nieuws

VMI is in de praktijk vaak weerbarstig

Warehousing 1516

VMI is in de praktijk vaak weerbarstig
Shared Fresh Center van XPO en Albert Heijn

VMI (Vendor Managed Inventory) is in de praktijk lastiger dan vaak wordt gedacht. Roel Post (Rijksuniversiteit Groningen) keek in het dc van Albert Hein en bracht succesfactoren in kaart.

Roel Post vertelt zijn er verhaal tijdens de jaarlijks seminar van het Material Handling Forum op 17 mei. Hij is als promovendus betrokken bij het onderzoeksproject Sustainable Logistics in Fresh Food, dat mede wordt gefinancierd door TKI Dinalog. Post heeft onderzoek gedaan naar de implementatie van Vendor Managed Inventory (VMI) in het Shared Fresh Center (SFC) van Albert Heijn en XPO Logistics in Nieuwegein.

Vrijheid in plannen van leveringen

In het SFC kan Albert Heijn direct uit de voorraad van leveranciers putten. Hierdoor kunnen zij een lagere veiligheidsvoorraad aanhouden.
Post: “Het idee achter VMI is dat leveranciers hun eigen productie- en transportactiviteiten beter en efficiënter kunnen plannen als zij de verantwoordelijkheid krijgen over de voorraden in het distributiecentrum. Over VMI is veel geschreven vanuit strategisch perspectief, maar over de gevolgen  voor de operatie is weinig bekend.”
Uit het onderzoek blijkt dat VMI flinke consequenties heeft voor de goederenontvangst in het distributiecentrum. Retailers zijn gewend om de leveringen zorgvuldig te plannen, zodat de stroom inkomende goederen zo goed mogelijk over de dag wordt verdeeld. Eén van de succesfactoren van VMI is echter dat leveranciers meer vrijheid krijgen in het plannen van leveringen.

Verschillen van invloed op werking VMI

Succesvolle implementatie van VMI vraagt de nodige aandacht, stelt Post. “Kijk alleen al naar de diversiteit in leveranciers. Sommigen hebben alleen artikelen die langer houdbaar zijn, andere leveren juist artikelen met een korte houdbaarheid van maximaal drie dagen. Deze verschillen hebben invloed op de benodigde inrichting en de werking van VMI.” XPO en Albert Heijn lossen dat op, door leveranciers drie verschillende niveaus van besturing aan te bieden.

Meer over het onderzoek op 17 mei

Tijdens het Material Handling Forum op woensdag 17 mei gaat Post dieper op het VMI-onderzoek in. Een ander belangrijk thema van dit congres is robotisering. Tom Bonkenburg van St. Onge Company spreekt over robots in de supply chain, terwijl professor Martijn Wisse van de Technische Universiteit Delft specifiek ingaat op de inzet van robots voor orderpicking.
Dit is het volledige programma

Meer over SFC in Nieuwegein in Logistiek, nummer 1 – 2017

Reageer op dit artikel