nieuws

Bol.com DC Waalwijk krijgt internationale Breeam-Award

Warehousing 2713

Bol.com DC Waalwijk krijgt internationale Breeam-Award
Webwinkel bol.com sorteert voor op een uitbreiding van zijn nieuwe nog in aanbouw zijnde distributiecentrum in Waalwijk. Volgens het Brabants Dagblad heeft bol.com een optie genomen op een naastgelegen perceel van 8,3 hectare. Foto: ZND Nedicom

Webwinkel Bol.com is het met het nog in aanbouw zijnde distributiecentrum in Waalwijk in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de internationale Breeam Awards in Londen. De awards, waarvan de uitreiking dinsdag plaatsvond, worden ieder jaar toegekend aan de meest innovatieve en duurzame bouwprojecten in verschillende categorieën.

Het nieuwe fulfilment center van Bol.com in logistieke hotspot Waalwijk, dat naar verwachting eind dit jaar wordt opgeleverd, viel in de prijzen in de categorie industriële gebouwen. Alle inzendingen werden door een vakjury beoordeeld op de mate van duurzaamheid, innovatie en schaalbaarheid.

Focus op gezonde werkomgeving

Het distributiecentrum van Bol.com werd door de jury geroemd vanwege de opschaalbaarheid, de manier waarop CO2-uitstoot wordt gereguleerd door middel van warmteregulering en vijf windturbines en de focus op een gezonde en prettige werkomgeving voor werknemers.

 

 

Breeam Outstanding certificaat

De Ahold-dochter ontving voor het nieuwe distributiecentrum vorig jaar van de Dutch Green Building Council het Breeam-NL Nieuwbouw & Renovatie Outstanding certificaat. Om dit hoge duurzaamheidsniveau te bereiken zijn bij het ontwerp van het distributiecentrum  onder andere de volgende duurzame oplossingen toegepast:

  • Door gebruik te maken van de windmolens die naast het terrein staan is het gebouw volledig CO2-neutraal in het energieverbruik.
  • Er vindt een duurzame vorm van energieopwekking plaats straks door middel van warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met warmtepompen.
  • Er komen energiezuinige installaties voor zowel de hele klimaatinstallatie (verwarming, koeling, ventilatie) als de verlichting.
  • Regenwater wordt opvangen voor de spoeling van toiletten, urinoirs en voor gevelkranen.
  • Er komen oplaadpunten voor elektrische auto’s, scooters en fietsen om het gebruik te stimuleren.
  • De ecologische waarde van het project wordt vergroot door onder andere nestkasten voor diverse vogelsoorten, verwarmde vleermuisburchten en solitaire bijenkasten.

Docdata blijft logistiek dienstverlener

Het pand is ontworpen door logistiek adviesbureau Groenewout en FKG architecten aan de zaan en wordt gerealiseerd door aannemer Van Wijnen Rosmalen. Docdata, de huidige logistiek dienstverlener van Bol.com, op de nieuwe locatie eveneens verantwoordelijk voor het magazijnpersoneel en de dagelijkse leiding. Bij de opening heeft het DC circa 50.000 vierkante meter aan grondoppervlakte, wat gelijk staat aan ongeveer acht voetbalvelden en 135.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte. Eenmaal operationeel gaan er 2.000 mensen in het pand aan de slag.

Bol.com denkt alweer aan uitbreiding

Begin dit jaar werd ook bekend dat Bol.com nu al voorsorteert op een verdere uitbreiding. Naast het nieuwe pand op logistiek bedrijvenpark Haven 8 is een optie genomen op een kavel van 8,3 hectare.

Reageer op dit artikel