nieuws

Reesink wil Lalesse overnemen

Warehousing 2803

Reesink wil Lalesse overnemen
Lalesse - Hans Niels

Royal Reesink vergroot zijn positie als aanbieder van intralogistieke systemen. Reesink neemt material handling specialist Lalesse over. Reesink-CEO Gerrit van der Scheer laat weten dat Lalesse in het Gelderse Duiven blijft gevestigd en dat hij wil investeren in de werving van nieuw personeel.

Reesink heeft een  principe-overeenkomst bereikt met Lalesse Europe, aanbieder van magazijnkranen en complete magazijnsystemen. Door de overname wordt Reesink volgens eigen zeggen ‘een completere aanbieder van intelligente intralogistieke oplossingen’. Het agrarische groot- en detailhandelsbedrijf  is ook  eigenaar van Motraclinde dat het bedrijf in 2013 overnam door Pon in te lijven.

Verklaring Reesink

Reesink verklaart zelf: “Deze overname past uitstekend in de visie van Royal Reesink waarin de divisie Reesink Material Handling Equipment, met de bedrijven Motrac Intern Transport in Almere, Motrac Handling & Cleaning te Antwerpen (B) en Pelzer Fördertechniek in Kerpen (D), verder zal worden uitgebreid met aanpalende activiteiten op het gebied van integrated system solutions in geautomatiseerde warehouses.”

Overname begin 2017 afgerond

Lalesse, opgericht in 1970, is gevestigd in Duiven, nabij Arnhem. Bij het bedrijf werken 45 medewerkers. Zij ontwikkelen, produceren, installeren en onderhouden magazijnkranen en software voor de besturing van de kranen en warehouses. Daarnaast is Lalesse dealer voor de Benelux voor het AutoStore systeem van Hatteland Logistics. Het management van Lalesse, bestaande uit Hans Niels, Daan Niels en Erna Niels, zal aanblijven. De verwachting is dat de transactie begin 2017 wordt afgerond. “Eerst volgt nog een boekenonderzoek die we zo snel mogelijk willen afronden”, zegt Reesink CEO-Gerrit van der Scheer.

Lalesse krijgt meer armslag

Volgens Van der Scheer zijn Reesink en Lalesse geen onbekenden van elkaar. “Voor gezamenlijke klanten werken we al regelmatig met elkaar samen. In de gesprekken die we voerden, liet Hans Niels ook weten dat hij zijn bedrijf graag bij een grotere partij wilde laten aansluiten om zo meer armslag te krijgen.”

Reesink: investeren in software specialisten

Reesink is van plan om na de overname te investeren in Lalesse uitbreiden. “We willen met name investeren in het werven van vooral software specialisten die een bijdrage kunnen leveren aan de groei van het bedrijf. Bovendien zien we veel synergie mogelijkheden in de commerciële samenwerking tussen de andere material handling divisies binnen Reesink.”

Race naar de top

De overnameplannen  van Reesink staan niet op zich. De markt van intralogistieke oplossingen wordt al langer gedomineerd door overnames en samenwerkingen; het doel: one stop player van formaat te worden. Kion voert die lijst aan door de recente overname van Dematic. “Dat zijn mondiale partijen van een ander niveau dan wij. Wij willen ons met de overname van Lalesse juist richten op de kleine en middelgrote bedrijven in de markt.”

Meer overnames material handling

Ook andere spelers staan niet stil. Zo nam SSI Schäfer onlangs een groot belang in Ro-ber, fabrikant van portaalrobots. Dematic nam op zijn beurt vorig jaar Reddwerks Corporation over. Reddwerks is een innovator op het gebied van Warehouse Execution Software (WES). Kion lijfde Egemin in en System integrator Swisslog nam in 2015 de Duitse AGV-producent Grenzebach Automation over. Swisslog zelf werd kort daarvoor overgenomen door de Duitse robotproducent Kuka. Vanderlande lijfde de Spaanse bagage-afhandeling systeembouwer Dinamic Industrial Business in.

Ook TGW heeft de bakens verzet. Het Oostenrijkse bedrijf, dat sinds kort een Benelux vestiging heeft in Nederland, is sinds enkele jaren omgeturnd tot een system integrator van formaat.

Reageer op dit artikel