nieuws

Scania centraliseert productie-onderdelen logistiek in Zwolle

Warehousing 2375

Scania centraliseert productie-onderdelen logistiek in Zwolle
Het centrale bakkenmagazijn in het nieuwe distributiecentrum van Scania in Zwolle vormt een belangrijke spil in de onderdelen bevoorrading van de assemblagefabriek die naast de nieuwbouw is gevestigd. Foto: Facebook Scania Production

Scania heeft donderdag een nieuw distributiecentrum geopend in Zwolle. Het dc van 12.000 vierkante meter fungeert als centraal dc voor productie-onderdelen en staat in directe verbinding met productielijnen van de truckproducent in Zwolle.

Vanuit het distributiecentrum, waarvan de nieuwbouw bijna exact een jaar geleden begon, worden straks naast die van Zwolle ook alle productievestigingen in Europa en Zuid-Amerika – met uitzondering van Noord-Amerika – voorzien van spare parts. De regie over dit proces wordt gevoerd door Scania Logistics, de logistiek dienstverleningsdivisie van de truckproducent.

Centralisatie spare parts logistiek

Met het nieuwe pand – waar rond de 100 tot 120 mensen werken – is Scania teruggegaan van twee productieonderdelen magazijnen naar één dat direct is gevestigd naast de productielocatie in Zwolle. “Door onze groei en door goederenstroom te centraliseren zal er voor de toekomst meer werkgelegenheid komen in dit DC”, zegt Leo Bronkhorst, directeur Scania Logistics, donderdag tegen radio Oost.

Op afroep leveren

De logistiek dienstverleningsdivisie van de truckbouwer zorgt ervoor dat op afroep de juiste onderdelen op het juiste tijdstip beschikbaar zijn. Het onderdeel is de spil tussen diverse leveranciers wereldwijd en de assemblagefabrieken in Zwolle (de grootste van Scania, red.) en Meppel. Naast het pick & pack systeem voor aanlevering aan de productielocaties in Meppel en Zwolle houdt dit onderdeel zich ook bezig met het samenstelling van bouwpakketten volgens het zogeheten knock down-principe.

Kant en klare bouwpakketten in Hasselt

Logistics produceert en verscheept bouwpakketten van Scania trucks in het nabijgelegen Hasselt, waar Scania sinds eind 2015 is gevestigd op het voormalige Heembeton-terrein met een nieuw dc. Dit pand staat op een steenworp afstand van een insteekhaven aan het Zwarte Water, waar Scania containers laat overslaan door exploitant Westerman Logistics. Op diverse locaties over de hele wereld worden de onderdelen die vanuit Hasselt worden verscheept tot complete trucks geassembleerd.

Marktaandeel Scania groeit

Tijdens de feestelijk opening donderdag liet Scania ook weten dat de zaken op dit moment erg goed gaan met een marktaandeel van 17 procent op de mondiale truckmarkt. De productie in Zwolle merkt dat ook want er rollen volgens Scania op dit moment per dag 170 vrachtwagens van de band.

Reageer op dit artikel