nieuws

Linde neemt drone mee het magazijn in

Warehousing 1712

Linde neemt drone mee het magazijn in

Of het wat gaat worden moet nog maar blijken. Maar heftruckfabrikant Linde toont in Stuttgart op de LogiMAT hoe een drone zijn intrede kan doen in magazijnprocessen.

Gekoppeld aan een automatische magazijntruck is een drone in staat om op een eenvoudige manier voorraden te tellen. De stand van Linde op de vakbeurs LogiMAT bracht drie dagen lang een korte demonstratie met een prototype ten tonele. Dankzij een directe koppeling aan de truck, blijft de drone constant van energie voorzien en ‘verdwaalt’ het apparaat niet ergens in de magazijngangen.

Locaties controleren met foto en scan

MotracLinde werkt samen op dit gebied met het Franse Balyo. De drone is ongeveer een halve meter in doorsnee en is voorzien van zes rotoren. Verder is een camera aan boord, evenals een barcodescanner. De drone vliegt tot vlak voor een onderste palletlocatie en maakt daar een foto van. Ook de codes worden gescand van de opgeslagen artikelen. Aangekomen bij de bovenste locatie verplaatst de truck zich naar links of rechts om de volgende rij van boven naar beneden te scannen.

Constant doorwerken ook op vrije dagen

Testen met drones in magazijnen is onder andere door Geodis al eens gedaan. In Nederland was Koopman de eerste die de techniek implementeerde; met succes.

“Vernieuwend is de samenwerking tussen drone en magazijntruck”, zegt Tobias Zierhut van Linde. Hij wijst op de energievoorziening, omdat een drone vaak na pakweg een kwartier al zonder stroom komt te zitten. Ook het lokaliseringsaspect is van belang, omdat onder het dak een gps-signaal zwak is. Geonavigatie zorgt er voor dat bekend is waar de truck en dus de drone zich bevindt.
Doel van de toepassing van dronetechnologie is om op een makkelijke manier voorraden te controleren, met relatief weinig kosten en weinig tijdsinspanning. Tellen kan hiermee volledig automatisch ook na werktijd en op dagen dat er niet wordt gewerkt. Voordeel is ook dat de kans op foutieve controles een stuk kleiner is.
Of het tot een marktintroductie komt moet nog blijken. Als dat gebeurt, zal dat zeker nog een jaar op zich laten wachten.

Lees ook: Linde toont innovaties in eigen show

Reageer op dit artikel