nieuws

Agro Merchants opent eerste koel- vriesmagazijn in Europa

Warehousing 3180

Agro Merchants opent eerste koel- vriesmagazijn in Europa

Logistiek dienstverlener Agro Merchants Group opende vrijdag feestelijk een nieuw koel-vriesmagazijn op de Maasvlakte. Het is het eerste zogenaamde greenfield project in Europa van het snelgroeiende Amerikaanse bedrijf dat zich richt op het vervoer en opslag van gekoelde en diepgevroren producten variërend van vlees, vis groente en fruit.

De storm die over de Maasvlakte joeg, weerhield Agro Merchants niet om de opening van het nieuwe koel-vriesmagazijn te combineren met een nieuwjaarsreceptie voor relaties en klanten. Voor een feest was ook alle reden want het snelgroeiende Amerikaanse bedrijf, dat in 2013 het levenslicht zag, vierde de ingebruikname van zijn eerste echte nieuwbouwproject in Europa.

B-Built bouwde het magazijn

De start van de nieuwbouw door distributiecentrabouwer B-Built begon medio april en de oplevering van het magazijn vond exact volgens planning afgelopen december plaats. Het nieuwe gebouw heeft een capaciteit van 18.000 pallets en richt zich volgens Agro Merchants voornamelijk op de behandeling van im- en export en opslag van zowel bevroren als gekoelde producten zoals vlees, vis, groente en fruit.

Koelunits voorzien van verrijdbare stellingen

In het pand heeft SSI Schäfer tijdens de nieuwbouw verrijdbare stellingen geïnstalleerd met pallettransport systemen en ruimten voor aanvullende diensten, zoals verpakken en shock vriezen. Het gebouw beschikt ook over een geïntegreerd keurpunt voor de keuringen van importgoederen van buiten Europa.

Pand heeft BIP-keurstation

Tijdens de rondleiding voorafgaand aan de opening liet Peter van der Kolk (Managing Director van Agro Merchants Nederland) weten dat dit Buitengrens Inspectie Post (BIP)-keurstation volgens de meest recente normen is ontworpen in nauwe samenwerking met de Nederlandse Voedsel – en Warenautoriteit (NVWA).

Koelunits met verrijdbare palletstellingen

De compacte verrijdbare palletstellingen maken maximaal gebruik van de beschikbare coldstore ruimte met hoge bezettingsgraad en daarmee een gunstige investering per palletlocatie. De opslaglocaties blijven individueel bereikbaar met reachtrucks om vast te kunnen houden aan het FEFO-principe (First Expired – First Out).

BREEAM-excellent certificaat

De nieuwbouw van Agro Merchants omvat drie vriescellen, een koelcel en een expeditiehal met kantoren, de eerder genoemde BIP-ruimte en twintig laaddocks. Bij de bouw is veel aandacht besteed aan het aspect duurzaamheid wat uiteindelijk resulteerde in een BREEAM Excellent certificering, het hoogste duurzaamheidsniveau voor dit type opslagfaciliteiten in Europa.

Agro Merchants wil verdubbelen

Carlos Rodriguez, een van de oprichters van Agro Merchants Group en ook aanwezig bij de opening vrijdag, liet eerder dit jaar al weten dat het bij deze nieuwbouw alleen niet blijft die naar verluidt 11 miljoen euro kostte. “Dit is fase I van de ontwikkeling op de Maasvlakte; we hebben ook nog ruimte om de capaciteit de komende jaren te verdubbelen. Voordeel van deze locatie is dat vooral de klanten die gebruik maken van de vestigingen in het binnenland nu ook opslagposities in Rotterdam kunnen innemen, waarbij de transportafstanden tot bepaalde eindafnemers wordt verkort.”

Ideale locatie voor importeurs en exporteurs

Jan Harthoorn, vice president business development liet vrijdag weten dat het nieuwe magazijn -dankzij de nabijheid van diverse containerterminals- is gerealiseerd op een toplocatie. “Deze locatie is ideaal voor internationale importeurs en exporteurs. Op deze locatie bieden wij een volledige servicepakket aan onder één dak met daarnaast point-to-point oplossingen voor onze klanten.”

Agro Merchants groeit dankzij overnames

De logistiek dienstverlener – gesteund  door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Oaktree Capital – heeft sinds de oprichting in 2013 tal van overnames gepleegd in met name de hoek van familiebedrijven die actief zijn in de koelvries opslag. In Nederland nam het bedrijf in korte tijd Coldstore Wibaco, Coldstore Urk, Harthoorn Logistics, Europe Total Logistics, Opticool en ADB Cool Company over.

750.000 vierkante meter opslagruimte

De groep bezit en exploiteert inmiddels 53 vestigingen in 9 landen verdeeld over Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika, met meer dan 750.000 vierkante meter geconditioneerde koude opslag.

Reageer op dit artikel