nieuws

Jumbo bouwt landelijk geautomatiseerd dc in Nieuwegein

Warehousing 10092

Jumbo bouwt landelijk geautomatiseerd dc in Nieuwegein

Supermarktconcern Jumbo wil in Nieuwegein een nieuw geautomatiseerd landelijk distributiecentrum bouwen. Met de nieuwbouw wil Jumbo de logistieke kosten als gevolg van het toenemende aantal nieuwe vestigingen beter beheersbaar maken. Consequentie is dat het distributiecentrum in Elst begin 2020 sluit.

Het supermarktconcern uit Veghel kondigde vorig jaar augustus al aan dat er plannen zijn voor de bouw van een geautomatiseerd distributiecentrum. Tijdens de presentatie maandag van de omzetcijfers over 2016 werd duidelijk dat het pand er gaat komen. Het geplande landelijke dc voor slow en fast movers krijgt een omvang van 43.200 vierkante meter en wordt gebouwd op bedrijventerrein De Liesbosch in logistieke hotspot  Nieuwegein aan de snelweg A12.

Witron verzorgt magazijnautomatisering

De nieuwbouw start Jumbo eind dit jaar en de verwachte oplevering is begin 2020. De automatisering zal verzorgd worden door de Duitse system integrator Witron ‘op basis van haar wereldwijd bewezen technologie’, meldt Jumbo maandag.

 

 

Jumbo dc in Elst sluit in 2020

Als gevolg hiervan zullen de logistieke activiteiten van het landelijke distributiecentrum in Elst bij oplevering, begin 2020, overgaan naar Nieuwegein. In het najaar van 2018 zijn naar verwachting de personele consequenties bekend. Jumbo CEO Frits van Eerd zei hierover maandag: “Het is belangrijk dat we onze sterke positie in de markt behouden. Het automatiseren van onze logistieke processen draagt daaraan bij. Vanzelfsprekend zullen we dit proces zorgvuldig doorlopen met persoonlijke aandacht voor de betrokken medewerkers.”

Groei in Pick Up Points

De realisatie van het geautomatiseerde dc vloeit onder andere voort uit de strategie van Jumbo om marktleider te worden met de online boodschappen bestelservice. Om die groei te faciliteren, is het aantal zogeheten Pick Up Points (PUP) het afgelopen jaar flink uitgebreid. In januari opent Jumbo in Rotterdam de 300ste PUP. Dit netwerk van pick up points zal dit jaar nog verder worden vergroot aldus het supermarktconcern maandag tijden de presentatie van de jaarcijfers.

Verdubbeling thuisbezorgactiviteiten

Ook het thuisbezorgen van boodschappen bij consumenten en bedrijven nam volgens Jumbo het afgelopen jaar een grote vlucht. Dit gebeurt inmiddels vanuit meer dan 100 locaties. Planning is dat  dit aantal dit jaar tenminste wordt verdubbeld.

900 extra arbeidsplaatsen

Daarnaast is de capaciteit van Jumbo’s e-fulfilmentcentrum voor online bestellingen in Den Bosch gegroeid van 20.000 naar 50.000 orders per week. De voor dit jaar voorziene groei van de online activiteiten zal naar verwachting resulteren in circa 900 extra arbeidsplaatsen.

Jumbo dc Elst sluit begin 2020

De website van dagblad de Gelderlander meldt dat 200 medewerkers van het Jumbo dc in Elst inmiddels zijn ingelicht over de sluiting in 2020. De krant meldt dat de supermarktketen hen elders in het bedrijf of bij regionale bedrijven in de regio Overbetuwe wil onderbrengen.

Nieuwbouw in Elst was niet mogelijk

Burgemeester Asseldonk van Overbetuwe, waar Elst deel van uitmaakt, laat in een reactie in de Gelderlander weten dat nog geprobeerd is de nieuwbouw in zijn gemeente mogelijk te maken, maar dat Jumbo fors meer ruimte nodig heeft en dat die wel voorhanden is in Nieuwegein. “Toch zie ik voor het personeel wel perspectief, Overbetuwe is een gemeente waar juist de distributiesector sterk vertegenwoordigd is.”

FNV: geen sociaal plan

FNV-bestuurder Debbie van Leiden laat aan Omroep Gelderland maandag weten dat er nog geen sociaal plan is voor het dc-personeel in Elst. Van Leiden wil dat die er snel komt en dat er met Jumbo afspraken worden gemaakt over de begeleiding van werk naar werk.

Reageer op dit artikel