nieuws

Swisslog en Kuka definitief in Chinese handen

Warehousing 1558

Swisslog en Kuka definitief in Chinese handen

Swisslog en Kuka zijn overgenomen door het Chinese bedrijf Midea. De deal biedt beide bedrijven groeikansen in het verre oosten. De overname zal geen directe grote gevolgen hebben voor de twee organisaties.

Het Chinese Midea dat huishoudelijke apparaten produceert, waaronder  wasmachines,  heeft de Kuka groep, waar Swisslog onder valt, voor 95% in handen. De overige 5% zal later dit jaar volgen. Volgens Christian Bauer, coo van Swisslog zal er door de deal niet veel veranderen. “Kuka en Swisslog blijven zelfstandig, alles blijft zoals het is”, vertelde hij tijdens de Logimat in Stuttgart.  De overname volgt ruim 2 jaar nadat Kuka Swisslog overnam. 

Robotisering en automatisering

Midea neemt Kuka Groep over omdat het op zoek is naar automatiseringskennis- en kunde. “Ze hebben robots en automatisering nodig vanwege stijgende loonkosten en om de logistiek efficiënt te houden.” Midea, met een jaaromzet van 20 miljard euro, heeft diverse warehouses en fabrieken in China.”Voor Swisslog en Kuka biedt de deal grotere expansiekansen in Azie en China in het bijzonder, aldus Bauer.

Cijfers Kuka en Swisslog

Bij Kuka werken wereldwijd 10,200 mensen. In 2016 bedroeg de omzet 2,4 miljard euro. Swisslog draaide een omzet van 594 miljoen euro met 2599 medewerkers. De jaaromzet van Midea is 20 miljard euro. Het bedrijf verkocht in 2015 28 miljoen huishoudelijke apparaten.

De overname staat niet op zich. De markt van intralogistieke oplossingen wordt al langer gedomineerd door overnames en samenwerkingen; het doel: one stop player van formaat te worden. Kion voert die lijst aan door de recente overname van Dematic. Recent lijfde Reesink Lalesse in.

Ook andere spelers staan niet stil. Zo nam SSI Schäfer onlangs een groot belang in Ro-ber, fabrikant van portaalrobots. Dematic nam op zijn beurt vorig jaar Reddwerks Corporation over. Reddwerks is een innovator op het gebied van Warehouse Execution Software (WES). Kion lijfde Egemin in en System integrator Swisslog nam in 2015 de Duitse AGV-producent Grenzebach Automation over. Vanderlande lijfde de Spaanse bagage-afhandeling systeembouwer Dinamic Industrial Business in.

Ook TGW heeft de bakens verzet. Het Oostenrijkse bedrijf, dat sinds kort een Benelux vestiging heeft in Nederland, is sinds enkele jaren omgeturnd tot een system integrator van formaat.

Reageer op dit artikel