nieuws

Logistieke Hotspot prijzen voor Tilburg, Venlo en Utrecht

Warehousing 3093

Logistieke Hotspot prijzen voor Tilburg, Venlo en Utrecht
West-Brabant werd tijdens de tweede Summit Logistieke Hotspots gehuldigd als Logistieke Hotspot nummer 1 van Nederland. Foto (van links naar rechts): Boaz Adank, wethouder economische zaken van de gemeente Breda en voorzitter van de Raad van Commissarissen van de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant, Robert van Wezel, algemeen directeur van De Graaf Logistics Oosterhout en Jacques Niederer, burgemeester van Roosendaal.

Regio West-Brabant wist het al een paar dagen: wij zijn logistieke hotspot nummer 1 van Nederland. De verkiezing dit jaar had echter nog een verrassing in petto want Tilburg-Waalwijk, Venlo-Venray en Regio Utrecht (Lage Weide) – Nieuwegein en Vianen vielen ook in de prijzen in respectievelijk de categorieën nationale e-fulfilment hotspot, cross border e-fulfilment hotspot en nationale distributie hotspot.

De huldiging van deze logistieke hotspots in deze drie nieuwe categorieën, die dit jaar voor het eerst zijn toegevoegd aan de Logistieke Hotspot verkiezing, vond gisteren plaats tijdens de Summit Logistieke Hotspots in Dordrecht.

West-Brabant: ‘positie alleen maar versterken’

De prijsuitreikingen vormden het sluitstuk van de tweede editie van deze summit die plaatsvond in een distributiecentrum op bedrijventerrein Dordste Kil 3. Dit distributiecentrum leverde gastheer van de summit Hercuton begin april op. Het spits van de prijsuitreiking werd afgebeten door West-Brabant dat afgelopen donderdag al te horen kreeg dat het dit jaar – na vier jaar wachten – door een panel van 31 experts is gekozen tot de Logistieke Hotspot Nummer 1 van Nederland. Burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal nam de bijbehorende prijs in ontvangst samen met Robert van Weezel, directeur De Graaf Logistics Oosterhout, en Boaz Adank, wethouder economische zaken van de gemeente Breda. Niederer liet namens de delegatie West-Brabant weten dat hij  uitermate content is over de prestatie van regio West-Brabant. “Het is een beloning voor de inspanningen van het bedrijfsleven, ondernemers en onderwijs die hun krachten hebben gebundeld in het nieuwe samenwerkingsverband Connected West-Brabant. We willen deze positie de komende jaren versterken en uitbouwen.”

Prijs voor heel Zuid-Nederland

Op de vraag hoe het voelt om nu eindelijk na vier jaar ‘rivaal’ Venlo-Venray te hebben verslagen, reageerde Niederer bijzonder sportief: “Deze logistieke hotspot prijs eigenlijk niet alleen voor ons maar voor heel Zuid-Nederland dat er in slaagt om de sector mondiaal gezien goed op de kaart te zetten.”

Voorop lopen met cross border e-fulfilment

Venlo-Venray bleef dit jaar overigens niet met lege handen achter want de logistieke hotspot nummer 1 van 2016 is volgens het panel 31 experts wel voor West-Brabant (veruit) beste locatie in Nederland, waar het gaat om vestiging van cross border e-fulfilment activiteiten. Voor Ron Kuijpers (Smart Logistics Centre Venlo), die de bijbehorende prijs in ontvangst nam samen met Winand van de Kooi (beleidsmedewerker van de gemeente Venray) voelt deze prijs absoluut niet als troostprijs. “Het is een bevestiging voor ons dat we – dankzij diverse regionale initiatieven – in Nederland voorop lopen waar het gaat om het creëren van een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven die zich bezighouden met grensoverschrijdende e-fulfilment activiteiten. Bovendien willen we als regio ons nadrukkelijker profileren als interessante vestigingslocatie voor startups op dit terrein. ”

Tilburg-Waalwijk: snel inspelen op nieuwe marktontwikkelingen

In de categorie beste nationale e-fulfilment hotspot ging de zege nipt naar de regio Tilburg-Waalwijk. Met 1 stem verschil eindigde de nummer 3 in de overall ranking als eerste voor regio Utrecht (Lage Weide) – Nieuwegein en Vianen. Ronald Bakker, wethouder economische zaken van Waalwijk, die de prijs namens in ontvangst nam, liet de deelnemers aan de Summit Logistieke Hotspots weten dat deze mooie uitslag onderstreept dat Logistiek Midden Brabant (LMB) een stevige en constante toppositie heeft verworven binnen de logistieke sector in Nederland. “Dit succes is grotendeels te danken aan de intensieve samenwerking die er plaats vindt tussen overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen. Hierdoor zijn we in staat om snel en actief verbanden te leggen, contacten op te bouwen en gezamenlijk in te spelen op de nieuwste marktontwikkelingen.”

Thuisbasis van Coolblue en bol.com

Bakker stelde ook dat Tilburg-Waalwijk (regio Midden Brabant) ook een actief beleid om bedrijven in deze sterk groeiende sector optimaal van dienst te kunnen zijn. “Klinkende namen als Coolblue en Bol.com kiezen niet voor niets deze regio als thuisbasis voor hun e-commerce logistiek”, aldus Bakker.

Runner-up Regio Utrecht

Logistieke hotspot Regio Utrecht met Lage Weide en ‘nieuwe logistieke hotspots’ Vianen en Nieuwegein ging niet met lege handen naar huis. De hotspot  – dit jaar op een verdienstelijke plaats 6 geëindigd in de overall ranking van Logistieke Hotspots – ontving ruim voor Tiel-Geldermalsen en A12 Corridor (Lansingerland-Zoetermeer-Zuidplas-Waddinxveen) de meeste stemmen op de vraag welke logistieke hotspot het beste is voor vestiging van nationale distributie-activiteiten.

‘Utrecht niet alleen dienstenregio’

Gezien de centrale ligging van deze regio lijkt deze prijs voor de hand liggend. Volgens Taco Jansonius, die namens Port of Utrecht de prijs in ontvangst, ontkrachtte dit. “Deze regio heeft al jaren het imago van een diensten regio met op vastgoed gebied alleen maar kantoren, terwijl er  -kijk maar naar Hema- heel veel plaatsvindt op het gebied van logistiek. Er is bijvoorbeeld de laatste jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren van de multimodale ontsluiting van deze regio. Dat heeft een positieve uitwerking op Lage Weide, maar ook merken we dat de nieuwe logistieke hotspots Nieuwegein met Het Klooster en Vianen die een steeds aantrekkelijker vestigingsbeleid voeren voor logistieke bedrijven.”

Vraag gratis de poster Logistieke Hotspots van NL aan

Logistiek heeft ook dit jaar weer de poster met daarop de 28 belangrijkste Logistieke Hotspots van Nederland uitgebracht. Alle abonnees van het vakblad ontvangen de poster bij het juni-nummer van Logistiek. Geen abonnement op Logistiek Magazine maar wel nieuwsbrief-abonnee van Logistiek.nl? Vraag dan hier de gratis poster aan en we sturen u het toe. Geen nieuwsbrief-abonnee op Logistiek.nl? Geen nood, vink op het aanmeldformulier aan dat u de dagelijkse nieuwsbrief wilt ontvangen en we sturen de poster ook gratis toe.

Foto's

Reageer op dit artikel