken. Naast de nieuwe klant is er in het dc nog 10.000 vierkante meter magazijnruimte beschikbaar voor nieuwe klanten.

Ontwikkeling dc: 22 miljoen euro

Het distributiecentrum is november vorig jaar voltooid en heeft een Breeam Very Good certificaat ontvangen. De ontwikkeling van het pand kostte 22 miljoen euro. Nielen: “We zijn in maart in dit pand gegaan omdat we best veel wilden verbouwen. Daarbij komt dat we bij deze klant te maken hebben met een ingewikkeld logistiek proces. Dat vergt veel automatisering en dat zijn we op dit moment aan het implementeren, ook interactie met ons eigen SAP WMS-systeem.

Arvato breidt fors uit in Gennep

Het is in Noord-Limburg de tweede uitbreiding die Arvato (plaats 10 in de top 100 logistiek dienstverleners van dit jaar) in korte tijd realiseert. Vorig jaar maart werd een nieuw distributiecentrum in Heijen (gemeente Gennep) van 30.000 vierkante meter in gebruik genomen. Nielen: “In Gennep zijn we aan het uitbreiden. Begin april hebben we een nieuwe unit (D red.) van 10.000 vierkante meter opgeleverd en unit E met dezelfde omvang volgt 1 augustus.” In Gennep heeft Arvato ruimte om het dc uit te breiden naar 70.000 vierkante meter.

Vraag gratis de poster Logistieke Hotspots van NL aan

Regio Venlo-Venray won vier keer op de rij de Logistieke Hotspot van het Jaar verkiezing. Dit jaar ging de winst nipt naar West-Brabant dat de verkiezing voor het laatst in 2012 won. De poster met daarop de 28 belangrijkste logistieke hotspots van Nederland verschijnt bij het juni-nummer van Logistiek. Geen abonnement op Logistiek Magazine maar wel nieuwsbrief-abonnee van Logistiek.nl? Vraag dan hier de gratis poster aan en we sturen u een exemplaar. Geen nieuwsbrief-abonnee op Logistiek.nl? Geen nood, vink op het aanmeldformulier aan dat u de dagelijkse nieuwsbrief wilt ontvangen en we sturen de poster ook gratis toe.

Reageer op dit artikel