nieuws

AGV markt groeit – de vraag is hoe snel

Warehousing 2588

AGV markt groeit – de vraag is hoe snel

De Europese markt voor AGV’s zit behoorlijk in de lift. Die groei zal ook de Nederlandse distributiecentrum en productielocaties niet links laten liggen. Logistiek zocht uit wat de verwachtingen zijn.

De markt zou zo maar kunnen verdubbelen de komende jaren, of zelfs verdrievoudigen. Sommige fabrikanten en aanbieders van automatische voertuigen in magazijnen en fabrieken rekenen zich al rijk. In de compleet vernieuwde uitgave van het vakblad Logistiek staat een uitgebreid achtergrondartikel over dit marktsegment, dat al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw veelbelovend is.

De opmars van AGV’s

Het optimisme rond AGV’s is gebaseerd op een paar elementen.

  1. De logistieke bedrijvigheid neemt toe in lijn met de economische groei, terwijl de arbeidsmarkt fors onder druk komt te staan voor wat betreft magazijnmedewerkers en heftruckchauffeurs
  2. De aanschaf van AGV’s is veel minder kostbaar dan in het verleden – niet alleen de trucks zelf maar zeker ten aanzien van de benodigde aanpassingen aan de bestaande ruimte en aan bestaande IT-systemen
  3. Grote marktpartijen, denk aan heftruckfabrikanten en material handling leveranciers, zien AGV niet langer als een bedreiging voor hun bestaande business, maar als een welkome aanvulling – dus investeren ze in kennis, oplossingen en marketing


Abonneren Logistiek

 

Minder groei in Nederland?

De ‘race is on’ bevestigen diverse aanbieders in het artikel in Logistiek. Europees zijn groeicijfers van 10 tot 15 procent per jaar geen utopie. Over vijf jaar is een verdubbeling van het marktvolume een realistische voorspelling.
Of ook in Nederland de groei zo spectaculair zal zijn, wordt hier en daar wel betwijfeld. Deze markt kent relatief weinig ‘voorspelbare’ productielogistieke processen in vergelijking met landen om ons heen. Hier is veel meer sprake van hoogdynamische intralogistieke bewegingen met name in de retail en groothandel. Dat zijn plekken waar de AGV zich wat minder op zijn plek voelt.
Aan de andere kant lijken in de Nederlandse logistieke werkomgeving aspecten als krapte op de arbeidsmarkt, vergrijzing, gezondheid en veiligheid meer en meer een loden last te worden. Dat kan dan wel weer dienen als stimulans om de aanschaf van AGV-achtige oplossingen serieus te bestuderen.

Meer betrouwbaar en goedkoper

Een belangrijk deel van het artikel gaat over de technologische voortgang op AGV-gebied en met name de toegenomen intelligentie van het voertuig zelf in combinatie met navigatietechnologie die steeds betrouwbaarder en goedkoper lijkt te worden.
Afsluitend geeft het artikel een overzicht in vogelvlucht van verschillende AGV-oplossingen die de laatste tijd zijn gepresenteerd door vooraanstaande aanbieders.

Neem een proefabonnement en ontvang gratis drie keer Logistiek

Reageer op dit artikel